De wereldkeuken voor kids
Wij vinden andere keukens geweldig. Beetje pittig, lekkere knapperige groenten en vaak heerlijke rijst. Onze kinderen zijn duidelijk minder gecharmeerd van de keuken van het land. De reguliere maaltijden zijn vaak te kruidig en de groenten te hard. Vaak liggen er naar hun zin ook teveel verschillende dingen tegelijk op hun bord. De meeste koks willen wel rekening houden met de hoeveelheid kruiden die ze voor de kinderen gebruiken. Vaak maken ze het eten dan minder pittig maar naar de mening van onze kids nog steeds te gekruid. Reden voor ons om tijdens het reizen voor de kinderen vaak terug te vallen op de vier p's (patat, pannenkoeken, pizza en pasta) die gelukkig op heel veel plekken geserveerd worden. Voor zacht gekookte groenten kun je het best terecht bij de Indiër.
Gelukkig zijn er ook dingen waar ze wel dol op zijn. De verse vruchten, al dan niet verwerkt in shakes, smaken veel beter dan thuis. De kleefrijst in Zuidoost Azië, verpakt als cadeautje in een bananenblad ging er ook goed in en de kale noedels of rijstsoep met ei deden het heel goed als lunch. Of wat dacht je van vers gebrande cashewnoten? Heerlijk als voorgerechtje of tussendoortje. Daarbij ook een zeer goede vleesvervanger.
Slechte eters
Onze kinderen zijn kieskeurige eters, wat we overigens deels aan onszelf te danken hebben. Thuis krijgen ze te vaak een alternatief als ze geen interesse hebben in datgene 'wat de pot schaft'. Met als gevolg dat ze ook tijdens onze reizen die verwachting hebben. En dan is de keuze aan alternatieven ineens een stuk minder groot. Het betekent dat hun voeding in die fase van de reis minder gevarieerd is dan thuis, waar wij ons na verloop van tijd zorgen om maken. En dan keert het tij. Ze gaan 'zelf' zorgen voor variatie in hun voeding. Alsof ze trek krijgen in datgene waaraan hun lichaam behoefte heeft. Net als wij ons afvragen of de kinderen wel voldoende vezels binnenkrijgen, willen ze ineens ananas en mandarijnen eten, terwijl ze daarvoor alleen maar geinteresseerd waren in bananen. Denken wij dat ze te weinig ijzer binnenkrijgen, dan eten zij het biefstukje van ons bord en vissen de aardappels uit de soep.
Ons advies? Maak je niet al te veel zorgen over of je kind wel gevarieerd voedsel genoeg binnenkrijgt. Zeker niet als je een korte reis van een maand maakt. Zolang je zelf gevarieerd eet, zal je kind datgene van je bord pikken waar het behoefte aan heeft.
Drinken
Slecht eten is tot-daar-aan-toe. Vooral bij hoge temperaturen is het erg belangrijk is dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Onder normale omstandigheden hebben kinderen vanaf een jaar (afhankelijk van het gewicht) één tot anderhalve liter vocht per dag nodig. Bij hoge temperaturen liggen die hoeveelheden uiteraard hoger.
Door alle indrukken en afleiding vergeten kinderen soms om te drinken. Regelmatig aanbieden is daarom van belang. Kinderen vinden het vaak erg interessant als ze hun eigen flesje water krijgen. Bij veel supermarkten verkopen ze ook navulbare flesjes limonade met stripfiguren op het etiket. Ook allerlei soorten vruchtensappen en melkproducten zijn hier te koop. Onze oudste dochter is vanaf de eerste keer in Thailand helemaal verzot op 'roze melk', melk met aardbeiensmaak. Ook niet te versmaden zijn natuurlijk de sappen en shakes van vers fruit. Het eten van vers fruit is sowieso een goede manier om vocht en vitaminen binnen te krijgen. Veel kinderen zijn naast bananen ook dol op ananas, mango, watermeloen en mandarijnen. Deze vruchten zijn in de meeste verre landen in overvloed aanwezig. Bezuinig bij warmte vooral niet op (verpakte) ijsjes. Minstens één op een dag hoort erbij!
Leuk! Uit eten met kinderen...
Uit eten gaan betekent wachten. En dat is nou net iets waar de meeste kinderen niet goed in zijn. Terwijl jij je bestelling opgeeft aan de ober, roffelen de kinderen bij wijze van spreken al met het bestek op tafel van ongeduld. Dineren met de kinderen is voor ons over het algemeen niet het meest relaxte moment van de dag. Maar na zoveel maanden rondreizen, hebben we wat truukjes paraat. Bij deze, onze tips:
- Ga vroeg aan tafel. Afhankelijk van het land waar je bent, gaan de meeste mensen 's avonds na 19.00 uur aan tafel. Vrij laat voor de meeste (kleine) kinderen. Wij proberen voor zes uur plaats te nemen in een restaurant. De kinderen zijn dan nog niet te moe én de kans is groot dat het overtollige personeel zich over je kinderen ontfermd. Daarbij hoef je je geen zorgen te maken dat je kinderen de andere gasten overlast zullen bezorgen, want die zijn er nog niet.
- Waar ga je eten? Ons meest ideale plekje om met de kinderen te eten, is een restaurantje op het strand. Zolang het eten niet op tafel staat, vermaken de meiden zich prima op het strand. Zit je niet aan het strand, dan is een buitenrestaurant met voldoende ruimte voor de kinderen om rond te lopen ook prima. Staan de tafeltjes dicht bij elkaar, en zit bijna alles vol? Niet fijn met kinderen. Let ook op veiligheid. Zo'n panoramarestaurant met terras dat prachtig uitzicht biedt op het onderliggende ravijn heeft misschien grote openingen in het hekwerk. Niet relaxt met kinderen.
- Versnaperingen om de eerste honger te stillen. Het kan wel eens even duren voordat je je bestelling hebt doorgegeven en je eten op tafel staat. Met kinderen werkt dit wachten meestal niet sfeerverhogend, vooral niet als ze gillende honger hebben. Voor deze situaties brengen wij meestal wat lichte versnaperingen mee. Wat crackertjes, nootjes of een mandarijntje. Het geeft afleiding (zeker als je er een spelletje omheen bouwt) en legt alvast een bodempje.
- Rondlopen? Duidelijke regels. Niet alle restaurantgasten waarderen rennende kinderen langs hun tafel. En begrijpelijk. Daarom is rennen in een restaurant voor onze kinderen uit den boze. Zolang er nog geen eten op tafel staat, er niet meerdere tafeltjes bezet zijn en het personeel geen bezwaar heeft, mogen de kinderen wel rondlopen in het restaurant. In alle andere gevallen niet. Ik kan me overigens goed voorstellen dat je bij een reis van een paar weken hier minder streng mee omgaat. Maak je een lange reis, dan zullen je kinderen snel genoeg leren wat wel en niet kan. Al zijn er natuurlijk altijd situaties waarin je de regels minder consequent zult hanteren. Je hebt tenslotte ook vakantie...
- Speelgoed, kleurpotloden. Het wachten op eten wordt minder vervelend voor de kinderen als zich ergens mee kunnen vermaken. Met een schriftje (met opdruk van het land waar je bent) en wat kleurpotloden/pennen kan mening hanguurtje worden opgeleukt. Ook achteraf is zo'n schriftje een leuke herinnering. Met wat poppetjes (playmobiel, disneyfiguren) of handpoppen kunnen kinderen zich ook lang vermaken. Koop ook af en toe iets nieuws, al is het speelgoed van wegwerpkwaliteit, de kinderen zullen het geweldig vinden.
- Stel iets in het vooruitzicht. Misschien is voor jullie het diner met de kinderen het hoogtepunt van de dag. Heerlijk, geniet ervan! De meeste kinderen vinden uit eten gaan echter minder leuk dan volwassenen. Wat kan helpen, is om iets in het vooruitzicht te stellen voor ná het eten. Iets wat echt leuk is voor de kinderen. Misschien mogen ze nog even in het speeltuintje spelen? Gaan jullie nog ergens een ijsje eten? Of mogen ze voor het slapen gaan een filmpje kijken op de laptop?
- Belonen. De meeste kinderen hebben energie voor tien en uit eten gaan kan voor hen een grote opgaaf betekenen. Als ouders verwachten we soms veel van hen: Stil zitten, zich gedragen, netjes eten etc. En dat aan het eind van de dag. Niet direct een leuke activiteit en zeker geen vanzelfsprekendheid. Kom je als gezin gezellig de maaltijd door, dan mag je kind daarvoor zeker geprezen worden. Voor je kind is het uiteraard fijn om te horen dat z'n ouders trots op hem zijn.
- Eten zonder kinderen. Voor ons is dit zo nu en dan ook een erg aantrekkelijke optie. We laten de kinderen vroeg eten, en als zij rond acht uur heerlijk in hun bedje liggen, gaan wij nogmaals aan tafel. Maar dan voor onszelf. Een goede babyfoon is hierbij onmisbaar.