donderdag 04 mei 2017
  11 Replies
  4.1K Visits
  Subscribe
Vandaag hebben wij de entingen gehad voor onze reis naar Maleisie. Verder natuurlijk een algemeen gesprekje waarin het ook ging over hondsdolheid; ik ben een beetje geschrokken over wat de GGD ons vertelde; als een aap je aanraakt moet je meteen medische hulp hebben (behandeling starten alsof het dier rabiës heeft). Hoe gaat dat in Bako? Ik heb gelezen dat je als je niet uitkijkt eten uit je rugzak halen en je kamer binnenkomen. Een aanraking is dan toch zo gebeurd?

Als ik google lees ik dat Sarawak "rabiës free" is, heb er op dit forum ook nooit iets over gelezen. Iemand die hier meer van weet?
Waardeer dit bericht:
6 jaar geleden
·
#24063
Een aanraking is niet zomaar gebeurt...dat valt wel mee.
Ga niet met een tros bananen in je hand rondlopen.
Of de jungle in terwijl je op koekjes loopt te kauwen.

Een klein beetje nadenken... het komt echt wel goed.
6 jaar geleden
·
#24064
Je moet altijd opletten met dieren op vakantie, ook met honden en katten (laat mijn kids dus ook niet aaien). Ik heb begrepen dat er wereldwijd een tekort is aan anti-rabiës medicijnen. Wij blijven altijd wel op veilige afstand van dieren.
6 jaar geleden
·
#24065
Alleen een aanraking lijkt mij vergezocht.... ik ben natuurlijk geen arts maar dit hebben ze ons nog nooit aanbevolen, daarbij ben ik ook nog nooit door een aap in het wild aangeraakt (ook niet in Bako), die kans is niet zo heel erg groot als je geen eten bij je hebt (dan ben je niet echt interessant zeg maar)
Mocht je uiteindelijk gebeten of flink gekrabd worden door een aap, poes, hond oid dan zul je alsnog je entingen moeten gaan halen dus ik vraag me af of het heel veel toevoegt om dit al voor vertrek te doen.
Ik weet niet of dat er mensen met andere ervaringen zijn? Dit is mijn ervaring...
6 jaar geleden
·
#24066
Uiteraard gaan we dieren niet zelf aaien, maar wat als ze op je afkomen? Een aanraking is dan zo gebeurd. GGD zei gister dat een aanraking op de huid al reden is om meteen met behandeling te beginnen. Dat moet binnen 24 uur en het medicijn is schaars; kans is groot dat je bijvoorbeeld naar NL moet vliegen voor het medicijn.
Bij voorbaat inenten hebben we het niet over gehad. Maargoed, ik lees hier nergens dat er ooit iemand ziek is geworden; we gebruiken ons gezonde verstand maar....
6 jaar geleden
·
#24067
Ik kan er alleen dit over vinden en dat is ook eigenlijk wat ik dacht.
Ik ben natuurlijk geen arts en je moet doen waar je, je goed bij voelt.

Hoe kun je rabiës krijgen en hoe kun je anderen besmetten?
Het virus wordt overgebracht doordat speeksel van een besmet dier in een wondje of op het slijmvlies van een mens terechtkomt. Dat kan gebeuren door bijten, likken of krabben door een besmet dier. Hondsdolheid komt wereldwijd voor. In landen buiten Nederland kunnen vleermuizen, vossen, honden, katten en andere zoogdieren besmet zijn met het virus. In Nederland zijn alleen bepaalde soorten vleermuizen mogelijk besmet. Besmetting van mens op mens komt niet voor. Dieren die besmet zijn kunnen het virus overdragen voordat ze zelf ziekteverschijnselen tonen.
6 jaar geleden
·
#24068
Vanmiddag bij de SGZ specifiek gevraagd; het advies is apen te mijden (dus niet benaderen, aaien, voeren, etc) en ook vleermuizengrotten niet in gaan. Een iets minder heftig advies dus....

Gelukkig nog iets zinnigs meegenomen uit het consult, we bleken nl alle nodige vaccinaties al te hebben. Foutje in mijn voorbereiding, gelukkig zo en niet andersom;-)

Overigens; als wij hadden geweten dat het malaria-advies aangepast zou worden hadden wij denk ik ook noordelijk(er)-Borneo opgenomen in de planning. Jammer, maargoed ik doe het maar af als een goede reden om terug te gaan.
Alle aanpassingen aangaande adviezen over malaria maken voor ons sowieso dat de opties fors uitgebreid zijn tav bestemmingen omdat we de gebieden waarvoor preventief medicatie geslikt moest worden vermeden.
6 jaar geleden
·
#24069
Dat klinkt beter Mariëlle! Ja, dat dachten wij ook al; moeten nog een keer terug omdat we nu noordelijk Borneo niet meegenomen hebben ivm malaria. Ach ja, hebben nu ook niet echt tijd over dus alles meepakken in 1 reis was toch niet gelukt.
6 jaar geleden
·
#24070
We vertrekken binnen een maand naar Borneo en ik vraag mij ook continu af of we wel de juiste dingen hebben. We hebben dus ook geen rabies vaccinaties gehaald omdat onze dokter het niet nodig vond. Malariapreventie gaan we ook niet doen. Maar ik maak mij op dit moment meer zorgen over het feit dat we ook drie dagen Sabah zijn en daar toch negatief reisadvies voor is. We gaan naar de Kinabatangan rivier en Sandakan en de meeste voelen zich er prima en veilig, maar nu we de vertrekdatum naderen, begin ik mij wat zorgen te maken...
Wat zijn jullie ervaringen?

Groetjes
6 jaar geleden
·
#24071
Wij zijn twee jaar geleden ook naar Sabah geweest. Wij hebben goed gekeken waar precies er negatief reisadvies gold en toen zijn we gaan lezen (nieuws op internet) wat de problemen zijn/ wat er speelt. Op basis daarvan hebben wij bepaalde plekken wel gekozen (zoals Kinabatangan river) en bepaalde plekken vooral gemeden (zoals de mooie eilanden aan de Oost kust).

Ook in Sandakan waren paar ontvoeringen geweest. Omdat het voor ons niet nodig was voor onze reis om daar te verblijven, hebben we hier niet overnacht (hoefde we niet over na te denken omdat we toch meteen doorgingen).

Hoop dat dit helpt?!?
6 jaar geleden
·
#24072
Wij hebben in 2015 wel een nachtje in Sandakan geslapen, voor we opgehaald werden om naar Kinabatangan te gaan. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld maar Sandakan is geen leuke stad. Er is weinig te doen en het is vooral heel druk. Sepilok zou een betere beslissing geweest zijn. Mijn advies is dus om naar Sepilok te gaan i.p.v. Sandakan.

Kinabatangan was zo mooi, een van de hoogtepunten van de reis.
6 jaar geleden
·
#24073
Ik kan alleen onze ervaring in Sri Lanka vertellen:

Onze zoon liep langs een slapende hond die van hem wakker schrok en hem heeft "gebeten" in zijn been. Gebeten is een groot woord wat het is rakelings geweest maar toch had hij wel een open wondje. Wij zijn meteen naar het ziekenhuis gegaan en hij heeft daar heel veel injecties gehad. (rondom de wond een stuk of 10) daarna heeft hij toen wij nog in Sri Lanka waren nog een injectie gehad. Thuis bij het haven ziekenhuis ook nog 2x geweest voor injecties. Al met al geen pretje maar het is goed afgelopen. In Sri lanka zijn we goed geholpen in de ziekenhuizen en hadden we het geluk dat de injecties op voorraad waren. In Nederland hebben we wel even moeten bellen om het vaccin in het Havenziekenhuis te krijgen dat was best raar..

Het is dus altijd uitkijken en het kan zo gebeuren!
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!