maandag 05 september 2011
  6 Replies
  3.4K Visits
  Subscribe
In de Kerstvakantie gaan we met onze kids van 6 en 9 naar Cuba. We gaan vijf dagen rondreizen en de rest luieren. We gaan vooral het westen van Cuba verkennen. We blijven een beetje in de buurt van de bewoonde wereld, omdat onze oudste een ernstige notenallergie heeft. Over het stranddeel maak ik me geen zorgen (lekker hotel, buffet erbij), maar het rondreis-deel is wat betreft eten wel iets lastiger. Door de allergie, maar ook omdat mijn kinderen geen makkelijke eters zijn, helaas.

Wie heeft er tips om toch fatsoenlijk te eten onderweg? Kun je veilig eten (hygienisch) in restaurantjes langs de weg en is brood of tosti oid te krijgen?

Nog andere tips? Wat moeten we zeker meenemen? Zijn er ergens reisverhalen te vinden van mensen die met kinderen naar Cuba zijn geweest?

Bedankt!
Waardeer dit bericht:
12 jaar geleden
·
#9494
Hai,
Enige jaren geleden heb ik met mijn man een fietsvakantie in Cuba gehouden. Tijdens een fietsvakantie is eten erg belangrijk. Wij hadden toen nog geen kinderen. Ik kan me echter wel heel erg goed herinneren dat eten lastig kan zijn buiten de gebaande paden in Cuba.
Langs de weg eten vinden kwam vaak neer op wat witbrood of aardappels,rijst, varkensvlees ( van het spit) een soort kleffe pizzaatjes ( witdeeg, besmeerd met tomatenpuree en soms wat analoge kaas) eieren en bananen. De beste maaltijden zijn te krijgen bij de casa particulares met een " eetvergunning" . Dit zijn de mensen die toestemming hebben om mensen in hun huis te laten logeren en dan als extra nog een vergunning hebben om ze te laten eten, dat hebben ze nl niet allemaal. Uiteraard is het eten bij de regeringshotels iets gevarieerder. Hygiene zit we goed, maar met die notenallergie zou ik mensen goed de ernst van een " vergissing" duidelijk maken, men is er zo arm dat extra geld verdienen al snel voor gaat. Overigens een geweldige vakantie gehad met vele hartelijke ontmoetingen en warme gastvrijheid.
Veel plezier!
12 jaar geleden
·
#9495
Die kleffe pizza's daar hebben wij in 1993 zo ongeveer 2 weken op geleefd. Toen waren er nog geen casa particulares en kon je als individueel reizende vaak niet veel anders krijgen. Voor kids wel lekker.

Christel
12 jaar geleden
·
#9496
Hoi,

Wij zijn eind februari 2010 met onze 2 kids van toen 9 maanden en ruim 3 naar Cuba geweest. Een geweldige vakantie! Na een paar dagen Havana, een week gereisd om vervolgens af te sluiten, net als jullie aan het strand. Hoewel het strand (varadero) prachtig was heeft havana en het binnenland toch het meeste indruk gemaakt. Het reizen met de kids was heel makkelijk. We hadden een huur auto en dat was erg prettig. Zeker een aanrader is het slapen in casas particulares. Je maakt hier het echt Cuba mee en ze zijn erg netjes. Ook handig is dat je kan aanschuiven voor ontbijt en dinner. Het eten is prima, niet hoogstaand culinair maar wel lekker. Eten voor 2 was altijd genoeg minstens 4 personen en er zit altijd wel wat bij wat ook de kids lekker vinden (rijst, tomaat, bonen, komkommer, kip). Vaak is het eten in casas particulares beter dan in hotels. Het fijne is ook dat je in een casa de kids op bed kunt leggen en zelf nog mojito's kunt drinken op de veranda. Wij hadden onze casa vooraf geboekt via http://www.cuba-junky.com. We hebben specifiek gevraagd om een casa waar ook kindjes woonde en kwamen terrecht bij Casa Siliva in Vinales. Ons zoontje had het super naar zijn zin met het meisje Jenny van precies dezelfde leeftijd.
Tip om mee te nemen is snacks voor de kids zoals sultana's of ander lekkers voor onderweg. Supermarkten zijn er beperkt en westerse artikelen (als er al zijn) duur. Het is ook super moeilijk om bijvoorbeeld appelsap te vinden dus pakjes zijn ook handig om mee te nemen. Luiers zijn verkrijgbaar maar geen Pampers kwaliteit, neem deze (+ doekjes). Ook goed om te weten: baby eten potjes kennen ze niet in Cuba.
In Vinales is het paardrijden door de tabaksvelden erg de moeite waard (ook te doen met de kids) evenals een dagtrip naar Cayo Jutias en of Cayo Levisa. Tot slot, het weer was niet altijd zo warm als dat wij vooraf hadden ingeschat (of dat de boekjes aangaven), neem dus voldoende warms mee. Veel plezier! Gr. Nienke
11 jaar geleden
·
#9497
Hallo,

Ik lees dat u beide al in Cuba was met kleine kinderen. Het ziet er uit dat dit een geweldige ervaring wordt wanneer wij er in Januari heen gaan met onze twee kinderen van 2,5 en 5. Mijn grootste twijfel is nog over het slapen: wij zouden toch liefst niet al te vaak splitsen over twee kamers.

Is het makkelijk om plaatsen te vinden waar je met vier tezamen kan logeren of moeten we voor de kinderen matrasjes of reisbedjes ook meezeulen tot daar?


Dank voor de tips!
11 jaar geleden
·
#9498
@Wouter
Volgens mij moet dat geen probleem zijn. Mijn kinderen sliepen soms samen in 1 bed. Meestal stonden er op verzoek 3 bedden in onze kamers. En ter plekke regelen ze van alles.
11 jaar geleden
·
#9499
Ik heb twee keer een maand rondgereisd in Cuba - de laatste keer was ik 6 maanden zwanger, dus nog niet met kinderen.
Qua eten is het goed om te beseffen dat Cuba echt een totaal ander land is dan de meeste andere landen waar je wellicht hebt gereisd: hier geen straatverkopers of spontane kleine hole-in-the-wall restaurantjes. Onderweg zal je aangewezen zijn op de grotere staatsrestaurants, in de avonduren kun je dat ook doen, of je kunt eten in je Casa Particular of in een Paladar (een soort huiskamer restaurant met enkele tafeltjes).
Officiële regels verbieden Casas en Paladares om "luxe" eten te serveren (alleen kip en varkensvlees), maar in de praktijk serveert eigenlijk iedere casa ook garnalen, vis en zelfs kreeft. Meestal inderdaad een stuk beter (en in elk geval een stuk vriendelijker!) dan in de staatsrestaurants. Houd er wel rekening mee dat de mensen die je dit serveren hiermee echt in de problemen kunnen komen!
Over het algemeen is het eten niet geweldig, maar ook niet heel slecht. Het is vooral eentoning en wat flauw, door het gebrek aan (goedkope) geïmporteerde smaakmakers. Tijdens mijn eerste trip heb ik op een gegeven moment zelf maar wat Tabasco gekocht. :-)

Het is zeker te doen om ook met kieskeurige eters in Cuba te reizen, alleen ga er niet vanuit dat altijd alles overal verkrijgbaar is en bereid je ook voor op "meer van hetzelfde". De keuze in chips, snoep en snacks die we hier (of tijdens een gemiddelde buitenlandse reis) hebben heb je in Cuba niet. Op zich ook niets mis mee.

Ik ben een ontzettende Foodie, maar Cuba is zo'n geweldige bestemming dat ik het eten voor lief neem. Vooraf reserveren is zeker niet nodig. Helaas is het toerisme in Cuba de laatste jaren erg afgenomen en er zijn iedere dag véle casas op zoek naar toeristen. Mocht je ergens langskomen en ze hebben geen plek meer, dan regelen ze zo een andere Casa voor je. Houd er rekening mee dat verreweg de meeste Casas maar één kamer hebben en dat je dus meestal sowieso op één kamer zult liggen. Cubanen zijn echter meester-hosselaars, dus een extra bed is zo geregeld!
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!