Daar sta je dan, net aangekomen op het vliegveld. De kinderen zijn hangerig, moe van de lange vlucht en zeuren om een ijsje. De hitte valt als een vochtige warme deken om je heen, de felle zon verblindt je. Het zweet breekt je uit. Taxichauffeurs proberen je tegen te hoge bedragen hun taxi in te praten. Maar jij weet dat er ook ergens een goedkope bus moet gaan. Wat doe je? Kies je voor comfort en gemak en laat je je voor teveel geld naar je hotel brengen? Of ga je het geduld van jezelf en je kinderen nog meer op de proef stellen door te zoeken naar het goedkope alternatief? Reizen met kinderen is anders dan in je eentje of met z'n tweeën. Lees als voorbereiding onze ervaringen en tips.

 

Kun je gewoon op je ervaring vertrouwen, of reist het anders met kinderen?

De kans is groot dat je eerder verre reizen gemaakt hebt voor je kinderen kreeg. De ervaringen die je tijdens die reizen opdeed zijn natuurlijk van grote waarde voor het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om samen met je kinderen het avontuur aan te gaan. Het maakt dat je een redelijke inschatting kunt maken van wat je ter plekke kunt verwachten en je niet verlamt wordt door de cultuurschok die reizigers vaak overkomt bij de eerste ontmoeting met een andere cultuur. Toch is het raadzaam niet blind te vertrouwen op de reiservaring die je in het verleden als (rugzak)toerist hebt opgedaan. Reizen met kinderen kan natuurlijk op dezelfde manier als je in het verleden gewend was; ter plekke op zoek gaan naar de voordeligste transportmogelijkheden, scherp onderhandelen over de prijs van de taxi, pick-up laadbak of tuktuk, buiten het vliegveld de bus nemen naar het centrum/je hotel of guesthouse, zoeken naar medereizigers om de kosten van het afhuren van een transportmiddel te delen. Als je kinderen engelengeduld hebben kan je blijven reizen zoals je gewend was. Zo niet, reken dan op extra stress als je het probeert. De meeste kinderen hebben een hekel aan wachten, zeker als het ongewis is hoe lang het gaat duren en wat ze kunnen verwachten. Je kunt veel stress en onzekerheid afkopen door wat meer te betalen voor vervoer ter plekke.

Tips en aanraders:
Na een lange intercontinentale vlucht ben je niet meer op je scherpst, zeker niet als je kinderen je het grootste gedeelte van de vlucht wakker hebben gehouden. Onze ervaring is dat de kinderen bij aankomst op het vliegveld wat eufoor zijn. Alle nieuwe indrukken, de hernieuwde bewegingsruimte, het geeft ze nieuwe energie. Het duurt alleen maar even.  Benut die ruimte om je bagage in te klaren, de douane te passeren en bij de uitgang de chauffeur te vinden die je naar je eerste onderkomen gaat brengen. Veel hotels bieden een pick-up service vanaf het vliegveld aan. Soms gratis maar vaak toch tegen een redelijk bedrag. Of maak gebruik van een introductiepakket die veel reisorganisatie aanbieden. Een paar dagen hotel plus pick-up service zitten daar standaard in.

 

Buggy, rugdrager of bolderkar?

Het steeds terugkerende dilemma van elke reizende ouder met kleine kinderen: hoe vervoer ik ze ter plaatse? Zweert de een bij het gebruik van een rugdrager, de ander krijgt al rugpijn bij de gedachte eraan. De oplossing zal voor elk gezin anders zijn. Afhankelijk van hoeveel kinderen, welke leeftijd, het karakter, en niet onbelangrijk, het land dat of de landen die je gaat bereizen. Wij zetten de mogelijkheden én de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Rugdrager. Te koop in vele soorten en maten. Het grote voordeel van een rugdrager is dat je je handen vrij hebt, en in principe overal kunt komen waar je ook kwam zonder kinderen. Wel eens met een buggy een wandeling door de bergen of langs het strand gemaakt? Het wordt een stuk eenvoudiger met kindlief op je rug. Kinderen mogen in een rugdrager vanaf het moment dat ze zelfstandig kunnen zitten. Meestal is dat als ze ongeveer negen maanden oud zijn. De nadelen van een rugdrager zijn ook legio. Waar zit je kind tijdens het eten? Hoe slaapt het, zittend in de rugdrager? Hoe draag je je bagage? Hoe warm is het om je kind op je rug te dragen? Hoe belastend is het voor je rug, nek en schouders? Naast rugdragers met een frame bestaan er ook frameloze rugdragers. Deze zijn compact op te bergen en kun je goed in combinatie met een buggy gebruiken.

Buggy. De verscheidenheid is groot, wat het maken van een keuze bemoeilijkt. Voor kinderen tot 15 kilogram zijn er tegenwoordig prachtige lichtgewicht en klein opvouwbare exemplaren in de handel. Bijvoorbeeld de Quick Smart reisbuggy's van Youpa-La, die nog geen vier kilo wegen en opgevouwen in een tasje passen. Ook heel handig zijn de gewone doorsnee buggy's waarbij er zoveel ruimte zit tussen achterframe en rugleuning, zodat een tweede kind daar makkelijk op kan plaatsnemen. Wel een (hand)doek om het frame wikkelen, om pijnlijke billen te voorkomen. Uiteraard zal dit duogebruik vanuit de winkel niet gepropageerd worden, maar onze ervaring is, dat dit heel goed werkt. Voordeel van een buggy is dat je deze ook kunt gebruiken als kinderstoel, (middag)slaapplek en je je rug vrij hebt voor het dragen van je bagage. Bij vervoer van twee kinderen kun je ook nog kiezen voor een buggy-board. Een plankje, bevestigd aan de buggy, waarop het oudere kind kan staan. Nadeel hiervan is dat zo'n board een onhandig stuk bagage is en je de buggy minder snel hebt ingeklapt als je eerst nog het plankje er af moet halen.

Bolderkar. Het lijkt niet de meest voor-de-hand-liggende optie, maar wellicht een uitkomst als je met een groot gezin op reis gaat. De Rambler bolderkar van Anndur (www.anndur.nl) is vrij eenvoudig in te klappen en biedt genoeg ruimte voor kinderen én bagage. Maar mocht je in een situatie komen dat je 'm moet gaan tillen, dan ben je minder blij. Hij weegt namelijk 25 tot 30 kilo, afhankelijk van het model. Minder zwaar is de Ulfbo bolderkar uit Duitsland. (http://www.ulfbo.de/ulfbo_nl/bolderwagen.htm) In seconden opklapbaar (volgens de eigen website) en met een gewicht van iets meer dan tien kilo kun je hiermee 60 kilo aan kinderen en bagage trekken.

 

Pionieren of gebruik maken van aanwezige infrastructuur?

Natuurlijk is het geweldig om het gevoel te hebben dat je ontdekkingsreiziger bent en de eerste westerling die een gebied betreedt. Als rugzaktoerist stoelde dat gevoel al vaak niet op de werkelijkheid. Er zijn nog maar weinig plekken op de wereld die niet eerder door een collega ontdekkingsreiziger bezocht zijn. Reizend met kinderen is het raadzaam het najagen van die illusie na te laten. Op de meeste plekken is het meebrengen van je kinderen genoeg om een nieuwe wereld te ontdekken. Je zult merken dat je ook op de gangbare routes ervaringen opdoet die je als rugzaktoerist onthouden werden. Kinderen openen deuren die voor anderen gesloten blijven. Ondertussen kun je wel mooi gebruik maken van de infrastructuur die medereizigers voor je hebben neergelegd. Vaak betekent dat je alternatieve reismogelijkheden hebt. Je kunt bijvoorbeeld in Vietnam gebruik maken van de spotgoedkope busreis van Hanoi naar Saigon met vijf stopplaatsen.  Er zijn echter ook alternatieven die wat duurder zijn, maar met kinderen een stuk aantrekkelijker.

Tips en aanraders:
Treinreizen met kinderen is geweldig. Mits aan een aantal voorwaarden voldaan. 3e klasse reizen in een lokale volgestouwde boemel met 25 km/per uur is leuk voor een uurtje. In veel gebieden zijn er echter wel een aantal trajecten die benut worden door westerse reizigers en voldoende comfort bieden om het ook met kinderen langere tijd leuk te houden. Een eigen compartimentje, een bedje in de lucht. Onze kinderen vonden het geweldig spannend en de twaalf uur durende trip was voorbij voor we er erg in hadden. Maar ook een busreis, met bij voorkeur plaatsen voorin, kan kinderen lange tijd boeien door het goede uitzicht dat je dan hebt.

 

Regionale vluchten

Vliegen is voor de rijken. Als rugzaktoerist maakte je in het verleden wellicht weleens gebruik van binnenlandse vluchten omdat die nog wel betaalbaar waren. Grensoverschrijdingen moet je niet met een vliegtuig doen, want daar betaal je grof voor. Die regel geldt nu niet meer. Budget Airlines hebben de prijzen naar beneden gejaagd en ook regionale vluchten betaalbaar gemaakt. De luchthavenbelasting voor grensoverschrijdende vluchten is nog wel een spelbreker maar verder zijn de prijzen nu puur afhankelijk van de kilometers die je in de lucht aflegt.

Tips en aanraders:
Intercontinentale vluchten vanuit Nederland naar bepaalde bestemmingen kunnen behoorlijk prijzig zijn. Vaak loont het de moeite je vliegreis op te delen. Een intercontinentale vlucht naar een gangbare bestemming gekoppeld aan een regionale vlucht naar de plek waar je wilt zijn. Ook voor lange afstanden binnen een land is het met kinderen soms aantrekkelijk te kiezen voor deze optie. Wachttijden voor controles, in- en uitchecken, visaverstrekking e.d zijn dan wel weer bottlenecks. Kinderen houden niet van wachten. Houdt verrassend speelgoed achter de hand.

 

Privé-vervoer

Busreizen zijn spannend. Rijdt ie wel of niet vandaag? Gaan we eerst nog de stad door voor meer klandizie of betekent het getoeter dat we echt beginnen aan de langdurende trip. De kippen, balen rijst of -als je pech hebt- bundel doerians die ingeladen worden, als relaxte reiziger kun je ervan genieten. Kinderen zijn directer in het uiten van ongenoegen bij discomfort. Natuurlijk zijn ze even onder de indruk als er andere dingen dan normaal gebeuren. Ze zullen echter ook veel sneller dan jij reageren op de nadelen die het met zich meebrengt.  Weinig bewegingsruimte is altijd nadelig met kinderen.  Onvoorspelbaarheid ook.

Tips en aanraders:  
Op veel trajecten rijden VIP of Aircon bussen die door toeristen en soms ook door rijkere inwoners gebruikt worden. Het is een comfortabel alternatief voor het lokale vervoer. Je betaalt wat meer, maar krijgt er veel voor terug: niet meer passagiers dan zitplaatsen, een beperkt aantal stops dus kortere reistijden, betere en veiliger bussen en voorspelbare vertrek- en aankomsttijden. 

Daarnaast kun je bijna overal kun je privévervoer regelen, als alternatief voor een busrit. Veel boekingskantoortjes hebben hier zelfs vaste (voor westerse maatstaven erg lage) prijzen voor. Het voordeel: je reist van deur tot deur, dus geen gesleep met bagage, geen gedoe bij aankomst op busstations en vaak veel kortere reistijden. Nadeel: je mist natuurlijk wel veel folklore. Vaak kost het weinig meer om een busje te huren in plaats van een gewone auto. De extra bewegingsruimte in een minibus maakte deze optie erg aantrekkelijk.

 

Pick-up services

Ook na trein of busritten kun je, als je vooraf accommodatie boekt, je hotel of guesthouse vragen pick-up service te leveren. Vaak zijn de momenten dat je ergens aankomt bepalend voor je verblijf. Of van je indruk ervan. Wel of niet opdringerig. Exorbitante prijzen of marktconform? Belangstellend of uit op je centjes? Je kinderen zullen die eerste indrukken beïnvloeden. Zijn ze moe, hangerig of juist energiek en nieuwsgierig? Vaak heb je daar geen invloed op en moet je je neerleggen bij de stemming die er is. Bedenk wel dat de humor die je anders gebruikt in de eerste onderhandelingen al opgegeten kan zijn door de entertainment die je hebt ingezet voor kindervermaak. Iets regelen vooraf om de aankomst te vergemakkelijken loont vaak de moeite, ook al kost het iets meer.

Tips en aanraders:
Vraag bij je hotel of guesthouse wat een pick-up gaat kosten. Of je er gebruik van maakt of niet, je krijgt wel en goed idee van de prijzen. Vaak is er een standaard bedrag. Als je ter plekke vraagt moet je vaak zwaar onderhandelen voor de gangbare prijs.

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!