woensdag 08 mei 2013
  5 Replies
  3.8K Visits
  Subscribe
Op moment van schrijven zitten wij zelf nog in Marokko maar misschien zijn er al sommige helaas al weer thuis. Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe hebben jullie het gehad. Wat waren de toppers en waar zijn jullie opgelicht :-))

Ben benieuwd. Als wij zlef weer terug zijn, zal,ik een uitgebreid antwoord plaatsen.
Ben benieuwd

Edwin
Waardeer dit bericht:
10 jaar geleden
·
#13338
Het was super in Marokko: erg mooi land, lekker eten, lekker weer, heerlijke sfeer en.....vriendelijke en behulpzame mensen!!

Vooral dit laatste hadden we niet verwacht. Van te voren namelijk diverse reisverhalen gelezen (en verhalen gehoord) waarin stond dat het een mooi land is maar vanwege de mensen men er niet snel naar terug zou willen. En we hadden natuurlijk ook 'oplichting in het buitenland' op tv gezien wat niet helpt voor de beeldvorming...

Nee, wij hebben gelukkig juist vriendelijkheid en gezelligheid ervaren. Ik hoop dat dat ook voor de andere Marokko-gangers geldt! Wat ons betreft gaan we volgend jaar weer!

Later volgt een uitgebreider verslag!
10 jaar geleden
·
#13339
Een superreis in Marokko.
Ons (bijna complete) reisverslag staat op:
pastisvogels.waarbenjij.nu
10 jaar geleden
·
#13340
Wij hebben niet een apart reisverslag bij gehouden maar ik zal proberen hieronder onze route te beschrijven met wat tips.

Marrakech
Wij zijn hier gestart. Wij hebben hier 4 nachten in een riad gezeten dichtbij het plein en binnen een mum van tijd stond je in gezellig winkelstraatje.
- Eerste dag zijn we zelf op pad gegaan. Wij konden redelijk goed de weg vinden aan de hand van kaartje in onze reisgids maar helemaal met de kaart die het riad verstrekte. Verder was de Koutoubia moskee een goed oriëntatiepunt voor ons. We hebben deze dag de omgeving van moskee, de souks, het plein en de koranschool bezocht. Vooral opvallend was dat met een simpele 'no thank you' er meteen een reactie kwam van 'no problem' en je gewoon kon doorlopen nadat iemand je wat wilde verkopen of met je op de foto wilde. We hadden een relaxed gevoel in Marrakech
- Tweede dag hebben we een uitstap naar Atlas gebergte gemaakt. Een prijzig uitstapje. Ik had van te voren 3 organisaties aangeschreven waaronder de officiële gidsen van Imlil. Prijzen varieerden tussen de 150 en 180 euro (retour Marrakech, gids, 2 muildieren, 2 uur wandelen, lunch). Wij betaalden 160 euro (50 per volwassene, 30 per kind) en hebben dit gedaan bij http://www.atlasmorocco.co.uk/about-us/ en zijn erg tevreden over deze organisatie. Hele gezellige gids en het maakte niet uit hoe vaak de kinderen weer af en dan toch weer op een muildier wilde. Ze doen ook wandelingen naar de hoogste berg (Mount Toubkal). Ik heb het hem gevraagd en dit is met kinderen van ongeveer 8 jaar te doen (mits met goede conditie) en in de zomermaanden als er geen sneeuw ligt (mei vakantie doet hij dit dus nog niet met kinderen vanwege de sneeuw). Aan diverse dingen kon je merken dat hij een ervaren berggids is. Onze wandeling ging vanuit Imlil (1 1/2 rijden van Marrakech). We hebben hier ongeveer 2 1/2 uur gewandeld vergezeld door gids en 2 muildieren. Was erg mooie omgeving en weer heel anders dan we elders in Marokko hebben gezien en het zitten op zijn dier was verrassend leuk! Dit werd afgesloten met traditionele lunch. Echt een super ervaring. Bij terugkomst in ons riad zijn we naar de hamam geweest (+ massage). De kinderen wisten niet wat hen overkwam: 'mam, het is hier echt HEET! en kijk na het borstelen (scrubben) zitten er allemaal dingetjes op me' Ja, dit is je oude huid. 'ECHT!?!' . We hebben het als zeer prettig ervaren om zoiets in een kleinschalige hamam binnen riad te doen.
- Derde dag zijn we met gids door Marrakech gegaan en ik moet zeggen dat we erg blij zijn dat we dit hebben gedaan. Hij kon hele verhalen vertellen (waarvoor bijv. de te zure sinaasappels die in Marrakech aan de bomen groeien voor worden gebruikt) die we niet in de reisboeken hebben teruggevonden. 's Middags zijn we met koetsje geweest. Aan de gids hadden we gevraagd wat nu een goede prijs was. Als je op 150 dirham uit zou komen was dit al goed (ons riad had 120 dirham gezegd). Tja, de koetsier die we een paar dagen geleden tegen kwamen vroeg 450 en wees op papiertje in zijn koets waarop staat dat het 120 dirham pp is.... Van onze gids kregen we de tip mee om een koets te nemen die achteraan in de rij stond. Om een lang verhaal kort te maken: we wilden iemand achteraan vragen maar werden al door de eerste benaderd... die begon bij 300 dirham. Tja, die man vertelde aan de volgende wat we wilden betalen en zo ging het maar verder. Dit was dus niet de juiste tactiek maar uiteindelijk hadden we een afspraak: 150 dirham + 20 fooi voor 1 uur koets.
TIP: zorg dat je echt achteraan begint en niet per ongeluk via de voorkant naar de achterkant loopt zoals wij. Klinkt wazig maar als je de rij vlak bij het plein ziet staan zorg dan dat als je richting Koutoubia moskee loopt je deze koetsjes aan je linkerhand hebt (en niet rechts zoals wij want dan loop je al te dicht bij). Loop zoveel mogelijk rechts en ga pas op 3/4 van de rij iets meer naar links lopen en zorg dat je pas ongeveer aan eind van de rij nog iets meer naar links loopt. Dit deden wij per ongelijk de laatste avond en toen kregen we al meteen een aanbod van 150 dirham en paar tellen later brachten ze het zelf al terug naar 100 (zal je net zien nu wilden we alleen terug naar hotel want het was al erg laat!!)

Ait Ben Haddou
- onze route ging na Marrakech naar Ait Ben Haddou. Mooie route, mooi landschap maar het duurde wel langer dan we dachten. We hebben er zeker 5 1/2 uur over gedaan. Wij hebben huurauto bij Hertz gehuurd. Kregen upgrade een mooie grote auto mee (skoda octavia, 10 dagen voor 430 euro). De verhuurders wezen ons nog op extra verzekering en legde het goed uit en zeiden dat het kon maar zeker niet moest. Toen we vertelden dat we het niet hoefden was het prima (nu hadden we eigen risico van 1400 euro maar met die verzekering zouden we een eigen risico van 500 euro hebben echter we hadden ergens gelezen dat de meeste schades voor onder de 500 euro te maken waren dus dan heb je nog niets aan die extra verzekering). Wij zijn in totaal 1 uur bezig geweest voordat we konden wegrijden. Het meeste werk voor hen was het invullen van onze gegevens in hun computersysteem.
- we zijn hier 2 nachten geweest en hebben pas op dag 2 de Ksar bezocht. Erg mooi, mooi uitzicht. Een aantal mensen vertelden ons dat ze toegang hebben moeten betalen. Ik weet niet maar wij zijn door het dorp over de brug de Ksar binnengegaan en hebben niemand gezien die toegang vroeg.
- als je meer op je programma hebt staan en je niet erg vindt ergens maar 1 nacht te overnachten hoef je hier niet langer te blijven. Wij zijn hooguit 1 1/2 uur bezig geweest en dat was nog eens erg uitgebreid maar hebben daarna nog lekker gelunched met uitzicht op Kasbah en daarna lekker gerelaxed en gebadderd op ons dakterras!

Gorge Todra
- Dit vonden wij een super mooie omgeving. Rij wel verder dan waar de meeste mensen hun auto parkeren (= het smalle gedeelte). Daar wordt het pas echt mooi! Wij hebben ook daar overnacht (auberge le festival) in grotkamers. Echt heel mooi ingericht. Je hoeft hier niet perse te overnachten maar je kan hier ook gewoon heenrijden en vragen voor een gids om te wandelen en ze willen je ook gewoon uitleggen hoe je moet lopen als je zonder gids wilt (bij parkeer gedeelte gewoon zeggen dat je naar auberge gaat en je hoeft geen toegang of parkeerkosten te betalen). De auberge kan ook ter plekke rotsklimmen regelen.
- Hier hebben wij verder wat pech gehad. Mijn man had zodanig rugklachten dat we naar het ziekenhuis moesten (de eigenaar heeft ons gebracht (toch in totaal hiermee 2 uur bezig geweest), konden ook van zijn telefoon gebruik maken en wilden hier echt geen geld voor hebben). Helaas hebben we hierdoor Merzouga niet kunnen bezoeken. Erg balen want iedereen had zich juist hierop erg verheugd!
- Ik heb met de kinderen nog een wandeltocht met gids gedaan. Het is trouwens meer klim en klauterwerk en af en toe loop je toch langs een aardige afgrond. Echt bizar landschap! En 's ochtends vroeg super mooi als het er helemaal stil is en de eerste zonnestralen op de bergwanden vallen. Ja, deze plek heeft echt ons hart veroverd!Ook het rotsklimmen was erg leuk. Wij zijn allemaal beginners maar zijn toch een heel eind gekomen. Het abseilen was wat lastig voor de kinderen dus mocht je dit ook gaan doen (en voor het eerst) laat de kinderen eerste een klein stukje omhoogklimmen en laat dan al ervaren hoe het is om weer naar beneden te gaan!

Dades Vallei
- Gorge Todra - Dades vallei was 1 1/2 uur rijden (Tinghir lag precies in het midden qua rijtijd)
- we hadden mooi hotel Kasbah Tizzarouine dat druk bezocht werd door veel Nederlanders. Groot zwembad en ook kamers voor gezinnen met meer kinderen. Het staat niet op booking.com maar je kan hier makkelijk met 3 kinderen op de kamer (ik zou ze zelf aanschrijven, naast 2 persoonsbed waren er nog 2 kleine bedden van ongeveer 1,50, en twee bedden van ongeveer 1,80m). Het personeel liep in hele mooie kleding. Was echt een sprookje
- we hebben gelukkig nog een uitstapje kunnen maken Dades Vallei. Op een gegeven moment kom je bij smal stuk uit als je hier nog verder doorrijdt gaat het een beetje lijken op de omgeving van Todra kloof. Bij het eerste restaurantje na die versmalling (aan je linkerhand) kan je met gidsen diverse wandelingen maken. Wij hebben leuke wandeling gemaakt langs irrigatiesystemen.

Terug naar Marrakech
- op weg terug naar Marrakech hebben wij nog eens stop gemaakt bij de filmstudio's (Ouarzazate). Daar kregen we een rondleiding van ongeveer 45 minuten. Vonden het erg leuk (zijn overigens nog niet eerder in filmstudio's geweest dus kan niet vergelijken). De verbazing bij de kinderen was erg groot dat toch echt elke zuil hol klonk en dat de beelden van piepschuim zijn gemaakt ('ECHT nep!!')
- afstand Dades vallei - Ouarzazate is een kleine 2 uur
- voor ons gevoel duurde de rit terug over de bergen terug naar Marrakech korter dan de heenweg. Komt denk ik doordat het bochtenwerk vanaf deze kant gezien alleen naar beneden is en dat rijdt toch sneller dan het bochten werk naar boven.
- dit keer zaten we buiten de medina in hotel (Golden Tulip) met super zwembad (en niet te koud om te zwemmen maar het kan ook komen doordat het hier inmiddels 37/38 graden was). Dit hotel staat relatief slecht in de reviews op TA maar we begrijpen echt niet waarom. We hadden erg mooie bungalow (luxe badkamers, alles marmer, uitgebreid ontbijt, vriendelijke mensen), tuintje en konden hiervandaan zo naar zwembad lopen.
- op laatste dag nog naar plein geweest en hennah gedaan (hadden van de gids gehoord bij wie we moesten zijn maar we wilden het toen nog niet doen). Nou die middag zaten er echt heel veel. Op een gegeven moment toch maar iemand gekozen die vriendelijk overkwam. Geen idee of we genept zijn. We wisten dat we geen zwart moesten nemen omdat daar chemicaliën aan toegevoegd zijn maar we dachten dat we bruin hadden en dat dat wel goed was en dat dat 2 weken zou blijven zitten maar uiteindelijk bleek dat we oranje hadden(dat is de juiste hoorden we later van een Nederlands-Marokkaans gezin uit ons hotel maar bij mij was die na 4 dagen weg ) In plaats van 1 hennah voor 200 dirham (dat vroegen ze in eerste instantie) hebben we 4 keer hennah gedaan. Ook voor onze jongen: hij loopt nu nog (7 dagen later) trots rond met een mooie schorpioen op zijn arm.

Van andere reizigers onderweg:
- Vanuit Marrakech kan je ook nog naar Ourika rijden. Hebben wij niet gedaan maar mede-gasten wel en die vertelden dat het maar een uurtje rijden was maar dat het er vooral koeler was. Het scheelde 10 graden dus voor degenen die in de zomer gaan en het in Marrakech te heet is, is zo'n uitstapje een optie! In de zomermaanden is het in Imlil trouwens ook altijd koeler (hadden we nog even aan de gids gevraagd).
- Het viel ons op dat veel reizigers na woestijnavontuur Merzouga buikklachten hadden Leegloop, maar ook iemand kermend van de pijn die naar het ziekenhuis moest.(is dat ook iets wat een van 'onze' meigangers is overkomen?). Nog opvallender is toen we vroegen wat voor inentingen ze hadden gehad, men ons erg glazig aankeek... Hoezo??? We hebben nog gegoogled en we hadden niets nodig.... Tja, bij ons staat toch in allebei onze reisgidsen dat Hepatitis A/B, dktp en zelfs buiktyphus wordt aangeraden....Wellicht dat ze 'wordt aangeraden' hebben geïnterpreteerd als 'niet nodig'? Overigens wil het natuurlijk niet zeggen dat als je wel je vaccinaties hebt dat het niet was gebeurd (voor de artsen op dit forum: helpen die vaccinaties tegen dat soort opgelopen buikpijnen?)
- we kwamen gezin tegen (3 kinderen) die hun reis had laten maken door Riksja (vergelijkbaar met onze reis, ook met huurauto maar echt veel kleiner dan die van ons). We schrokken van hun prijs: 8000 euro!
- kwamen aantal gezinnen tegen die hun reis hadden georganiseerd bij Dadesreizen. Stuk voor stuk kregen wij enthousiaste verhalen te horen en het klonk erg leuk wat ze deden. Een van die gezinnen die we daar spraken maakten eigenlijk altijd hun reizen zelf maar hadden dit keer geen tijd en hadden het uitbesteed. Ze waren er zeer over te spreken en de prijs viel mee: vergelijkbare reis als die van ons (incl Merzouga) 2 volwassenen, 2 wat oudere kinderen voor 2600 euro, half pension incl. vervoer en diverse gidsen/uitstapjes excl. vlucht.

Ondanks dat we niet alles hebben kunnen doen wat we wilden hebben we een super vakantie gehad enneh... volgend jaar gaan we gewoon terug want Merzouga willen we zeker meemaken!
10 jaar geleden
·
#13341
Onze ervaringen over buikloop en Merzouga. Wij hadden ook buikloop in Merzouga... , wij hebben vorig jaar nog een buiktyfus-vaccinatie gehad (voor onze reis naar Cambodja en Vietnam), dit was dus niet voldoende om buikloop te voorkomen. De Buiktyfus inenting biedt vanaf twee weken na inenting gedurende drie jaar bescherming tegen darminfecties met salmonellabacteriën. De Buiktyfus inenting biedt een beschermingsgraad van 50 tot 70%. Dus dit is zeker geen garantie voor een vakantie zonder buikloop....
10 jaar geleden
·
#13342
Zijn er nog meer mei-gangers die hun ervaringen willen delen?
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!