donderdag 28 oktober 2021
  6 Replies
  2.1K Visits
  Subscribe
Zoals sommigen van jullie weten is werken als Divemaster in Thailand een van mijn onregelmatige bijbanen. Zeer onregelmatig, want door Corona ben ik er de afgelopen twee jaar niet geweest ?. Da’s klein leed; jullie kunnen je voorstellen wat het voor de eigenaar en het vaste personeel van de duikschool heeft betekend, zeker als je je realiseert dat er nul ondersteuning is geweest vanuit de Thaise overheid.
Omdat aan alles een einde komt, schrijven we nu aan een post-Corona herstelplan. Omdat een van de doelgroepen van de school “gezinnen met kinderen/tieners” is, ben ik benieuwd wat jullie behoeften op dit gebied zijn. Wat verwacht je van een duikschool specifiek voor gezinnen? Snorkelen terwijl de ouders duiken, kinderopvang, andere activiteiten voor de kinderen? Graag hoor ik jullie opmerkingen, vragen en suggesties.
Waardeer dit bericht:
2 jaar geleden
·
#30175
Hans wat goed dat jullie hiermee bezig zijn. Hopelijk lukt het de boel vlot te trekken en kunnen de duikschool en het personeel straks weer toeristen ontvangen!!

Hoewel ik denk dat de behoefte zeer persoonlijk is zal ik proberen te reageren vanuit wat ik zelf zou wensen. Zomaar wat losse flodders:

Onze zoon is nu tien, duiken is dus sowieso nog nooit aan de orde geweest. Snorkelen wel en wij hebben bv op Bali (prive) genorkeld met iemand die duidelijk enorme ervaring met kinderen had. Hij nam onze zoon, letterlijk aan de hand, mee onder water en wees hem van alles aan terwijl wij zelf konden snorkelen. Wij vonden dit alle drie fantastisch. Voor jonge kids vind ik in die situatie een-op- een wel echt een pre. We hebben ook genorkeld met een excursie met anderen maar dan doe je als ouder min of meer hetzelfde met je kind wat je ook doet als je zelf vanaf het strand snorkelt.

Sowieso met jonge kinderen; stem het personeel erop af. Ook zonder via taal te communiceren is omze ervaring dat er gidsen etc. zijn die enorm goed klikken met kinderen en anderen gewoon minder. Net als overal is dat denk ik “je hebt het, of je hebt het niet” en dat is wel iets wat echt het verschil maakt voor de gezinnen.

Wie weet zouden wij ooit nog wel eens een duikcursus willen doen op vakantie. De cursus in het Nederlands kunnen volgen vind ik, zeker voor pubers, wel een must. In ieder geval de instructies e.d. Als je bv feitelijk gaat duiken en sowieso afhankelijk bent van geleerde gebaren is dat wellicht wat minder van belang.

Kinderopvang is niet iets wat mij aan zou spreken, dat doen we thuis al, als ik op vakantie ben wil ik echt familietijd dus als je aan andere activiteiten denkt zou ik absoluut zeggen met het gezin.

En in het geval van aanbieden van meerdere activiteiten denk ik dat veel (Nederlandse) gezinnen zich makkelijker laten vangen door een pakketprijs of een korting als je meerdere activiteiten boekt.
Natuurlijk onderhandel je in Thailand maar als je ook doelt op mensen die bv een complete cursus doen denk ik dat die ook vaak vooraf al oriënteren en boeken en dan willen wij Nederlanders natuurlijk wel het idee hebben dat we waar voor ons geld krijgen;-)

En om even door te gaan op de centen:-)
Wij kochten ooit snorkelmateriaal bij een speciaalzaak die banden had met de zwemschool waarvan we gebruik maakte, we kregen hier toen korting op. Ook nog een optie; korting op de aanschaf van materiaal (als er ook een winkel is) als je iets boekt, of als je je vooraf vastlegt korting op materiaal bij een Nederlandse zaak (dat kan dan weer win win zijn)…

En over all….zorg dat de kids het leuk hebben, dan vinden de ouders het ook snel goed:-)
2 jaar geleden
·
#30176
Dag Marielle,

Dankjewel voor je uitgebreide antwoord.

KInderopvang is inderdaad iets waar je je al;s familie fijn bij moet voelen. Toen onze kinderen klein waren, hebben we dat nooit gedaan in Azië. Dit schreef ik er ooit over op onze website:

"Oppas in Nederland is al oppassen, maar met een heel jong kind zijn wij er in Azië zeker geen voorstander van. Niet dat ze onaardig zijn, het tegendeel is waar. Er zijn waarschijnlijk heel veel liefhebbers die zich aanbieden. Maar ben je echt gerust op pad dan? Bovendien: jij kent jouw kind als beste, je weet wanneer er iets niet klopt en herkend beter dan een vreemde de ‘eerste signalen’ van ziekte. Hangerig, flauw pijntje, een wijziging in de geur of kleur van de urine van je kind, een verandering in de blik van de ogen, onverwachte stemmingswisselingen. Die pikt een ouder wel en een oppas waarschijnlijk niet op. Een babyfoon is een mogelijkheid als je heel dichtbij zit, maar wij houden er niet van."

Het hangt natuurlijk allemaal erg van de leeftijd af. Tussen helemaal niks, in de Duikschool blijven met wat geld voor een ijsje en samen zonder ouders Singapore in zitten wel een paar jaar.

Of het klikt met degene waarmee je duikt of snorkelt hangt er inderdaad van af. Mijn ervaring met collega;s instructeur en divemaster in de duikschool is dat je er lol in moet hebben. Dat heeft niet iedereen (eerlijk is eerlijk), dus dat moet je als leiding ook een beetje in de gaten houden. Zelf kinderen hebben helpt wel ;-), maar is niet essentieel. Een duikcursus kan vanaf 10 jaar, maar dat moet bij jonge kinderen echt wat langzamer als met oudere.

Tsja, korting. Ik denk dat je vooral moet gaan voor een school waar je je goed bij voelt. En dan nog weet je het niet zeker. Wij hadden prima afspraken met een duikschool op Bali toen we voor het eerst met de kinderen gingen duiken. Dachten we. Maar de afspraken werden niet nagekomen. Zo was de Nederlandstalige instructeur toch niet beschikbaar. We hadden toen meteen moeten afbreken, maar ja, je kijkt er naar uit en zo. Uiteindelijk hebben de kids (en mama) het brevet gehaald en duikt iedereen tegenwoordig met veel plezier.

Wat betreft het kopen van materiaal is vooral goed advies erg belangrijk. Onthoud dat de korting die er vanaf kan, er vaak van tevoren is opgezet.
1 jaar geleden
·
#30202
Dag Hans,

Komende zomer gaan wij, als alles goed gaat, weer naar Thailand. De eerste 8 dagen zijn we met onze jongste zoon van 17 en we overwegen om dan een duikcursus te gaan doen op Koh Tao.
Ik twijfel nog wel en heb nog best veel vragen:
- het zijn lange dagen (vroeg opstaan is al best een uitdaging vrees ik) en 's avonds zijn er ook nog studieopdrachten te doen. Weinig tijd voor andere dingen (lees: luieren). Is het mogelijk om bijvoorbeeld het theoriegedeelte al thuis te doen? Of gaan theorie en praktijk beter samen?
- Wat is het verschil tussen PADI en IDD? Ik las dat je voor IDD jaarlijks een lidmaatschap moet afsluiten?
- Onze zoon heeft (een lichte vorm van) autisme. Kan prima leren maar ik vrees wel wat voor het gehannes met pak en bril etc. Zijn er instructeurs bij Impian die daar ervaring mee hebben?
- Hoe groot zijn de groepen?
- Impian heeft geen zwembad dus het oefenen gebeurd gelijk in zee?
Veel vragen, sorry, ik hoop dat je me verder kunt helpen.
Alvast dank!
1 jaar geleden
·
#30203
Dag Jacobien,

- De uitdaging van pubers uit bed jagen ken ik maar al te goed. Ja, het zijn best wel lange dagen, maar ook wel weer ontspannen, omdat je tussendoor ook regelmatig in het zonnetje op de boot zit.
- Je kunt inderdaad het theoriegedeelte al online doen. Maar mijn ervaring is dat het allemaal een stuk duidelijker is en beter leert als je praatje-plaatje-daadje doet. Het is gewoon gemakkelijker om 's morgens les te krijgen en 's middags meteen te oefenen. Het is geen kernfysica en ik heb in Thailand nooit meegemaakt dat iemand zijn theorie niet haalt.
- Er worden op internet hele stammenstrijden gevoerd over welke opleidingsmethode nou de beste is. Ik vind dat nergens op slaan, de kwaliteit van de duikinstructeur is belangrijker dan het opleidingssysteem of - organisatie. Impian biedt IDD, PADI en SSI aan. Een paar instructeurs mogen alle drie verzorgen en certificeren. Je mag een jaarlijks lidmaatschap afsluiten bij IDD, maar dat is vooral vooral voor de doorlopende duikverzekering. Heb je eenmaal je kaart van IDD, PADI of SSI (of een van de 16 andere duikorganisaties) dan is die gratis oneindig geldig.
- De eerste keer duiken is altijd onwennig, onhandig, eng; je maakt van alles mee. We kijken wat de leerlingen nodig hebben en passen daar de lessen op aan.
- De praktijklessen zijn altijd maximaal 4 cursisten per instructeur, Theorie wordt wel eens in een grotere groep gegeven (8 of zo).
- Inderdaad heeft Impian geen zwembad, dus we oefenen meteen op zee. Maar wel in water van 2 meter diep ;-).
- Juli en augustus is een drukke tijd, zorg dat je op tijd reserveert, al helemaal als je maar kort op Koh Tao bent.
_ Ik heb je een DM gestuurd met mijn telefoonnummer.

Hans
1 jaar geleden
·
#30224
Hoi Hans,

Late reactie op je bericht.... ben jij toevallig betrokken bij Impian divers in Koh Tao? Wij zijn van 8 tot 13 augustus op KT en overwegen daar te boeken?.
1 jaar geleden
·
#30232
Dag Chantal,

Ja. ik ben er de komende tijd aan het werk; zou leuk zijn als jullie bij Impian komen duiken.

Groetjes,

Hans
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!