Meestal valt het mee en gedraagt je kind zich als een engeltje aan boord van het vliegtuig. Maar het kan ook mis gaan. Oorpijn, niet willen slapen, huilen, gillen... en wat dacht je van die boze blikken van medepassagiers? Hier vind je tips en informatie om de vliegreis voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.
Kindvriendelijkheid
Vliegen met kinderen kan prima, maar het loont wel de moeite om voor het reserveren van de tickets uit te zoeken hoe kindvriendelijk de vliegmaatschappij is. Eigenlijk geldt altijd dat kinderen tot twee jaar geen eigen stoel hebben en vanaf twee jaar wel. Bij de meeste maatschappijen krijgen kinderen tot twee jaar dan ook 90%, en kinderen van twee tot twaalf jaar 25% of 33% korting. Op intercontinentale vluchten kunnen baby’s tot negen maanden of één jaar of tot 10 kilo vaak gebruik maken van een bassinet, een soort hangmat. Kindjes die ouder of zwaarder zijn worden over het algemeen geacht op de schoot van een van de ouders te slapen. Helaas zijn niet alle hummeltjes het hier mee eens. Bij de voorbereiding van onze Thailandreis hebben we bij KLM, Eva-air en China Airlines, de vliegmaatschappijen met directe vluchten naar Bangkok, navraag gedaan naar hun voorzieningen voor deze groep kinderen. KLM en Eva-air hadden geen oplossing, maar bij China Airlines mocht onze dreumes in een kartonnen doos op de grond slapen. Hiervoor moesten we wel zitplaatsen reserveren bij een bassinet, omdat hier de meeste beenruimte aanwezig is. Overigens bieden alle vliegmaatschappijen de mogelijkheid om een babymaaltijd te reserveren. Bij China Airlines kregen we pakketje met een potje olvarit, een potje fruit, een banaan, vier ligakoeken, een bekertje halfvolle melk, twee luiers en een pakje babydoekjes. Helaas kregen we dit pas aangeboden toen wij onze maaltijden net voor ons hadden staan en onze jongste uit frustratie bijna de bladen met haar armen van de tafeltjes maaide. Omdat het vliegpersoneel daarna in geen velden of wegen te bekennen was hebben we haar de maaltijd maar koud gegeven om daarna haastig ons eigen –inmiddels ook koud geworden - eten weg te kunnen werken. Het zou vriendelijker zijn geweest als ze ons het pakketje bij het begin van de vlucht hadden aangeboden, en het olvaritpotje een kwartiertje voor de maaltijd hadden opgewarmd.
Tijdens onze tweede reis (2007/2008) vlogen we met LTU naar Bangkok, via Dusseldorf. Extreem kindvriendelijk willen we ze ook niet noemen. Een paar dagen voor ons vertrek hadden we via email kindermaaltijden gereserveerd. Helaas was dit niet goed doorgekomen, en was er voor onze meiden geen kindermaaltijd beschikbaar. Ook bij LTU geen extraatjes voor de kinderen. Tijdens deze vlucht hadden we ook voor de jongste, die inmiddels twee jaar was, een eigen stoel. Een verademing zoveel ruimte. De kinderen vielen na een paar uur in slaap (één op kussens op de grond, de ander liggend op twee stoelen) en moesten wakker worden gemaakt bij de landing in Bangkok.
Bij onze derde reis (2009) maakten we opnieuw gebruik van China Airlines. Onze ervaringen waren deze keer veel positiever dan na onze eerste lange vlucht met kinderen. Op de terugvlucht vanuit Bangkok naar Amsterdam vlogen we met een Airbus die beschikte over een persoonlijk videosysteem. Ideaal! De kinderen keken tekenfilms en konden spelletjes doen op hun eigen schermpje. Omdat we achterin het vliegtuig zaten hadden we geen keuze meer in maaltijden. Een lieve stewardess bood haar eigen (business-class) maaltijd aan toen de meiden geen vis bleken te lusten. Zeer attent.
Oorpijn
Tijdens het opstijgen of landen kunnen ook kinderen behoorlijk last hebben van hun oren. De beste remedie is dan: zorg dat ze iets te slikken hebben. Het is prettig als er dan iets te eten of te drinken binnen handbereik is. Bijvoorbeeld een flesje water of melk, danoontjes of fruit. Zonnatura verkoopt knijpzakjes met fruit die handig zijn omdat je geen lepeltje nodig hebt. Omdat je van tevoren niet kunt inschatten hoe behulpzaam het vliegend personeel is, is het misschien een aanrader om iets kant-en-klaars mee te nemen. Misschien overbodig, maar als je flesje-danoontje-fruitje tijdens het stijgen boven in het handbagagevak ligt, heb je er ook niet zoveel aan.
Drinken
In verband met de veiligheid mag je op elke vlucht vanuit Europa alleen vloeistoffen meenemen tot 100 ml verpakt in een doorzichtige plastic zak of tas. Babyvoeding en medicijnen uitgezonderd. Een flesje water raak je dus kwijt bij de gatecontrole, zelfs als je aangeeft dit nodig te hebben voor het maken van een flesje. Onze ervaring bij China Airlines is dat je er ook niet vanuit moet gaan dat je in het vliegtuig direct weer nieuw water krijgt aangeboden. Als je bij het opstijgen je kind een flesje wilt geven, is het handig om deze voor de gatecontrole klaar te maken.
Rustgevende middelen
Geen enkel kind zal tijdens een vlucht van elf uur de hele tijd rustig op zijn of haar stoel of op schoot blijven zitten. Nu is het ene kind natuurlijk wel drukker en beweeglijker dan het andere. Voor hen zijn er een aantal onschuldige middeltjes die wellicht zouden kunnen helpen. Valdispert heeft een homeopathisch –lekker zoet- drankje speciaal voor kinderen vanaf 1 jaar dat volgens de verpakking een rustgevende en ontspannende invloed heeft. Ook zijn er middelen tegen reisziekte die een licht sederende werking hebben, deze zijn via de huisarts te verkrijgen. Het middel dat wij meekregen hebben we thuis uitgeprobeerd, maar we zagen geen enkel verschil.
Tips van andere ouders over rustgevende middelen vind je in ons forumtopic: Rustgevende middelen
Entertainment tijdens de vlucht
Als je kind al wat ouder is zal het vliegen ongetwijfeld een groot avontuur zijn. Eindelijk mag hij mee met zo’n groot vliegtuig dat hij altijd door de lucht ziet gaan. Maar nadat het land niet meer door het raampje te zien is, en het kind het vliegtuig heeft verkend, komt er een onvermijdelijk moment dat de verveling toeslaat. Tja, wat doe je dan. Heb je geluk met het vliegtuigpersoneel, dan zullen zij je zoon of dochter nog een tijdje vermaken met nieuw speelgoed en spelletjes. Heb je pech, zoals ons overkwam, dan zul je zelf alles uit de kast moeten trekken om te voorkomen dat je kinderen gaan dreinen en de vlucht tot een zware beproeving voor iedereen maken. Voel je niet schuldig als je kind een keer huilt, want dat doen kinderen nou eenmaal af en toe. En altijd zullen er medereizigers in het vliegtuig zijn die je boze blikken toewerpen als je kind geluid maakt, of erger: jou als ouder vertellen wat je moet doen. Maar belangrijk is wel dat je in je handbagage een flinke portie kindvermaak meeneemt. Je weet zelf het beste waar jou kind het liefst mee speelt, maar toch een paar tips. Nieuw speelgoed doet het altijd goed, maar je kunt natuurlijk ook speelgoed waar je kind thuis veel mee speelt een maandje verstoppen, en je zoon of dochter zal blij verrast opkijken als jij dit in het vliegtuig uit je tas tovert. Geef je kind niet al het speelgoed in één keer, houdt troeven achter de hand. En elke keer als je iets nieuws geeft, leg dan het vorige speelgoed weer weg, zodat je het later wellicht nog een keer kunt inzetten.
Wat wij meenamen: een laptop met daarop de favoriete filmpjes van onze kinderen, een mp3 speler met de geliefde liedjes van onze dochter van drie, kleurboek met kleurpotloodjes, stickerboek, een lang niet gezien barbiepopje, een dun voorleesboekje met slappe kaft, dé twee knuffels, een vingerpopboekje, een minikaleidoscoop en een papagaai als handpop, die wij voor vertrek van onze familie kregen en een groot succes was bij beide dochters.
Slapen in het vliegtuig
Een kind dat moe is, zal uiteindelijk in alle omstandigheden wel in slaap vallen, maar daar kunnen een aantal moeilijke uurtjes aan vooraf gaan die zeker in een vol vliegtuig extra zwaar wegen voor alle aanwezigen. Om ervoor te zorgen dat het leed zo beperkt mogelijk blijf kun je natuurlijk een aantal voorzorgsmaatregelen treffen. Als je je kind een pyjama aantrekt zal het misschien begrijpen dat het tijd is om te slapen. Je kunt voor zover mogelijk het bedritueel van thuis uitvoeren, het vertrouwde verhaaltje lezen, de eigen knuffel meenemen en heel belangrijk: zorg dat je kind een gevuld maagje heeft. Door alle spanningen kan het kind eerdere maaltijden geweigerd hebben en met honger slaapt niemand lekker. Als je kind een speen gebruikt, zorg er dan voor dat je in elk geval één reserve-exemplaar bij de hand hebt. Voor je het weet lig jij met rood hoofd te zoeken onder de stoel en zet kindlief, tot groot ongenoegen van je medepassagiers, het keihard op een brullen.
Een tip op het forum: Neem het matrasje van je travelbed mee als handbagage. Je kind kan dan eventueel op de grond op het matrasje slapen. Niet alle luchtvaartmaatschappijen zijn hier overigens blij mee. Het kan gebeuren dat je je kind wakker moet maken bij turbulentie omdat het dan vast in de riemen moet zitten.