donderdag 31 augustus 2017
  6 Replies
  4K Visits
  Subscribe
Hoi Allemaal.

Omdat ik het zelf altijd erg fijn vind om ervaringen te lezen van anderen en weinig heb kunnen vinden over Georgië met kinderen...hierbij onze ervaring van onze reis door Georgië in de zomer van 2017 met onze kinderen van zes en vier. Wij persoonlijk zouden het zeker aanraden aan mensen die van reizen houden. Ik denk wel dat het fijn is als je kinderen al goed kunnen lopen/klimmen, vanaf een jaar of drie/vier (of jonger en dan in draagzak)

Wij hebben er echt ontzettend van genoten en denken dat veel anderen Georgië ook erg leuk zouden vinden. Houd je van wandelingen, ongerepte natuur, oude sovjet gebouwen/cultuur, kerken, kastelen, grotten dan ga je het zeker naar je zin hebben. Wij zijn maar twee groepjes Nederlanders tegen gekomen. Er komen weinig west-europeanen. Georgië vonden wij echter wel veel toeristischer dan verwacht. Veel mensen uit Polen, Rusland (niet aan geergerd trouwens...dat is wel eens anders), Iran en landen waarvan de vrouwen gesluierd gaan (misschien Arabische Emiraten?)

Openbaar vervoer
Wij hebben alles gedaan met het openbaar vervoer. Dit is erg goed te doen in Georgië. Je hebt verschillende opties.
- stadsbus. Voor vervoer binnen de stad. Kosten zijn 20 cent ongeacht de afstand.
- Minibusjes. Dit noemen ze daar marshrutky. Ongeveer plek voor 15 man. Ze reizen volgens een vast tijdschema en vertrekken op tijd. Dit gebruik je vooral voor vervoer tussen de steden. Kosten zijn een beetje afhankelijk van het traject maar onze ervaring is dat een uur marshrutky een euro kost
- Taxi. Vervoer binnen de stad/kleine afstanden tot 5km kost €1.75. Iets langere afstand van rond de 10 km kost €3.50.
- Auto met chauffeur. Wij hebben dit een paar dagen gedaan. Gewoon geregeld met een taxichauffeur. Geen pakketreisjes die ze ook wel overal aanbieden maar erg duur zijn. Je chauffeur haalt dan het taxi bordje van hun dak af en dan heb je een prive chauffeur, hihi. Voor een dag op pad van 10u tot 16u met enkele stops waar zij dan gerust 2 uur op je wachten ben je ongeveer 20 euro kwijt. Een lange dag van 10u tot 18.00 met wat meer kilometers kost ongeveer 30 euro.
Trein. Wij hebben met de trein gereisd tussen Tbilisi en Koetaisi. Je kunt de kaartjes in Nederland kopen op de website van de trein. De trein is comfortabel en genoeg bagageruimte. Je deelt een cabine met zes personen. Kosten voor zes uur treinreizen €2.50

Eten
Wij vonden het eten geen hoogstandje maar het is prima. Misschien goed om te weten dat ik vegetarisch eet en prima kon eten in Georgië. We zijn niet ziek geworden tijdens het reizen van het eten. Het eten bestaat veel uit deegwaren, kazen en vlees. Groente hebben wij nauwelijks gezien. Fruit eten ze wel veel. Lunchen en ontbijten deden wij op ons eigen balkon, we waren ongeveer 5 euro kwijt voor ontbijt en lunch voor ons vieren. Warme maaltijd deden wij altijd in een restaurant, onze kinderen deelden een gerecht. Inclusief een wijn/biertje/glas fris waren we ongeveer €20 kwijt. We zouden het ook met €15 kunnen doen als we minder kieskeurig waren.

Veiligheid
Wij hebben ons nooit onveilig gevoeld op straat. Ook niet in het donker of op afgelegen locaties. Verkeer gaat anders als in Nederland maar voelde niet onveilig aan. Veel auto's hebben gordels maar deze gebruiken ze niet dus zitten onder de bank. Gewoon even naar vragen dan kun je deze ook gebruiken.

Kosten
Wij waren €800 kwijt voor vier tickets. Daarnaast hebben wij €100 gebruikt per dag voor alle andere zaken (eten, vervoer, overnachting, entreegelden). Wij hadden een hotel rond de €40-50 per nacht, dit zou zeker goedkoper kunnen, rond de €20-30 heb je ook een prima hotel dus daar zou je op kunnen bezuinigen). Totaal waren wij voor 18 dagen Georgië inclusief alles €2600 kwijt. Voor veel bezienswaardigheden betaal je geen entree of enkel een euro oid. Kinderen tot zes jaar zijn overal gratis. Kinderen van zes tot twaalf half geld. Studenten ook half geld.

Klimaat
Wij hebben het erg warm gehad maar het is geen onprettige warmte. De luchtvochtigheid is laag. De eerste week hadden we rond de 40 graden. De andere dagen was het rond de 35 graden. Volgens de Georgiërs was de temperatuur van rond de 35 graden normaal voor de tijd van het jaar.

Taal
Dit is wel een kleine uitdaging. Het schrift is anders dus je kunt het niet lezen. Verkeersborden zijn wel leesbaar voor ons. Ze spreken Georgisch en veel spreken Russisch. Ze spreken eigenlijk geen Engels. Enkel de bediening in het restaurant. Wij hebben ons geredt met woordjes engels gebruiken (á la telegramstijl) en google translate. Het helpt om een paar woordjes te leren om gemakkelijk contact te maken. Het is vooral handen en voetenwerk verder. Sommige mensen spreken Duits.

In het kort onze route
- Tbilisi. Wat een leuke stad, wauw. Je kunt genieten van de stad opzich. Zou een prima stad zijn voor een stedentrip. Verschillende kerkjes bezocht,oude stad, marionette theater, kabelbaan, Matsminda pretparkje. We hebben ook een bezoek gebracht aan de zwavelbaden. Hier kun je privékamers boeken waar je met je gezin in kunt (wel naakt). Zeker een aanrader maar ontzettend heet water. In het donker is het leuk om over de vredesbrug te gaan en naar de zingende fonteinen. Voor de kinderen zijn we ook naar Gino Paradise geweest, een waterpark. Zeker een aanrader! In een dagtochtje kun je naar Upplitiskhe een grottenstad. Zeker een aanrader! Kan eventueel in combinatie met Gori (geboortestad van Stalin) Dit hebben wij echter niet gedaan.
- Udabno. Dorpje vlakbij de grens met Azerbeidjan in een steppe/woestijnachtige omgeving. We verbleven hier in Khutebi hotel, erg goed bevallen. We kwamen in dit dorp voor het nabijgeleden David Gareja klooster. Daarnaast hebben we ook genoten van het dorpsleven, gewoon wat rondlopen dan maak je gemakkelijk contact. Je kunt ook paarden huren en een rondje maken ter paard. Wauw wat indrukwekkend klooster! Wel een voorwaarde om goed te kunnen wandelen/klimmen. Je kunt met kinderen van alle leeftijden heen maar vanaf een jaar of vier wordt het leuker omdat je dan het klimwerk goed kunt doen.
- Koetaisi/Kutaisi Vanuit hier kun je verschillende dagtripjes maken. Over Sataplia cave (met dinopark), Promotheus cave 1 van de grootste ter wereld), martvilli canyon en Oktase canyon zijn wat wisselende berichten over de leeftijd van de kinderen die welkom zijn. Sataplia cave zagen wij kinderen van alle leeftijden (ook baby's) Promotheus cave, kinderen vanaf 2 jaar zijn welkom, Okatse canyon --> daar is een grote hangbrug, officieel voor kinderen vanaf 1.20. Onze dochter van 1 meter mocht echter wel mee al werden we wel meerdere keren op haar lange gewezen). Martvilli canyon kun je wandelen. Alle kinderen zijn daar welkom, voor het boottochtje moet je 1 meter zijn.
- Akhaltsikhe (spreek het uit als Agaltsikhe anders snappen ze niet wat je bedoelt)
In het zuiden van Georgië vlakbij de grens met Turkije. In de stad zelf staat het Rabati kasteel. Erg gerenoveerd, misschien iets té...echter wel mooi om te zien hoe groot zoiets ooit is geweest. Onze kinderen hebben hier erg genoten van alle kruip door sluip door gangetjes...Vlakbij de stad is het Sapara klooster. Zeker een aanrader, alleen al voor het uitzicht. In een dagtocht vanuit Akhaltsikhe kun je naar Vardzia, een grote grottenstad. Wij waren hier erg van onder de indruk. Hebben er ongeveer vier uur doorgebracht. Neem genoeg water mee! Op de heen of terugweg kun je een stop maken van een uur bij het Khertvisi fort. Nog niet gerenoveerd en daarom mooi te zien in de staat waarin het verkeerd. Ze waren echter wel druk bezig daar dus mogelijk over een paar jaar een heel ander beeld.

Wij zijn erg tevreden over de route die we hebben afgelegd. We hebben geen dingen gedaan die we achteraf wel hadden willen missen. Het enige wat we missen in onze route was de Kaukasus. We vinden het erg jammer dat we hier geen tijd meer voor hadden (het blijft keuzes maken...). Je zou vanuit Tbilisi gemakkelijk naar Kazbegi kunnen met de minibus of vanuit Koetaisi naar Svaneti met de minibus (iets pittiger om te doen)

Mocht iemand vragen hebben, altijd welkom om ze te stellen!
Waardeer dit bericht:
6 jaar geleden
·
#25127
Heel leuk en handig deze informatie! Ik wil graag in de meivakantie die kant op. Zag vorig jaar ook al die leuk geprijsde tickets, maar toen werd het Ierland. Ik ben me nu op een route aan het oriënteren, dus ik om vast nog met wat vragen.
6 jaar geleden
·
#25128
Wij hebben het ook overwogen voor de meivakantie maar afgehaakt omdat er dan zoveel regen valt.
6 jaar geleden
·
#25129
Er staat bijna overal aangegeven dat april/mei en september de beste reistijd is. Er zijn drie klimaatzones en in de ene valt minder en ander meer. Ik kom echter nergens tegen dat er enorme regenbuien of regendagen zijn. Dat sterkt mij dat het OK is.
5 jaar geleden
·
#25130
Weet iemand hoe het daar is qua weer in mei?
Kan je dan ook lekker aan het strand liggen?
5 jaar geleden
·
#25131
Mooi verhaal. Dankjewel. Ik ben er net een week voor het werk geweest in Tbilisi en anderhalve dag rond kunnen kijken, we gaan zeker ens terug.
5 jaar geleden
·
#25132
Wat een goede tips! Dank je wel
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!