Toestemming van je werk binnen? De vluchten geboekt? Dan wordt het tijd om je voor te bereiden op de accommodatie waar je gaat verblijven. Liever zonder voorbereiding op de bonnefooi? Of geneigd de meest luxe resorts te kiezen? Lees toch even verder en doe je voordeel met onze ervaringen.

Soort accommodatie: back to basic of lekker luxe?

Het intieme vriendelijke guesthouse in de metropool, het bamboehutje op het strand. Waarschijnlijk heb je er goede herinneringen aan en ben je nu geneigd er met je kinderen naar terug te keren. Bedenk dat jouw reisgezelschap nu een andere is dan vroeger en je ook andere (meer) dingen nodig hebt dan voorheen. Onze ervaring in backpackersbuurtjes is nog steeds goed. De voorzieningen zijn vaak goed afgestemd op westerse behoeften, en tegen hele scherpe prijzen. Wij merken echter wel dat we niet helemaal meer op onze plek zijn in backpack-accommodaties of restaurantjes. Het is oké zolang de kinderen vrolijk en speels zijn. Anders wordt het als de stemming minder happy is. Op gehuil zit de gemiddelde backpacker niet te wachten en je zult merken dat de tolerantie niet heel groot is. Niet zo gek, bedenk maar eens hoe je daar destijds zelf op reageerde. De plaatselijke uitbaters zijn over het algemeen een stuk toleranter en behulpzamer. Maar ook zij vinden het belangrijk om de relaxte sfeer te behouden voor hun klanten.

Dus...
In veel landen is voldoende accommodatie te vinden in het tussensegment. Wat luxere kamers en bungalows met tv (Cartoon Network!), mini-bar (dus koelkast), coffee- and tea-making facilities (een waterkoker), grotere kamers en internet (al dan niet op de kamer). Voorzieningen die heel bruikbaar zijn en ook andere ouders en kinderen (dus potentiële vriendjes) naar die onderkomens lokken. De prijzen liggen uiteraard wat hoger, maar de kans dat je er met je gezin welkom voelt ook. Ook de kleinere goedkope guesthouses hebben vaak een tripleroom. Heel prettig om wat meer ruimte te hebben. Of denk eens aan twee kamers naast elkaar. De kinderen hebben dan hun eigen speel/slaapkamer. Met een goede babyfoon hoeft apart slapen geen probleem te zijn.

Tip: Op Zoover.nl kun je zoeken naar reviews van kindvriendelijke accommodatie per land. Klik hier...

 

De camper: je eigen huis op wielen

Wil je mobiliteit combineren met een vaste slaapplek dan is een camper ideaal. Kinderen wennen snel aan een nieuw ritme in een omgeving waarin je gemakkelijk vaste patronen kunt neerleggen rond eten en slapen. Onderweg heb je meer mogelijkheden kinderen activiteiten aan te bieden en je arriveert aan het eind van een lange reisdag niet op een trein of busstation maar gelijk op je overnachtingsplek. Ideaal, zou je zeggen. Toch blijkt in de praktijk dat veel ouders de afstanden die ze kunnen afleggen  overschatten en zich verkijken op de beschikbaarheid van camperplekken op de campings die ze uitgezocht hebben. Een camper beperkt ook het aantal bestemmingen die je kunt aandoen. Buiten Canada, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid Afrika zijn er weinig landen waar een camper gangbaar is.

Dus...
Beperk het aantal kilometers dat je op een dag wilt afleggen. Meer dan zo'n 250 kilometer op een dag wordt afgeraden door ouders met ervaring. Oriënteer je ook op het seizoen waarin je reist. Zijn er schoolvakanties gaande? Goede kans dat je een plek op een camping moet reserveren of al heel vroeg op de plaats van bestemming moet aan zien te komen.

 

Buiten de gebaande paden met kleine kinderen

Lekker afgelegen? Het rustige privéstrand, de kleine onontdekte eilandjes? Heerlijk met z’n twee. Met (kleine) kinderen misschien niet altijd de meest ideale optie. Elektriciteit valt verder afgelegen nogal eens uit of werkt alleen een deel van de dag of nacht, en alleen de duurdere resorts, als die al aanwezig zijn, hebben een eigen generator. Als de airco het overdag niet doet, slaapt je kleine in de hitte wellicht toch wat minder goed. Je eigen koelkast ontbreekt of werkt niet meer en ook ijsjes zien er hervroren niet meer heel aantrekkelijk uit en zijn een risico voor de gezondheid..

Dus...
Bereid je goed voor op uitstapjes buiten de gebaande wegen. Het blijft vreselijk leuk om ontdekkingsreiziger te zijn maar met kinderen heb je toch een aantal basisbehoeften waaraan vaak niet voldaan kan worden.  Zorg voor voldoende babyproducten in je bagage voor je er aan begint.

  

Spelen met water

Kinderen zijn dol op water. En hoe vrijer er ze ermee om mogen gaan hoe beter. Een badkuip is al veel leuker dan een douche. Een kinderbadje op je balkon of veranda is prachtig. Met een zwembad doe je ieder kind een groot plezier. En de zee met strand is natuurlijk helemaal geweldig. Alle vier tegelijk is uiteraard het ultieme kindergenot maar past misschien niet in jouw budget en is ook niet nodig om ze tevreden te houden.

Dus...
Zorg voor afwisseling en dosering van watervermaak. Een hotel met zwembad in een hete stad is wellicht veel welkomer dan het zwembad van waaruit je al naar de zee kunt kijken. Het bad in de hotelkamer zonder balkon is heel bruikbaar voor een uurtje kindervermaak terwijl jij met je partner overlegt over de reisroute. En als je plots een plastic opblaasbad tevoorschijn tovert in een verder waterloze omgeving, ben je zeker de held van ieder kind. 

 

De omgeving van je accommodatie

Waar ligt je ‘nieuwe huis’? Zijn er winkeltjes in de buurt, heeft je onderkomen een goed restaurant of is er een restaurantje binnen het bereik van de babyfoon? Met kinderen is de directe omgeving van je accommodatie veel belangrijker dan voorheen. Natuurlijk kun je een taxi nemen naar de stad om te eten. Met kinderen is dat echter wel een veel grotere onderneming die een tijdsinvestering vraagt. Daar heb je niet altijd de ruimte voor.

Dus...
Je hotel, guesthouse of camping kan waarschijnlijk de meeste services leveren die je nodig hebt. Concurrentie in de buurt maakt deze services vaak veel betaalbaarder. Is er een ‘laundry service winkeltje’ in de buurt, goede kans dat je resort geen exorbitante prijzen vraagt voor de was.  Bedenk dat je met alle kinderkleertjes waarschijnlijk veel beter per kilo kunt afreken dan per stuk.

 

Hoe te reserveren?

Ter plekke accommodatie regelen kan stressvol zijn met kinderen. Kinderen zijn vaak moe als ze een dag gereisd hebben en daarmee niet op hun best. Zeker in het hoogseizoen regelen wij onze accommodatie vooraf, per internet of telefoon. Dat betekent wel dat je aangewezen bent op onderkomens met een website , emailadres of bekend telefoonnummer. Of je regelt het via boekingsorganisaties. Vaak kun je ter plekke betere deals sluiten en accommodaties vinden die niet op het internet of de gidsen te vinden zijn en heb je (zeker buiten het hoogseizoen) de mogelijkheid tot afdingen. Zonder bagage en kinderen is je onderhandelingspositie veel sterker.

Dus...
Onze ervaring is dat het prettig is om tenminste voor één nacht een onderkomen geregeld te hebben in de nieuwe plaats van bestemming. Je ontloopt ermee gedoe op het vliegveld, trein- of busstation en je kunt vooraf informeren over de prijs en duur van de transfer naar je hotel. Eenmaal aangekomen kan één van de ouders de volgende dag uitgerust (zonder bagage en kids) op zoek gaan naar de betere deals of de leukere plekjes. Als je van plan bent langer op een plek te verblijven, kun je vaak een leuke korting bedingen. Bedenk wel dat kinderen snel hechten aan een plek en zij niet enthousiast zullen reageren als ze na de eerste dag alweer moeten verkassen.

 

Reizen in het piekseizoen

Met de kerstdagen op reis? Heerlijk al die nepsneeuw op de kerstbomen bij 30 graden en jij met een cocktail onder een palmboom op het strand. Kerst en oud en nieuw is in veel warme bestemmingen wel topseizoen. Prijzen verdubbelen en de leukste plekjes zijn gereserveerd. Wil je niet zelf met je kroost in een kerststalletje terecht komen, dan is het raadzaam in ieder geval deze periode vooruit te boeken. Uiteindelijk zul je ter plekke ook nog wel wat kunnen vinden maar wellicht niet op de bestemming of voor de prijs die je in gedachten had.

Dus...
Wil je de feestdagen doorbrengen op een populaire bestemming? Begin dan vroeg met zoeken. De beste opties zijn vaak al maanden van te voren volgeboekt. Hou ook rekening met plaatselijke feestdagen.

 

Duurder = beter?

Veel meer betalen voor een hotelkamer, bungalow of kampeerplek als je met kinderen reist? Niet doen. Ook al speelt geld geen rol. Het loont de moeite wat langer door te googlen en niet de eerste, op het oog geschikte accommodatie te boeken die op je beeldscherm verschijnt. Voor de extra Dollars, Baths of Rands koop je vaak alleen dikkere handdoeken en veel plastic glimlachen. Kamers in duurdere hotels zijn vaak niet groter. De gerenommeerde hotels zijn lang niet altijd leuk voor kinderen. De grote hotels ontvangen bovendien vaak ook reisgezelschappen. Wij vinden dat meestal niet bevorderlijk voor de sfeer en service. Mooi pech als zo’n club van 30 man net voor jou in het restaurant aan tafel schuift. Met de camper op stap? Kleinschalige goedkope campings met weinig voorzieningen vind je vaak op de mooiste locaties.

Dus...
Onze ervaring is dat wat kleinere, bij voorkeur family run hotels, resorts en campings bij de boer de prettigste plekken zijn om met kinderen te verblijven. Ze zijn op het internet wat lastiger te vinden maar je herkent ze vaak aan de wat knulliger websites of het ontbreken ervan. Ook zonder website is vaak wel info te vinden over deze onderkomens. Zoek je extra vierkante meters? Kies dan liever de duurste kamers in een goedkooper hotel dan de kleinste kamers in een duur hotel. Voor hetzelfde bedrag heb je bij de eerste rustig het dubbele aantal vierkante meters. Ook voor internetverbindingen (al dan niet op je kamer) ben je niet aangewezen op het dure segment. Er zijn ook spotgoedkope guesthouses te vinden die Wifi inclusief aanbieden. Wel zijn de verbindingen in de duurdere hotels betrouwbaarder en sneller, maar soms wel weer exclusief de kamerprijs. Nergens op het web een emailadres te vinden van het onderkomen van je keuze? Met alleen een telefoonnummer kun je er rustig vanuit gaan dat je voor gebruik van internet de deur uit zal moeten.

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!