Je verre reis met kinderen is geboekt. En dan, een paar weken voor vertrek, blijk je zwanger te zijn. Hoera! Maar wat nu? Afblazen die hele onderneming? Bij je eerste zwangerschap kies je daar wellicht voor. Diana heeft al twee zwangerschappen meegemaakt en kan teren op veel reiservaring. Met een koffer vol informatie en nuttige tips besluit ze wél te gaan. Met John, Ties (3) en Luuk (1) trekt zij een maand door Thailand. Zwanger en wel.

Door Diana Koeleman-Groteboer

Het reisvirus. Veel mensen hebben er ‘last’ van en een zwangerschap voorkomt niet altijd dat het kriebelende gevoel (Waar zullen we heen?) zich manifesteert. Natuurlijk kun je het negeren en je maandenlang verlustigen aan de reisprogramma’s op tv. Maar waarom niet zelf gaan kijken waar Floortje Dessing zich begeeft?

Laat ik voorop stellen dat elke zwangerschap uniek is, en dat iedere zwangere vrouw deze bijzondere gebeurtenis op haar eigen manier beleeft. Maar zolang je je goed voelt en er geen medische reden is om thuis te blijven, is het maken van een verre reis tijdens je zwangerschap naar mijn ervaring zeker mogelijk.

In de voorbereiding voor onze reis naar Thailand blijkt zeven weken voor vertrek dat we, naast onze twee jongens van drie en een jaar oud, ook nog een extra reiziger mee zouden nemen. Bijzonder blij met dit nieuws maar tegelijkertijd ook wat benauwd want de eerste drie maanden zijn doorgaans de meest onzekere maanden van een zwangerschap.

Internet blijkt een grote bron van informatie over reizen en zwangerschap. Helaas niet de meest positieve. Reizen wordt (als je dan per se moet) vooral aangeraden in de tweede fase van de zwangerschap (16 – 24 weken) en vliegen mag zolang je in de stoel past en niet op knappen staat (dus niet in de laatste weken). Weinig bemoedigende informatie als je bijna op reis gaat en toch echt in je eerste drie maanden zit. Toch maar even bij de huisarts informeren. Als ik de situatie aan hem voorleg merkt de beste man op dat de zwangerschap wel ongepland zal zijn. Nee, daar word ik niet bepaald enthousiast van. Integendeel.

Gelukkig, mijn verloskundige is een lichtpunt in deze warrige zoektocht naar informatie. Zij ziet, net als wij, de voordelen van deze zwangerschap. Ze doet uitspraken als: ‘wat fijn dat je in de eerste maanden je rust kan nemen’ en ‘gewoon doen’. Heerlijk. Dit stelt me gerust. Ze geeft me ook de volgende nuttige tips.

  1. Zoek vooraf naar goede privéklinieken in de buurt waar je verblijft, voor in het geval van medische vragen.
  2. Neem vanuit Nederland muggenmelk mee zoals Citronella (Deet kun je als zwangere beter niet gebruiken).
  3. Ga niet extreem zonnebaden en neem een hoge factor zonnebrand mee.
  4. Een extra potje vitaminen voor zwangere vrouwen is een goede zet om in je tas te stoppen.
  5. Kijk goed uit met wat je eet en drinkt.
  6. Maar bovenal… geniet ervan! Heerlijk, al die down to earth voorbereidingen.

Eenmaal onderweg blijkt, mede dankzij de minimale zwangerschaps’klachten’ het reizen prima te doen. We ontmoeten veel Thaise vrouwen met kinderen. Die moeten toch ook zwanger zijn geweest in Thailand! Zelf kan ik goed uitrusten als de kinderen een middagslaapje doen en ons uitgangspunt is: ‘alles op zijn tijd’alt

In tegenstelling tot de lange werkdagen die ik bij Ties en Luuk heb gemaakt in het begin van de zwangerschap, is dit heerlijk relaxt. Gelukkig is er geen reden om een kliniek te bezoeken en kan ik in de schaduw ook prima van de zon genieten. De enige problemen die ik ondervind zijn de eettentjes op straat en de vele sushibarretjes die ik (als echte sushiverslaafde) links moet laten liggen. Hoe decadent. En o ja, voor mijn reisbroek had ik op de terugweg in het vliegtuig ook geen riem meer nodig…

Het is heel speciaal om in het geheim met zijn vijven te reizen. Met schelpen in het hagelwitte zand schrijven we de boodschap ‘papa, mama, Ties, Luuk en ?. Eenmaal thuis is een foto hiervan een leuke manier om ons blije nieuws bekend te maken.

Kortom, ondanks de vele bezwaren en de ‘beren op de weg’ die ik vooraf tegenkom is mijn ervaring dat zwanger op reis echt geen probleem hoeft te zijn. Zorg goed voor jezelf, neem de nodige rust en let op goede hygiëne. En vooral… geniet! Met in ons achterhoofd de drukte die onvermijdelijk gaat komen, vinden wij dat we deze heerlijke reis zeker hebben verdiend!

Lees het reisverhaal van John en Diana door Thailand

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!