1. Els
 2. Verlof en Leerplicht
 3. maandag 07 september 2009
 4.  Abonneer via e-mail
Hallo allemaal,

Dit jaar zijn wij vijf maanden met onze leerplichtige dochter op reis geweest. We kregen alle medewerking van school en mede daardoor wilde ook de LPA onze reis gedogen. Heel fijn voor ons.

Maar ook als de LPA geen 'akkoord' had gegeven, waren we op reis gegaan. Dat de school toestemming gaf, was voor ons het belangrijkst. We hebben toen proberen uit te zoeken welke gevolgen het zou kunnen hebben.

Uit de 'gevallen' die we hebben kunnen vinden bleek dat de meeste ouders uiteindelijk een boete kregen van 1500 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Een uitzondering kreeg nog een onvoorwaardelijke boete van 500 euro. Dat lijkt een redelijk klein risico, zeker als je een lange reis overweegt.

Graag horen we meer verhalen over opgelegde boetes. Dus hebben jullie (of ken je iemand die...) een boete opgelegd gekregen omdat je zo'n heerlijke lange reis met je gezin hebt ondernomen? Dan horen we daar graag over!

Groet,
Els

<!-- w -->http://www.verrereizenmetkinderen.nl<!-- w -->
Waardeer dit bericht:
https://www.verrereizenmetkinderen.nl
Met kinderen: Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Indonesië, China, Maleisië, Singapore, Brazilië, Bolivia.
Reageer
Er is nog geen reactie geplaatst.
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hoi Els,

Nu je ons verhaal kent, zal het je niet verbazen, dat ik ook wel heel benieuwd ben naar eventuele sancties.
Wij willen met ons gezin op wereldreis en krijgen ondanks een goed leerplan geen toestemming van de LPA, helaas.
Wat zijn de consequenties als je toch gaat en hoe hoog wordt de boete?
Hoop dat ervaringsdeskundigen hier op reageren, want ik kan maar bitter weinig vinden op internet, of ik zoek met de verkeerde termen, ;-)

Gr, Marjon.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 1
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Dag Els en anderen,

wij zijn bezig een reis te plannen voor 4 maanden door Australie/Azie met onze twee kids van 9 en 6. We hebben alle medewerking van de docenten en de schooldirecteur gekregen. Echt geweldig. Samen met ons hebben ze een prachtig lesplan opgesteld en een aanbeveling voor de LPA geschreven. Ze willen per mail contact onderhouden. De kinderen zijn beiden een schooljaar versneld en lopen ernstig voor op school. Kat in het bakkie dachten wij dan ook... We hadden keurig vrijstelling van schoolbezoek gevraagd en niet van de leerplicht, omdat we onze kinderen zelf willen onderrrichten die tijd. Niets bleek minder waar: we kregen een overigens hele aardige en behulpzame LPA aan de telefoon (Soest), met het bericht dat we een erg goed plan hadden ingediend, maar dat de wet helaas geen ruimte biedt voor het zelf onderrichten van kinderen tijdens een lange reis. Afgewezen dus. Eerlijk gezegd waren we ondanks kennis van de leerplicht echt onaangenaam verrast. Uiteraard laten we onze plannen niet zo maar doorkruisen, zeker omdat de school zo positief is. De eerste stap is natuurlijk keurig bezwaar aantekenen tegen het besluit bij het College van B&W. Daarvoor hebben we wat info nodig! Als belangrijkste argument willen we aandragen dat er op dit moment sprake is van willekeurig beleid in Nederland: sommige LPA's (gemeenten) gedogen wel op basis van een goed plan, anderen niet. Dus hebben we een verzoek aan een ieder op dit forum: weet je gevallen van mensen die gedoogd werden door de LPA. We hoeven niet perse de namen van de reizgers te hebben (privacy en zo), maar heel graag namen van gemeentes van waaruit de LPA gedoogd heeft. Je zou ons hier erg mee helpen.

Bij voorbaat onze dank en we houden jullie op de hoogte van onze vorderingen.

Danielle
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 2
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hallo,

ter aanvulling op de oproep om gedooggemeenten te verzamelen voor ons bezwaar tegen de beslissing van de LPA nog een ander verzoek.... Natuurlijk zijn wij ook erg benieuwd naar de gevolgen van op reis gaan zonder toestemming / met een negatief besluit. Na internetten komen wij ook tot de slotsom dat een boete van maximaal 1500 euro wel te doen is. Maar... wie weet of je dan ook een strafblad krijgt?

En verder nog tips die bij ons heel positief werkten in het overleg met de school. Deze weg hebben wij bewandeld:
- we hebben eerst de schooldirecteur verteld over de plannen. Die was positief, wat voor ons wel erg belangrijk was. Als dat niet het geval was hadden we de plannen heroverwogen. Goed contact met school was voor ons essentieel.
- snel daarna hebben we de leerkrachten geinformeerd en steun gevraagd. Ook zij reageerdern heel prettig en behulpzaam.
- toen hebben we een brief opgesteld (doe dit zelf, scheelt de directeur veel werk). Hierin hebben we iets verteld over onze kinderen (voor ons was dit een goed argument, omdat de kinderen een jaar versneld zijn op school en voor lopen). Vervolgens de reisplannen uiteengezet. Toen een lesplan opgesteld per vak. Dus in de trant van: rekenwerk wordt bijgehouden volgens de methode van de school mbv een lesplan per week van de leerkracht, wereldorientatie/taal: de kinderen gaan een weblog bijhouden over de landen die ze bezoeken voor de klas... Besteed ook aandacht aan de sociaal emotionele ontwikkeling (langzaam reistempo, contact leeftijdgenootjes onderweg en sport). Zelfs de afwijzende LPA gaf aan dat ze dit heel goed vond in ons plan.
- bij de brief hebben we een korte verklaring van de schooldirecteur gevoegd (wij geschreven, hij ondertekend met veel genoegen). Daarin staat dat de directeur de reis als een verrijking voor het onderwijs aan onze kinderen beschouwd, dat de school graag meedenkt en dat hij ons als ouder goed in staat acht om de kinderen zelf te onderwijzen.

Helaas; de brief was goed, maar het beleid in onze gemeente strak. Misschien heb je toch iets aan de tips hierboven...

Succes.

Danielle
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 3
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hoi Klaas en Els

Ik heb wel medewerking van de school maar niet van de lpa, wij gaan toch. Dit is een kans die je een paar keer in je leven krijgt, ik nog ouderschapsverlof en mijn man tussen twee banen. Kinderen zijn 6 en 8, die het super doen op school. Ik ben een bevoegd leerkracht die ook nog eens les heeft gegeven in de groepen waar mijn kinderen naar toe gaan.
Nu heb ik twee opties of je gaat en riskeert een boete of je schrijft je kinderen uit de gemeente en dan is de lpa niet meer verantwoordelijk, dit was tevens de tip die we kregen van de lpa. Ik ben nu druk bezig om alle leerstof te verzamelen van augustus tot november, dan ga ik opnieuw in overleg met de directeur. 1 oktober is de teldatum, dus erg nadelig als wij onze twee kinderen uitschrijven, maar we houden iedereen op de hoogte. Wij kennen ook nog een lpa uit een andere gemeente en die gaan wij ook vragen zij nog een briljant idee heeft. De kinderen uitschrijven kan alleen als de school een inschrijfformulier krijgt van een nieuwe school. Dus we moeten eerst exact de lokatie weten en dan een inschrijfformulier aanvragen. Daarna de kinderen uit de gemeente uitschrijven en dit zijn we ook aan het uitzoeken met welke motivatie we het beste kunnen komen, zodat ze dit accepteren. Zonde van al onze energie, maar ik vind het niet eerlijk dat ik een boete moet betalen, terwijl ik mijn kinderen gewoon les kan geven en als ik in een andere gemeente zou wonen er niets aan de hand zou zijn. We zoeken het tot op de bodem uit!!

Hilda
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 4
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hallo,

ik ben eigenlijk op zoek naar Belgische families die op reis zijn geweest met leerplichtige kinderen. Ik heb mij geïnformeerd en school mag het niet weigeren in België aangezien er geen schoolplichtigheid is, wel leerplichtigheid. Ik zoek dus ouders (uit België) die zelf lessen hebben moeten geven aan hun kinderen. Hoe was het? Moeilijk? Haalbaar?

Alvast bedankt

Groetjes

valerie
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 5
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Mensen,

Ook wij gaan lekker op reis. En ook wij krijgen daarover nog 'gedoe' met de leerplicht. We willen dat proces ondersteunen meteen goed leerplan, om aan te bieden aan de lpa. Beschikt iemand over een dergelijk plan. Niet zozeer voor wat betreft inhoud (want die verschilt natuurlijk per leerjaar en school) maar wel voor wat betreft opbouw en toon en inspiratie.

Frans
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 6
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hallo Allemaal,

Ons verhaal, wij zijn afgelopen winter voor de voor drie maanden met onze zoon naar Australie geweest.
Doel was voorbereiding op een eventuele emigratie.

We hebben keurig verlof aangevraagd bij de LPA maar helaas afgewezen, hier hebben we bezwaar tegen aangegaan met als voornaamste vraag hoe kunnen we ons anders voorbereiden om in Australie te gaan wonen.
Tijdens de hoorzitting was iedereen het eens, maar helaas toch afgewezen.

Gesprek met de schooldirecteur gehad, deze was positief en ondersteunde ons met een uitgebreidt lesprogramma ondersteund door een wekelijks Skype sessie met de klas,.
Geweldig.
School resultaten van onze zoon zijn zeer goed.

Nu bijna een jaar later krijg ik voor de eerste keer bericht van de LPA, ze gaan een proces verbaal tegen ons opmaken.
We worden volgende week gehoord.....!

Heeft er iemand ervaring met een dergelijke hoorzitting of nog beter een goeie tip?

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Fons,
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 7
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Succes Fons, ons zal een zelfde scenario wachten. Maar we gaan wel! Drie maanden Maleisie-Australie-Bali.

Succes met de afloop, ik ben benieuwd naar de afloop.

Frans
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 8
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Ik denk dat je in zekere zin toch nog vrij sterk staat, jullie wilden daar gaan wonen, het lijkt me niet meer dan normaal dat je daar je tijd voor neemt zodat ook de kinderen aan het idee konden wennen, daarbij keurde de school het eigenlijk ook goed anders hadden ze natuurlijk nooit geen medewerking verleend.
Heel veel suc6 ook ik lees nog graag hoe dit gaat aflopen.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 9
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Ik heb hier geen ervaring mee, maar het is toch opvallend dat ze in Nederland heel erg streng zijn.

Wij wonen in Slowakije - waar er trouwens "schoolplicht" (géén leerplicht zoals in België) geldt. Mijn kinderen gaan wel naar een privéschool en hier maken ze totaal geen problemen van wat langer op reis. Ik weet wel niet hoe ze redeneren voor maanden, maar vorig jaar zijn ze een week extra thuis gebleven omdat we in Costa Rica waren en in januari zullen ze twee weken later naar school gaan na de vakantie omdat wij in Thailand zijn. Ik heb daar een zeer open communicatie over met de school, het enige wat de school verwacht is dat de kinderen achteraf een spreekbeurt en project maken over de reis.

Wens jullie allen veel geluk met eventuele boetes.
Op vakantie zonder kinderen
Italië, Frankrijk, Griekenland,
Corsica, Hongarije, Kroatië

Op vakantie met kinderen
Frankrijk, Tunesie, Thailand, Verenigde Staten,
Slowakije, Costa Rica, Hongarije, Kroatië, Italië
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 10
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hier bij ons in Denemarken zijn ook behoorlijk wat ouders die zwangerschapsverlof opsparen. Per kind kan één van de ouders max. 13 weken verlof opnemen totdat het kind 9 jaar wordt. Sommige ouders reizen met 3 kids beneden de 9 jaar en hebben allebei op die manier een betaald verlof van ruim 19 weken. Daar zitten een aantal verplichte feestdagen bij en ze kunnen er dan ook nog 6 weken vakantie aan vast knopen en op die manier kunnen ze een half jaar op reis terwijl ze zowel een inkomen hebben en hun werk weer op kunnen pakken als ze terug komen.

Vooral mensen die in het onderwijs werken maken hier gebruik van. Tijdens de reis geven ze hun eigen kids les. Zelf laden ze weer helemaal op om vol goede moed hun energie in kinderen van andere mensen te steken en in the mean time kan een jonge nieuwopgeleide leerkracht ervaring opdoen in een tijdelijke baan.

Uit een onderzoek hier bleek dat 2 op de 3 ouders wel eens buiten de schoolvakanties met schoolgaande kids op vakantie is geweest...
Met zoon (2003): Bulgarije 4x, Gran Canaria, Mallorca, Griekenland,Turkije, Egypte, The Gambia, Iran 5 x, Dubai, Thailand 3x, Maleisië 2x, Brunei, Bali, Vietnam, Sri Lanka en in 2016 gaan we o.a. naar Sumatra.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 11
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Yes!!!! De tickets naar Maleisië zijn geboekt!

Op woensdag 10 december 2014 vliegen we 's avonds naar Kuala Lumpur en op woensdag 13 januari komen we in de ochtend weer thuis. Een erg goede deal qua vliegtickets. Maar nu toch een beetje, 'oei-wat-nu' gevoel ivm de leerplicht.

De directrice van de school werkt erg goed mee. 10 dagen verlof buiten de schoolvakanties is geen probleem, dan hebben de jongens 2 weken kerstvakantie. Blijven er nog 5 dagen over waarin de jongens luxe-verzuim plegen (of wij eigenlijk)

Op de site van het OM staat het volgende ivm een boete voor eerstplegers, en aangezien we niet eerder de leerplicht overtreden zijn zijn we dat gelukkig:

[i:vkujh93z]* Transactie € 100 per kind per dag
* maximum eerste week € 600 (per gezin)
* maximum bij twee weken € 900 (per gezin)
* Dagvaarden
- indien transactie niet is betaald, Eis ter zitting 20% boven het transactiebedrag
- indien langer is verzuimd dan twee weken.[/i:vkujh93z]

Wat is nu wijsheid?
Hopen dat de leerplichtambtenaar niet al te ijverig is en dit over het hoofd ziet.
Ziek melden wil ik niet, ik wil niet dat de jongens moeten liegen als ze weer naar school gaan. En aangezien we waarschijnlijk ook weer gaan bloggen lijkt me dat ook geen optie.

Is school verplicht eea te melden bij de lpa?
Uitschrijven etc. lijkt mij ook zo'n gedoe voor die ene week.

De optie die me nu het meest voor de hand ligt is niets doen en maar afwachten wat voor een boete er in januari op de mat komt € 600,- is nog wel een bedrag dat te overzien is.

Iemand nog tips,geruststellende woorden ;-) , voorbeelden van boetes die gegeven zijn?
Ik hoor het graag, zodat ik weer kan genieten van de voorbereidingen.
2010/2011, Bali, Thailand en Maleisië, 2014/2015 Maleisië/Borneo.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.5-op-reis.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;">http://www.5-op-reis.blogspot.com</a><!-- m -->"
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 12
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Leuk!

En gelijk ook een lastige keuze. Vrienden van ons zijn een 1/2 jaar weg geweest met hun kinderen.
Met toestemming van de leerplichtambtenaar. Scheelde wel dat de ambtenaar van reizen hield. (huis hing vol met reisfotos).
Daarintegen heeft een collega een paar maanden geleden zich kunnen melden bij de gemeente omdat hun dochtertje de vrijdagmiddag niet was komen opdagen bij de carnavalsviering. (gingen op wintersport).

Complete willekeur lijkt het dus. Ik lees hier wel dat sommige ouders hun kinderen en een van hun uitschrijven bij de gemeente?
Maar misschien is dat een beetje drastisch voor 1 week.
Zonder kinderen: Singapore, Thailand, Bali, USA, Marocco, Turkije, Egypte, Gambia
Met kinderen: Canarische eilanden, Tunesië, Singapore, Thailand, Maleisië & Borneo (2015), Singapore & Maleisië (2017), Boedapest (2018), Vietnam (2019)
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 13
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!