New

DEET

  woensdag 20 mei 2015
  28 Replies
  18K Visits
  Subscribe
Hoi,

Het aftellen is begonnen, nog ' maar' 7,5 week voor onze vakantie naar Maleisië en dan met name Borneo.
Nu hebben wij afgelopen weekend onze vaccinaties gehad (heel handig via thuisvaccinatie.nl) en daarbij ook het advies gekregen om malerone te gaan slikken. Daarnaast is het natuurlijk van belang om je goed in te smeren met antimuggensmeersel.
Nu had ik al een beetje rondgekeken bij de drogist. En vroeg de arts dan ook wat het belangrijkste was. Nou eigenlijk alleen het % deet. Het liefst zo hoog mogelijk. Nu was ik dus bij het Kruidvat en heb daar was merken vergelijken. Het Kruidvat eigen merk blijkt dan gewoon het hoogste % deet te hebben, namelijk 50%. Voor een fractie van de prijs van bijvoorbeeld CarePlus welke een lager % deet heeft.

Heeft iemand toevallig ervaring met het eigen merk van Kruidvat? Zo ja, zijn er voordelen, nadelen, heb je andere tips? Heeft een spray of lotion de voorkeur?

Ik word namelijk altijd door alles dat vliegt geprikt ;-) en ja, ik weet dus al van lange kleding, smeren voor de schemer (maar weer niet voor de dengue mug), klamboe mee enzovoorts.
Waardeer dit bericht:
8 jaar geleden
·
#18495
Prachtige reis voor de boeg!

Ik zou gaan voor 1 flesje meenemen en de rest daar kopen en dan lokaal spul. Dat werkt het allerbeste en is veel goedkoper. Ik ga zelf altijd voor 'off spray''. Ik word altijd veel geprikt maar met dit spul niet. Ik gebruik het ook voor onze kids.
Je kunt het in elke apotheek/supermarkt kopen daar.

Prettige bijverschijnsel, de geur is prettiger als deet wat je in NL koopt.
8 jaar geleden
·
#18496
Voor wat betreft het percentage DEET.
In principe is zo hoog mogelijk een raar advies. Het advies wat wij altijd gehoord hebben en wat ook geschreven is bij de diverse Reisvaccinatie sites is

"In malariagebieden heb je minimaal 30% DEET nodig want bij kleinere concentraties neemt de effectiviteit af. Een [u:uitifisb]concentratie van meer dan 50% DEET heeft geen zin[/u:uitifisb]: het middel wordt niet effectiever en je hebt wel meer kans op bijwerkingen zoals huidirritatie. Hoe hoger de concentratie, hoe langer de werkingsduur: 30% DEET is ongeveer zes uur werkzaam, 50% DEET ongeveer acht uur, maar dit hangt erg af van de omstandigheden."

Ook is het beter voor kinderen maximaal de 30% te gebruiken en de handen niet in te smeren ivm het in de mond stoppen. Spray of lotion is maar net wat je makkelijker vind.
8 jaar geleden
·
#18497
Wij hebben afgelopen jaren hebben wij het eigen merk van Etos gebruikt. Ook stukken goedkoper dan CarePlus. Ik weet niet wat de prijsverhouding tussen Kruidvat en Etos is...

Wij gebruiken altijd spray. Vinden we makkelijk omdat je niet altijd water/zeep ter beschikking hebt als je de Deet opdoet en bij sprayen hoef je je handen in principe niet vuil te maken...

Verder vonden wij de platte flesjes van Etos ten opzicht van de ronde flesjes van Care Plus makkelijker in de hand liggen maar dat is weer heel persoonlijk.

Welke vaccinaties hebben jullie allemaal gehad? Bij ons hadden de artsen onderling 'discussie' over wel/niet buiktyfus vaccinatie (was bij Meditel, vaccinatie is gegeven). Over kleine twee weken kunnen ik met de kinderen terecht bij de GGD. Ben benieuwd wat we daar weer te horen krijgen :).

Ik neem aan dat de Malerone alleen voor het gebied bij de Kinabatangan river is?!? Dat hebben wij tenminste te horen gehad (en hadden we ook verwacht na alle info over Borneo).
8 jaar geleden
·
#18498
Bedankt voor het delen van jullie ervaringen en tips!

@Eynd14: Mijn man en ik hebben Hep A en DTP gehad. Onze zoon alleen Hep A (ivm Rijksvaccinatieprogramma)
Malarone is inderdaad voor Kinabatangan omgeving, hoewel Annah Rais wel op de ' malaria grens' ligt. Omdat we op dat moment nog bezig zijn met het afronden van de kuur, zijn we als we daar zijn ook nog beschermd. Over buiktyfus hebben ze het bij ons niet gehad.
8 jaar geleden
·
#18499
Hi, hi, wij wezen die goede man nog op het feit dat Annah Rais toch wel erg dicht bij de grens lag en volgens het kaartje in malaria gebied....

Nou, daar had hij echt nog nooit van gehoord dat mensen die naar Sarawak gingen in malaria gebied kwamen.... (alsof malaria bij de grens ophoudt...).

Maar in dit geval hoop ik dat die goede man gelijk heeft want we willen eigenlijk nog niet aan de pillen anders hebben we tijdens de klim van Mount Kinabalu daar ook mee te maken. Zo'n klim is al heftig genoeg (met kans op hoogteziekte etc) en dan wil je eventuele bijwerkingen van Malerone er niet bij hebben. Overigens hebben we vorig jaar 5 weken die tabletten geslikt zonder problemen maar kan me zo voorstellen dat met zo'n inspanning en andere factoren (hoogte) het wel zou kunnen spelen.

Nou, volgende week naar de GGD. Ben benieuwd wat zij te vertellen hebben.

Wordt vervolgd...
8 jaar geleden
·
#18500
Mijn zoon van elf en ik gaan in juli/augustus ook naar Borneo. Qua vaccinaties is er niet gesproken over buiktyfus. Ik heb hep A en DTP gehad, zoon hep A en na een hoop gegoogle en adviezen toch gekozen voor rabiesvaccinatie voor zoon. De eerste heeft hij inmiddels gehad, morgen krijgt hij de tweede.

Qua deet heb ik de 40% gekocht. Klamboe ook mee uiteraard. Malaronerecept ligt ook al klaar.

Eynd14: wij gaan ook Mount Kinabalu op. Duur geintje maar moet de moeite waard zijn!
8 jaar geleden
·
#18501
He, wat leuk dat jullie ook Mount Kinabalu gaan doen! Hebben jullie nog extra info gehad over hoogte ziekte?

Yep, een rib uit je lijf... Hoe hebben jullie het geregeld? Wanneer is jullie eerste klimdag?

En? Ook al flink aan de wandel om voor te bereiden??
8 jaar geleden
·
#18494
Deet is leuk als je weinig aantrekkingskracht voor muggen hebt. Ik ben daarintegen een geliefd slachtoffer van muggen en deet helpt bij mij echt niet. Ondanks lange kleding en trouw smeren met dat smerige vette spul prikken ze altijd dwars door mijn kleding heen. Dat leverde me vorig jaar dengue op. Geen leuke ervaring.

Dit jaar impregneer ik mijn kleding met permethrin,

http://www.lifesystems.eu/product/insec ... ls-section.
8 jaar geleden
·
#18502
Onze eerste klimdag is 6 augustus. Op 7 augustus, mijn 40e verjaardag, staan we dan op de top! We hebben geen info over hoogteziekte gekregen, ik heb ook niet verteld dat we naar 4000 meter gaan. Maar ik weet er wel het een en ander vanaf, ik heb vroeger zelf een beetje geklommen. Veel drinken is het belangrijkste. En het advies is altijd hoog klimmen laag slapen maar dat kan in dit geval niet. Maar het zijn maar twee dagen, ik denk dat het wel zal meevallen. Ik wandel altijd al aardig veel maar loop nu bij de fysio ivm kuit- en knieklachten. Zoon is liever lui dan moe maar heeft wel een goede conditie omdat we bij gebrek aan een auto alles op de fiets doen. Ik weet even niet uit mijn hoofd waar wij het geregeld hebben, zal ik even opzoeken.

Wanneer gaan jullie?
8 jaar geleden
·
#18503
We gaan met mountain trails and tours.
8 jaar geleden
·
#18504
Dan gaan we elkaar tegenkomen!!! (mmm misschien moeten we even een ander item openen....)

Onze eerste klimdag is 5 augustus dus even van uitgaande dat jullie ook via Timpohon gate gaan komen we elkaar letterlijk onderweg tegen op 6 augustus.

Wij klimmen met dochter en zoon (13 en 10 jaar).

Wij hebben het geregeld via een Nederlander die daar woont. Hij heeft rechtstreeks bij Sutera Sanctuary Lodges gereserveerd (dit is de partij die alles op de berg beheerd, een ieder boekt uiteindelijk bij hen). Hij was de enige die het voor elkaar kreeg om 2 privat rooms voor ons te reserveren in Laban Rata (voor de meelezers: de hut waar je slaapt op de berg). Dat wilden we heel graag zodat we niet op een slaapzaal liggen (dan weten we zeker dat we niet slapen...).

Wij zijn al 4 augustus in het park. We rijden dus niet op de dag van de eerste klim nog uit KK. We hebben dus een 3D/2N pakket. De nacht voor de klim slapen we in het park zelf en hebben we een 4 persoonskamer (ook geen hostel).

Wij weten niet veel van klimmen en hoogteziekten. Dit wordt onze eerste berg... Ik had al wel gelezen dat je goed moet drinken om dehydratie (oftewel uitdroging) te voorkomen wat veel symptomen heeft die op hoogteziekte lijken. Als ik alle info goed interpreteer voorkom je daar dus geen hoogteziekte mee maar voorkom je dus uitdroging wat veel voor blijkt te komen.

Verder had ik gelezen dat je vooral langzaam moet klimmen om hoogteziekte te voorkomen. Maar ja, hoe langzaam is langzaam?

Maak me toch een beetje zorgen over hoogteziekte omdat ik in heel veel verslagen lees dat mensen hier last van hebben. Geen acute hoogteziekte maar wel hoofdpijn, misselijk (overgeven) en duizelig.
8 jaar geleden
·
#18505
Wij hebben enkele jaren geleden ook Malerone geslikt voor ons verblijf bij de Kinabatangan rivier. In het westelijk deel zou het niet nodig zijn volgens onze informatie. Dengue is er wel overal, goed smeren dus ook overdag! Mijn man had bij ons longhouse vlakbij Kuching een denguemug op zijn arm, en daar hingen ook posters voor de locals om te waarschuwen tegen dengue.
8 jaar geleden
·
#18506
Vandaag zijn we bij de GGD geweest:
- alle vaccinaties die nodig zijn, waren nog geldig: DTP & hepatitis A/B en buiktyfus was NIET nodig! Het is dus een raadsel waarom manlief bij Meditel dus wel buiktyfus vaccinatie heeft gehad...

Wat betreft malaria: voor het gebied bij Kinabatangan river hebben we malariatabletten gekregen. Vandaag kregen wel te horen dat longhouse Annah Rais toch echt ook in malaria gebied ligt en als je hier langer dan 2 nachten verblijft je dus ook malariatabletten nodig hebt... (dit in tegenstelling tot het eerdere advies waar manlief is geweest....)

@stokje: kregen jullie advies om voor Annah Rais te slikken of was het meer een twijfelgeval omdat het op de rand ligt?

@ Jessika: zaten jullie in het longhouse ook in Sarawak? Hebben jullie daar toen ook malariatabletten gehad?

@ Jester: wij hebben wel vermeld dat we naar hoogte gaan maar voor zo'n korte trip en voor die hoogte geven zijn medicijnen niet nodig is ons verteld. Bij symptomen is afdalen het advies... (tja, dan is nog de vraag wanneer je dit doet: beginnende hoofdpijn, aanhoudende maar niet heel erg ???)

Blijft verwarrend die verschillende adviezen van instanties die daar het juiste advies over zouden moeten geven...
8 jaar geleden
·
#18507
Ik dacht dat ik al gereageerd had op je, blijkbaar toch niet. Ik denk dat het met de hoogteziekte wel mee zal vallen hoor. Je bent maar twee dagen op de berg dus je hebt niet genoeg tijd om echt ziek te worden. Hoofdpijn, duizelig en/of misselijk kan niet zoveel kwaad, dan zou ik zeker niet gelijk afdalen. Ik heb altijd wel last van hoofdpijn/duizeligheid in de bergen, omdat ik te weinig drink. Je moet jezelf echt dwingen om te drinken. Je slaapt op 3300 meter hoogte, dat lijkt me ook nog wel te doen. De kans op longoedeem likkt me heel klein, hersenoedeem komt niet voor onder de 4000 meter. Lees ook even op hoogteziekte.info.

Raar he dat de adviezen qua vaccinaties en malariapillen niet eenduidig zijn. Wij gaan malariapillen slikken als we naar de Kinabatangan rivier gaan (last frontier resort). Mijn zoon krijgt volgende week zijn derde rabiesvaccinatie, ook een lastige keuze of je die vaccinatie wel of niet moet nemen.
8 jaar geleden
·
#18508
Dank voor je reactie. Mijn beeld over hoogteziekte wordt steeds duidelijker!

Ja, super irritant die verschillende adviezen...

Over rabiës... Paar jaar geleden hebben we hier ook over nagedacht omdat het erg speelde op Bali. De info die wij vervolgens kregen, heeft ons doen besluiten het niet te doen:
- als je gebeten wordt moet je ongeacht of je ingeënt bent ter plekke nog prikken halen (als je ingeënt bent heb je ter plaatse 2 injecties nodig, anders 5. In totaal is het aantal dus hetzelfde want bij vaccinatie in NL moet je er al 3 halen)
- als je van te voren bent ingeënt heb je langer de tijd om die prikken ter plekke te halen (belangrijk als je ergens heel afgelegen zit of als ter plekke geen serum is). Zonder vaccinatie binnen 24 uur, met vaccinatie binnen 3-7 dagen.

Omdat het serum voldoende aanwezig was op het eiland op moment van vertrek (en we altijd snel zouden kunnen uitwijken naar Singapore binnen de toegestane tijd) hebben we besloten ons niet van te voren te vaccineren.

Het was een serieuze overweging omdat zoonlief op een of andere manier altijd voor elkaar om iets te hebben met dieren. Hij doet zelf niets bijzonders maar heeft gewoon pech. Loopt een keer in Thailand voorop door de tuin naar de ontbijt gedeelte, komen er 3 grote honden op hem afrennen en die bespringen hem... En hij zit weer net op die olifant die te dicht bij een nest komt met prikbeesten en werd wel 20 keer gebeten (manlief was toen ook de klos) en zo kan ik nog wel even doorgaan... En ook in NL komt die enthousiaste hond precies op hem afrennen en geeft hem een lik in zijn gezicht (en dan die eigenaren "hij doet niets", nou hij springt toch tegen mijn kind aan!!!! En nog wel in een aangelijnd gebied!!! ARGHGH).

Vandaar dat we ons er toen in verdiept hebben.

Als wij gaan wandelen waar het iets afgelegen is nemen we trouwens altijd een stok mee om eventueel ongenode gasten (apen, honden) op een afstand te kunnen houden....

Wat heeft bij jou de doorslag gegeven om het wel te doen??
8 jaar geleden
·
#18509
Garopig om te lezen, Enyd14! Wij hadden precies dezelfde redenering om niet tegen rabiës te vaccineren!
8 jaar geleden
·
#18510
Wij hebben besloten wél te vaccineren tegen rabiës omdat ons werd gezegd dat het serum (als dat evt. al beschikbaar in de landen op onze route) niet het juiste serum hoeft te zijn (geschikt voor dieren, niet voor mensen!). De 'gewone' vaccinaties zijn wél oké en inderdaad de factor tijd. Probleem met rabiës is dat ALS je het krijgt je de uitkomst weet: overlijden. Daar hadden wij graag 3 prikjes voor over, bij vriend gewoon vergoed, bij zoontje en mij helaas niet (de overige vaccinaties wel overigens).

Onze arts was van Thuisvaccinatie en die komt op afspraak bij je thuis. Ideaal! Wij gaan naar Zuid-Amerika overigens voor langere tijd, hebben het advies gecheckt bij andere organisaties (omdat ik het een vreemd verhaal vond heel eerlijk gezegd), maar verhaal was hetzelfde.

Ik vertel alleen wat ons is verteld en onze afwegingen het (in dit geval) wel te doen, ben geen arts oid en wil dus geenszins iemand van advies te voorzien!

VWB Deet: wij gebruiken 'Jaico - 30% DEET' die wel geschikt is voor gebruik voor kinderen vanaf 3 jaar (aldus de verpakking). Deze heb ik ook gebruikt toen ik zwanger was.
8 jaar geleden
·
#18511
Als je langer dan 3 maanden naar bepaalde landen gaat wordt rabies inderdaad vaker wel aangeraden. Kans dat je dan met dieren met rabies in aanraking komt is dan groter.

Probleem met rabiës is dat ALS je het krijgt je de uitkomst weet: overlijden. Daar hadden wij graag 3 prikjes voor over,


Maar als je het serum dus niet haalt, ga je er volgens mij ook dood aan ook al heb je die 3 vaccinaties van te voren gehad...
8 jaar geleden
·
#18512
Ik heb altijd begrepen dat je ook na een beet altijd nog je vaccinaties moet halen, ik geloof niet dat het echt preventief werkt maar volgens mij heb je dan langer de tijd om alsnog het serum te halen. Ik ben geen arts natuurlijk maar dit heb ik ooit ergens gelezen.
Volgens mij moet je dan nog 2 prikken halen ipv 5.
8 jaar geleden
·
#18513
Je moet na een incident inderdaad nog altijd gevaccineerd worden (2x denk ik ook zo uit mijn blote bol), maar dat is ander spul dan dat het antiserum wat je moet halen als je niet van tevoren bent gevaccineerd (snel hulp nodig en dus niet overal verkrijgbaar). Het middel waarmee je alsnog gevaccineerd moet worden (als je al prikken hebt gehad) is wel goed verkrijgbaar wereldwijd.

Zo heb ik het begrepen:
Ben je onlangs (minder dan 2 jaar geleden) wel in NL gevaccineerd dan ben je al in het bezit van die antistoffen, je hoeft dan dus niet geprikt te worden met het anti-serum.
Ben je niet in NL gevaccineerd, dan moet je dus binnen 24 uur (?) een anti-serum krijgen plus daarna nog 5 vaccinaties.

https://www.thuisvaccinatie.nl/vaccinaties/rabies

Het gaat ons dus niet om de hoeveelheid prikken, maar om de tijd én omdat het niet overal beschikbaar is. In ons geval ook niet altijd beschikbaar in de omringende landen en we zijn niet altijd in de buurt van een vliegveld. Zodoende onze afweging, maar nogmaals... ik kan alleen maar vertellen hoe wij het zien/gedaan hebben, dit is geenszins advies voor wie dan ook!
  • Pagina :
  • 1
  • 2
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!