Hans, ervaren reiziger, heeft al massa's vluchten geboekt. In dit blog geeft hij je gouden tips over hoe je goedkoop een goede vlucht boekt voor jou en je gezin. Waar moet je op letten? Hoe kom je aan informatie over kindvriendelijkheid van de verschillende airlines? Zijn motto: een paar uur voorbereiding kan je een hoop ellende besparen. Lezen dus voordat je een vlucht gaan boeken! 

Door Hans Damen

Onderzoekt alles en behoudt het goede
Het komt niet zo zeer voor op VRMK, maar het valt me de afgelopen tijd op internet op dat ik veel posts lees van mensen die een vakantie (vlucht, hotel camping) boeken en vervolgens de vraag stellen: ‘goh, hoe is deze airline, dit hotel, deze camping eigenlijk (met of voor kinderen)? Wat moet je of doe je dan als het antwoord negatief is? Kortom, een paar uur in de voorbereiding steken van een vakantie van twee, drie, vier weken die meestal een behoorlijke slodder geld kost, kan je een hoop ellende besparen. In deze blog een paar tips en websites die kunnen helpen bij de voorbereiding van een (verre) vakantie.

vliegen met kinderen vliegveld vlucht boeken

Zelf doen loont bijna altijd. Wil je naar een all inclusive hotel in Turkije met een chartervliegtuig, dan zijn de bekende reisbureaus waarschijnlijk goedkoper, maar anders scheelt zelf doen tientallen procenten. Met name ook bij verre reizen; ik vind Djoser een heel mooie club, maar als je hun reisboeken en stand op de vakantiebeurs ziet, dan snap je dat dat ergens van betaald moet worden. Voor vrienden heb ik reizen naar Sri Lanka, India, Thailand en Maleisië helpen regelen en dan scheelde drie, vier uurtjes op internet al gauw minimaal 30% van de totale reissom. Voor inspiratie kopieer je de route van een reisorganisatie en reserveer je ‘hun’ of betere hotels. Kijk wat het hotel op booking kost en mail voor een betere prijs rechtstreeks met het hotel. De commissie van Booking is minimaal 10%, meestal 17% en soms zelfs veel meer, dus reken maar uit. Bij ketenhotels kun je lid worden van hun voordeelclub (een klikje bij de reservering) dan zijn ze meestal ook goedkoper dan Booking. 

Google reizen met kinderen. Na de betaalde advertenties kom je zeker ook uit bij  www.verrereizenmetkinderen.nl. De site van Els Den Butter met een hoop tips en een forum dat handig is opgedeeld in onderwerpen en regio’s. Onze eigen niet commerciële familiereissite www.reisfamilie.nl heeft naast blogs ook een hoop tips voor reizen met (kleine) kinderen en pubers.

vliegen met baby

Nogmaals: gebruik Google. Dat lijkt een open deur, maar je komt een heel eind als je naast de naam ook ‘review’ of ‘recensie’ intikt. Google maps heeft meteen een link naar de eigen recensies en die van TripAdvisor.com. Nou zijn die natuurlijk notoir onbetrouwbaar, maar met een beetje handig doorklikken kom je een heel eind. Het gemiddelde van veel recensies (500+) is redelijk betrouwbaar. Zijn het er veel minder, dan kijk je verder. Wantrouw alle positieve recensies van mensen met maar één of een paar beoordelingen. Die zijn nagenoeg altijd nep of afkomstig van vrienden van de eigenaar. Soms is het subtiel en komen de beoordelingen van een betaalservice. Die zijn herkenbaar aan een leeg profiel, max 10 beoordelingen en dan van plekken over de hele wereld. Wat is de kans dat een persoon naar Chili, Singapore, Malta en India reist en overal maar één positieve beoordeling achterlaat.

Klik altijd even op de negatieve recensies (een of twee sterren); zijn die van mensen met veel beoordelingen van veel verschillende plekken, dan zou ik ze maar goed lezen. Neem beoordelingen op de ‘eigen’ sites van reisorganisaties en bookingservices met één of veel korreltjes zout. 

logo airlines

Gebruik www.airlinequality.com om een goed beeld te krijgen van de (inderdaad) kwaliteit van de luchtvaartmaatschappij. SeatGuru.com weet welke stoelen je aan boord moet hebben en welke je moet vermijden. Betaal vooral niet te veel voor vooraf gereserveerde stoelen, uiteindelijk kom je als familie nagenoeg altijd wel bij elkaar op het vliegtuig, zeker met kinderen jonger dan 12. 

Weet wat vluchten ongeveer mogen kosten. Hou de prijzen in de gaten en boek als je een goed tarief ziet. Als je weet dat nette vluchten naar Bangkok in het hoogseizoen rond de € 650,00 kosten, boek dan ook als je ze voor 675 ziet en wacht niet op een nog goedkopere prijs, die toch niet komt. Goede last minutes zijn er niet meer zo heel veel, dus boek als je iets redelijks ziet, die paar tientjes maken op de vakantie ook niet meer zo veel uit. Gebruik www.google.com/flights, www.amadeus.net of  www.skyscanner.nl om prijzen op te zoeken. Verbaas je over de prijsverschillen die dat af en toe oplevert. Kijk daarna vooral ook waar deze sites je naar doorverwijzen. Niet alle boekingssites zijn betrouwbaar. Zoek dit na op www.trustpilot.com.

Als je lokaal vervoer wilt regelen, dan kan dat vanuit Nederland, google hier vooraf op lokale taxibedrijven. Degenen die geen voorschot willen via Western Union of Paypal moet je hebben. Als ze dan tegenvallen kun je betalen wat je verbruikt hebt en ze daarna wegsturen. Maar ook ter plekke is er altijd wel een taxichauffeur die je weg wil brengen; regel dat bij voorkeur één dag van tevoren. 

Vragen? Stel ze gerust.

{jcomments on}

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!