vrijdag 16 februari 2018
  12 Replies
  4.4K Visits
  Subscribe
Wij hebben een kind met epilepsie. Nu heeft hij noodmedicatie (neusspray) die hij bij zich moet hebben. Ook op vakantie dus. Voor elke buitenlandse reis moet er een speciale medische verklaring mee die ook de behandelend arts maar ook door het CAK beoordeeld moet worden omdat dit medicijn onder de opiumwet valt. Gedoe dus.

Nu las ik op de website van het CAK dat bij landen die buiten de Schengen vallen maar weer onder de Apostilleverdrag, er zelfs ook weer een Engelse medische verklaring nodig is, dit door het CAK beoordeeld moet worden en dan zelfs nog een stempel van de rechtbank erop ! (Bijv. Amerika, Engeland, Curacao, Zuid-Afrika, Mexico etc. etc.).

Jezus, de lol van reizen gaat er zo wel vanaf zeg !
Hebben jullie ervaring hiermee ?
Waardeer dit bericht:
6 jaar geleden
·
#26508
Gelukkig geen ervaring mee...

Moet je echt voor elke reis apart een verklaring mee hebben of wordt zo'n verklaring voor bepaalde tijd (paar jaar?) afgegeven die je dan op elke reis meeneemt? Mocht dat het geval zijn, zou ik de meest uitgebreide verklaring laten opstellen... maar ik heb zo'n vermoeden dat het niet zo simpel ligt...
6 jaar geleden
·
#26509
De Schengenverklaring is geldig voor de periode die hem hebt ingevuld op het formulier. De reisperiode per verklaring is maximaal 30 dagen.
Dus ja, voor elke buitenlandse verklaring weer opnieuw...komend jaar Spanje en Frankrijk gepland staan dus dat is al 2x aanvragen...

De medische verklaring met Apostillestempel is 1 jaar geldig.
Maar ja, daar vallen naast veel verre bestemmingen dus ook een aantal Europese landen in, o.a, Ierland, Andorra, Kroatië, Cyprus, Marokko, Turkije.

Dus onbezorgd op vakantie is er niet meer bij. Een hele papierwinkel vooraf.
En last minute boeken wordt ook lastig, want zo'n procedure duurt minimaal 2-3 weken.
6 jaar geleden
·
#26510
Ik heb wel eens iemand gewezen op het feit dat de medicijnen die ze slikt dat die niet zomaar door douane mogen (vielen ook onder opiumwet). Ze dacht dat medicijn paspoort afdoende was...

Maar medicijnpaspoort is eigenlijk voor als je medicijnen in buitenland nodig hebt (omdat je medicijnen tekort hebt/kwijt bent). Dan kan je daar aan apotheek laten zien wat je nodig hebt. Ik moet zeggen dat medicijnpaspoort soms ook handig is bij wat je meeneemt in je handbagage... (dan mag je meer tubes vloeistof (zalf) meenemen in handbagage maar officieel heb je daar weer doktersverklaring voor nodig maar als ze het paspoort zien zijn ze stuk makkelijker).

Maar afijn degene waarover ik het heb ging dus naar Zuid Afrika... Ze is toen meteen gaan bellen met CAK, huisarts, specialist etc. Uiteindelijk is het gelukt om het allemaal te regelen. Ze zat 3-4 dagen voor vertrek dus... het is niet onmogelijk...
6 jaar geleden
·
#26511
Nee, dat weet ik. Er zullen heus mogelijkheden zijn, vlak voor vertrek. Denk aan zakenlui of mensen die onverwachts met spoed naar het buitenland moeten etc. etc.
Maar relaxed vertrekken is het niet meer. En dat is niet leuk.
6 jaar geleden
·
#26512
Maar wie weet wordt het straks een routine wat je er gewoon 'even' bij doet... naast tickets bestellen meteen aanvraag opstarten..

.. toch fijn om te weten dat het niet onmogelijk is zo kort voor vertrek (maar nee, dat is zeker niet relaxed).
6 jaar geleden
·
#26513
Hier enige ervaring met een vergelijkbare situatie.
Onze zoon kreeg na een eerste koortsstuip op zijn vierde ook een middel (zetpil) voor het geval dit opnieuw zou gebeuren. Tot mijn grote schrik ontdekte wij ook dat deze pillen op de narcoticalijst stond.
Wij gingen dat jaar naar Thailand en via een Engelse versie van een website van de Thaise overheid vond ik uit dat in ons geval een Engelstalige verklaring van de huisarts voldoende was. In Thailand is een systeem waarin middelen gecategoriseerd zijn en hoe zwaarder het middel is, hoe meer eisen je aan moet voldoen.
De Engelse verklaring moest voldoen aan bepaalde zaken dus ik heb een printje ingelevert bij de huisarts van dit rijtje eisen.
Het jaar erop gingen we opnieuw naar Thailand en herhaalde we dit proces. Ik nam ook wel een gedateerde print van de toelichting op de site mee, just in case je toch vragen krijgt. Het leek me zinvol dan aan te kunnen tonen dat hun eigen site sit aangaf.
Ik twijfel er niet aan dat deze procedure niet voor alle landen zal gelden maar wellicht is het wel het onderzoeken waard wat het land wat je bezoeken wilt er zelf van zegt.

Overigens; onze zoon heeft een pinda-allergie. Wij reizen dan ook altijd met epi-pen. Tot mijn grote verbazing hebben wij hierover nog nooit vragen gehad. Omdanks het feit dat dit een injectienaald is. De Engelse verklaring die ik altijd heb en het medicijnenpaspoort gaat elk jaar nog ongebruikt de versnipperaar in.

Het is idd een hoop heisa voor "niks", maargoed je wilt ook niet in een staatshotel eindigen wegens vermeend drugsgebruik:-(
6 jaar geleden
·
#26514
Ook heel vervelend allemaal Marielle. Gelukkig is een verklaring via de huisarts nog wel gemakkelijk te regelen.

Wij moeten via het ziekenhuis een Engelse medische verklaring op laten stellen én de arts moet die speciale verklaring van de noodmedicatie dus ook telkens eeer invullen en ondertekenen.
Ik denk dat ik maar een blanco formulier aanvraag en die onderdelen laat invullen. En dan kopieer ik em en vul ik telkens de exacte vakantieperiode in.

Of een andere optie is op de gok de noodmedicatie niet meenemen en alleen zijn dagelijkse pillen die niet onder de Opiumwet vallen. Die kan ik volgens mij gewoon zo meenemen en dan heb je het gedoe qua papierwinkel niet.
Een Engelse medische verklaring nemen we voortaan in elk geval standaard mee (die heb ik nu aangevraagd en krijg ik binnenkort).

Ik zal ook nog eens bij Spanje en Frankrijk kijken wat zij ervan zeggen (als ik iets van die site snap).
6 jaar geleden
·
#26515
Ik gebruik zelf pijnstillers die onder opiumwetgeving vallen. Ik regel
Dus op tijd cak verklaring Geen zin in gedoe
6 jaar geleden
·
#26516
Wij hebben een kind met epilepsie. Nu heeft hij noodmedicatie (neusspray) die hij bij zich moet hebben.


Is dit “midazolam”? Mijn dochter gebruikt dit sinds kort namelijk, voorheen hadden we een andere. Ik heb altijd alleen een medicijnpaspoort meegenomen, fijn dat je dit zegt...Daar hadden we gestaan in Australië.
5 jaar geleden
·
#26517
Late reactie, maar inderdaad gebruikt mijn kind Midazolam.

We hebben plannenom volgend jaar weer op reis te gaan, naar Amerika of Thailand. Op tijd aan de slag met verklaringen dus!
Maar nu vind ik zelf niet meer terug hoe dat zit met de verklaring via het CAK en dan door de rechtbank laten legaliseren...even puzzelen dus weer...
5 jaar geleden
·
#26518
We reizen pas 35 jaar, waarvan 13 met kinderen. Nog nooit ergens de medicijnen gecontroleerd zien worden. We zorgen wel dat de voorraad in verse verpakking zit en we hebben een Engelstalige brief van de huisarts (zelf even opgesteld) waar de conditie en de medicatie in staat. Maar die dus nog nooit nodig gehad.
5 jaar geleden
·
#26519
Meestal zal dat ook afdoende zijn..... totdat je iemand hebt die de letter van de wet volgt en er wel voor gaat liggen.
En dat ... kan je voor zijn door het allemaal goed te regelen.

Hier ook de ervaring met wat "zwaardere" medicijnen. Oxydcodon.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!