vrijdag 20 februari 2015
  5 Replies
  4.9K Visits
  Subscribe
Mijn partner wordt voor de duur van minimaal een half jaar uitgezonden voor zijn werk naar Nieuw Zeeland en wij mogen (en gaan) mee!
Alles wordt geregeld, maar mijn zoon is 15 en leerplichtig in het 2de leerjaar van de VMBO-KBL.
Nu heb ik een gesprek gehad met de wereldschool over leren op afstand en dat sluit naadloos aan op het onderwijs wat mijn zoon nu volgt en volgend schooljaar weer in Nederland zal gaan volgen.
Ook heb ik telefonisch contact gehad met de leerplichtambtenaar van mijn gemeente.
Deze zei dat hij in principe geen toestemming krijgt mits hij ingeschreven wordt op een school in Nieuw Zeeland...
Nu kan ik hem natuurlijk inschrijven op een highschool in Auckland, maar dit heeft weinig zin.
Punt 1 is mijn zoon dyslect. Hij spreekt Engels en kent de basis voor wat hij nu krijgt, maar zal dit natuurlijk nooit kunnen volgen op een school welk niveau ook niet eens bij hem past.
Wanneer ik dat voorleg aan de lpa, zegt deze dat dit de wet is. Dus eigenlijk heeft de lpa liever dat ik mijn zoon inschrijf op een school in het buitenland wat totaal niet bij hem past en wat totaal niet aansluit op het huidige Nederlandse onderwijs, terwijl ik een passend schoolplan voor hem heb, in zijn eigen taal, op een volgens mij wel erkende manier, waar hij wel wat aan heeft.
Het liefste neem ik hem gewoon mee met toestemming en passend onderwijs, maar er moeten voor expats toch ook mogelijkheden zijn voor afstands onderwijs?

Heeft een kind in dat geval geen leerrecht ook?

Zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben??
Waardeer dit bericht:
9 jaar geleden
·
#17943
En je inschrijven maar dan wel de wereldschool volgen? Dus inschrijven omdat het moet, maar inhoudelijk er niets mee doen? Ik vind het ook onzinnig hoor, maar misschien is dit een oplossing zonder met veel gedoe te zitten.
9 jaar geleden
·
#17944
Wat hebben we in Nederland toch rare wetten!
Waarschijnlijk heeft er nog nooit iemand overna gedacht maar vinden ze gewoon dat je het zomaar moet doen, belachelijk!
9 jaar geleden
·
#17945
Heb je de info op <!-- w -->http://www.wereldschool.nl/Leerplicht<!-- w --> gelezen?
9 jaar geleden
·
#17946
Ja ik heb de site van de Wereldschool gelezen en ik ben er geweest. Heb de leerboeken en de handleidingen gezien en dat is gewoon het zelfde materiaal dan wat ze nu op school krijgen.
Is ook raar dat je een kind onbekend onderwijs moet laten volgen om "aan de wet"te voldoen, inplaats van aansluitend onderwijs.
Rare regeltjes, maar ik hoor maandag als het goed is meer. (of dat positief is zal ik moeten afwachten)
9 jaar geleden
·
#17947
Het is toch iets genuanceerder. Er staat nl.:
Als u zich met uw kind(eren) voor de duur van uw buitenlandverblijf uitschrijft uit Nederland, is de Leerplichtwet niet langer van kracht. U krijgt dan te maken met de wetgeving van het land waar u zich inschrijft. Op het gebied van de leerplicht kan die afwijken van de Nederlandse wetgeving. In vrijwel alle landen wordt een vorm van thuisonderwijs geaccepteerd, zeker voor expats. Als men er al naar vraagt, volstaat in de regel een bewijs van inschrijving bij de Wereldschool.
en
Wat kunt u doen bij een afwijzing van de Leerplichtambtenaar?

U kunt uw kind uitschrijven uit de GBA. Dit kan alleen als u een (tijdelijk) adres hebt in het buitenland (bijv. bij familie of vrienden) en het kind daar tijdelijk laat wonen.
NB. In januari 2011 heeft een rechter echter geoordeeld dat het kind in principe de ouder volgt (BW 1 art. 12). Vanuit die optiek is het veiliger als een van beide ouders zich ook uitschrijft. Bedenk wel dat de opbouw van de AOW voor die ouder dan ook stopt zodra hij/zij langer dan acht maanden in het buitenland verblijft tot aan de terugkeer.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!