vrijdag 21 september 2012
  26 Replies
  11.3K Visits
  Subscribe
Wij willen een verre reis maken met onze drie kinderen. We zijn in beroep gegaan tegen de afwijzing van de lpa. Nu heeft de medewerker van juridische zaken ons uitstel gegeven om enkele gevallen te tonen waar families toestemming hebben gekregen van de lpa. Een van mijn punten was dat het gelijkheidsbeginsel zou moeten gelden: in sommigen gemeenten krijg je toestemming en omdat wij toevallig in Utrecht wonen, niet.

We hebben een uitgebreid leerplan opgesteld met school, die overigens volledig achter ons plan staat.

Ik hoop van harte dat er families zijn die ons willen laten weten onder welke voorwaarden zij wel toestemming hebben gehad!

Veel dank vast voor de moeite,

Marc
Waardeer dit bericht:
11 jaar geleden
·
#11576
Helaas, ik zou willen dat ik je kon zeggen dat we toestemming hebben.... Men zegt dat er een lijst circuleert met gemeenten die wel eens toestemming hebben verleend. Wij hebben daar vrij veel gemeenten van gebeld en uiteindelijk bleek alleen dalfsen wel een s toestemming gegeven te hebben en goirle ook. Onze leerplichtambtenaar heeft hen ook gebeld en gaf aan dat die toestemming er was ivm heftige familieomstandigheden.

Heel veel succes, ik hoop echt dat jullie het voor elkaar krijgen, dat scheelt een hoop gedoe!
11 jaar geleden
·
#11577
Hoi Marc,

Wij ook geen toestemming. Wij hebben de "uitschrijf truck" gedaan, ging ook zonder problemen. Ik dacht dat Marty uit Goes wel toestemming had (mcfly1971).
Succes, ik ben heel benieuwd!!!

Groetjes Saskía
11 jaar geleden
·
#11578
wij hebben ook geen toestemming gekregen en schrijven de kinderen uit uit de gemeente.... Wat is voor jullie de reden om dit niet te doen?
11 jaar geleden
·
#11579
Beste Marc,
Wij hebben toestemming gekregen van de LPA (gemeente 's-Hertogenbosch). Dit was in najaar 2008. Wij zijn in november 2008 bijna 6 maanden op reis geweest.
Laat maar weten wat voor informatie je wilt hebben. Je kunt ons mailen op <!-- e --><a href="mailto:henrikedekker@gmail.com]henrikedekker@gmail.com[/url]<!-- e --> of via onze site <!-- w -->http://www.downeast.com<!-- w --> op het knopje "contact".
Groeten, Henrike
11 jaar geleden
·
#11580
Ik lees met veel interesse mee. Bijna 2 jaar geleden hebben we een reis gemaakt van bijna 2 maanden met onze 3 kinderen, die toen nog niet leerplichtig waren.

En wat hier gezegd word klopt... Het is verslavend. Nu ben ik me aan het orienteren op een reis van 2 tot 3 maanden volgend jaar met onze dan 7, 5 en 4 jarige. Nu komt de leerplichtambtenaar om de hoek kijken dus. Het eerste gesprek met school was heel erg veelbelovend. De directrice zei iets van, kunnen ze niet vooruit werken, dan hoef je niet tot nauwelijks schoolwerk mee te nemen :) Wij hebben het nog niet voorgelegd aan de leerplichtambtenaar, maar zij zou het in de week leggen. Ik denk dat wij voor de optie uitschrijven gaan. Want zoals de directrice het zei: "Wat ze op reis leren leren ze nooit uit een boekje."
11 jaar geleden
·
#11581
Is er wat nieuws te melden van het front?

Ik zou niets liever willen dan voor langere tijd weg maar mijn vrouw ziet de strijd met een tegenwerkende lpa niet zitten. Ik heb meer zoiets van we gaan gewoon.
Een gulden middenweg is natuurlijk beter dus alle informatie is meegenomen.
11 jaar geleden
·
#11582
Dit willen wij ook graag weten en vooral hoelang van tevoren ga je hiermee aan de slag. Ons plan is om in februari 2016 weg te gaan voor ongevere 5 maanden. Op ons werk hebben we beide toestemming dus we willen ons niet laten tegen houden door de LPA....
11 jaar geleden
·
#11583
Dan zou ik me gewoon laten uitschrijven, denk ik.
Dan weet je zeker dat je kan gaan.
11 jaar geleden
·
#11584
Via de schooldirecteur laten polsen hoe de lpa erover denkt. Wij gingen 10 maanden voor onze geplande vertrekdatum met de schooldirecteur praten. Zij heeft voor ons contact opgenomen met de lpa en toen was het zo geregeld (uitschrijven en gedogen).
11 jaar geleden
·
#11585
Hoi hoi,

Wij willen volgend jaar (2013) een half jaar met onze kinderen naar Australië. Onze kinderen zijn dan 8 en 10 jaar. De school staat volledig achter ons en de leerplichtambtenaar in onze gemeente zou er volgens de schooldirecteur ook wel open voor staan. Wij hebben afgelopen woensdag een (naar onze mening) zeer goed onderbouwd schriftelijk verzoek ingediend bij deze lpa. Voordat we deze brief hadden opgesteld, hebben we ons eerst goed verdiept in o.a. de regelgeving, mogelijkheden voor samenwerking met huidige school, een bezoek gebracht aan de wereldschool (en daar informatie uitgewisseld met andere reislustige ouders), geïnformeerd naar Nederlandse scholen in Australië, voorbeeldbrieven aan de lpa gezocht enz. Nu is het wachten op een reactie. We hopen in eerste instantie op een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek. Zodra we meer hebben gehoord, zullen we ons hier weer melden.
11 jaar geleden
·
#11586
Slim.
Maar......dit hadden wij ook allemaal gedaan. Zijn zelfs op gesprek geweest met informatieve en ludieke power point presentatie . Werden hartelijk en met begrip ontvangen, antwoord was nee. Uitschrijven dus.
Ik hoop dat het jullie anders vergaat, alhoewel wij het uiteindelijk een prima optie vonden en deze zonder problemen ook is doorgevoerd. Succes!

Gr. Saskia
11 jaar geleden
·
#11587
Hoi Saskia,

Wij zijn ons ervan bewust dat het niet alleen van een mooi verhaal afhangt, maar vooral ook van de leerlplichtambtenaar. Toch willen we het eerst op deze manier proberen. Stel dat we toch een "ja" krijgen, dan is dat natuurlijk wel de beste optie. Uitschrijven kan altijd nog. We wachten vol spanning ...

Groetjes,
Jacqueline
11 jaar geleden
·
#11588
De lpa heeft ons laten weten graag een persoonlijk gesprek met ons te willen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van ons plan. Dit gesprek zal plaatsvinden op 2 januari .... Duurt nog even, dus we moeten geduld hebben .... (pfff, dat is best moeilijk!). Wel ruimschoots de tijd om gesprek goed voor te bereiden.

Wordt vervolgd ...
11 jaar geleden
·
#11589
Spannend! En nu maar duimen dat het jaar meteen goed begint.
11 jaar geleden
·
#11590
Goedemiddag allemaal,

Wij willen eind dit jaar voor 2 maanden naar Australië. School is enthousiast, LPA heeft verzoek afgewezen. Zou het prettig vinden wat informatie uit te wisselen over de mail met gezinnen die toch zijn vertrokken en het geregel er omheen (uitschrijven school, gemeente, hoe en wat met verzekering, haken en ogen e.d.)
Wie o wie?

Groeten,

Nynke
11 jaar geleden
·
#11591
Eigenlijk sluit ik me bij alle voorgangers aan..
Ben benieuwd naar alle ins and outs omtrent toestemming wel gekregen, of toestemming niet gekregen.
Hoe heb je het wel kunnen krijgen, en wat doe je nu je het niet hebt?
Uitschrijven...hoe makkelijk gaat dat? Wat zijn de consequenties?? Want ik lees dat je voor uitschrijven toch ook een boete kan krijgen en die kunnen momenteel oplopen tot 4000 euro...duur grapje zeg maar..

Wij willen in 2014 vanaf Mei vakantie t/m zomervakantie weg, Dat zijn dan 4mnd. Kinderen zijn op dat moment 9 en net 6. Groep 6 en groep 2. Over mijn zoon maak ik mij qua gemis van school geen zorgen want hij loopt voor op de vereiste ontwikkeling. Mijn dochter zit dan nog in groep 2, dus dat lijkt mij ook geen gemis. Ze gaan dan uiteindelijk 7-8wk school mislopen, en dat aan het eind van het schooljaar..waarin weinig wordt gedaan.
School weet nog niets van onze plannen, willen het nml goed voorbereiden. Maar toen wij in Mei 4 weken naar Azie gingen en een extra week vrij vroegen stnd de directrice daar positief tegenover. Haar visie is ook dat de kinderen tijdens het reizen meer leren dan in die periode op school. Maarjah....die lpa he...
11 jaar geleden
·
#11592
@downunder2013, hoe ging het gesprek en wanneer verwachten ze jullie uitsluitsel te kunnen geven?Ik hoop op n positieve uitslag.
11 jaar geleden
·
#11593
Ik lees nergens iets over de boete die je krijgt als je toch gaat zonder toestemming. Met googelen werd ik ook niet veel wijzer. Wie weet wat de boete is en/of waar dat gevonden kan worden?
11 jaar geleden
·
#11594
]4. Schrijf je kind uit van school
Niet legaal, maar waarschijnlijk wel de meest gebruikte. Als je jouw kind uitschrijft is de school niet verplicht verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar. De oplettende leerplichtambtenaar zal kunnen ontdekken dat je kind niet op een nieuwe school is ingeschreven en je op grond daarvan voor het gerecht slepen. Je riskeert een gevangenisstraf van maximaal een maand of een boete die kan oplopen tot 2250 euro. In de praktijk legt de rechter in de meeste gevallen een boete op van 500 euro. De kans bestaat ook dat het onopgemerkt blijft en je vervolging ontloopt. Als je niets met de school regelt, ben je natuurlijk wel de plek kwijt. Soms is het echter mogelijk hierover met de school afspraken te maken. Het loont de moeite hier tijd en aandacht aan te besteden, leert de praktijk.


Dit heb ik van deze site onder kopje voorbereidingen. Ik heb eerder al tijdens googlen eea gevonden over families die boete kregen. Die waren een jaar weggeweest vlgd mij. En als het goed is zijn de boetes dit jaar verhoogd tot 4000 euro!!!!
Dus ik ben eigenlijk wel benieuwd naar alle illegale maar succesvol geslaagde reizen met schoolgaande kids! Of heeft iemand achteraf toch wel eens ''gezeik'' gehad??
Ik heb ook begrepen dat het verstandig is om een adres in buitenland door te geven, met evt een school. Of kind daar nu heen gaat of niet, maar puur als formaliteit.
11 jaar geleden
·
#11595
In- en uitschrijven.

Ik heb geen kinderen. Het lijkt mij als je je uitschrijft uit NL, je kinderen ook direct niet leerplichtig zijn in NL.
Ik reis ieder jaar naar NL om een nieuw visum voor Thailand aan te vragen. 1x in de tien jaar moet ik een nieuw NL rijbewijs aanvragen. Om dat te doen moet ik ingeschreven zijn in NL (is de makkelijkste manier)

Inschrijven in NL is kosteloos en makkelijk.Ik hoef slechts een adres te geven van vrienden die daar mee instemmen. Is ook kosteloos. (echter de vrienden moeten wel met meer dan één persoon geregistreerd zijn, anders wordt hun afvolstoffen belasting heel veel hoger) Uitschrijven is nog makkelijker. Ik hoef feitelijk niet eens een nieuw adres op te geven, dit wordt echter wel gewaardeerd. Nadeel is slechts dat ik post op mijn adres in Thailand ontvang van kerkgenootschappen, uitnodigingen voor bevolkingsonderzoek en verkiezingen. Maar dat maakt mij niets uit....

Dus, kort en goed, is het niet mogelijk om de hele familie uit te schrijven in NL? Het lijkt mij dat als je niet meer in NL woont je ook niet leerplichtig bent in NL. En opnieuw inschrijven is ook geen probleem. Dit werd heel vroeger ook wel gedaan om de dienstplicht te ontlopen. Onderzoek dit eens?

Arjen.
  • Pagina :
  • 1
  • 2
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!