australieBijna iedereen raadt het af: reizen met jonge kinderen. Het is vermoeiend, heel veel gedoe, je doet jezelf en je kinderen geen plezier en eigenlijk kun je het beste gewoon thuis blijven. Maar hoe moet het dan als je je hele leven al hebt gereisd, moet je je als dertig plusser neerleggen bij een huisje in Frankrijk met opblaaszwembad? Acht reizen verder met twee kinderen onder de zes is Hilde door schade en schande wijs geworden. En omdat iedereen altijd vraagt hoe ze dat dan doen, heeft ze een paar goede tips die het reizen met jonge kinderen een stuk makkelijker maken!

 

En nee, dat reizen ging niet altijd even vlekkeloos. We verdwaalden met de fiets in de bergen van Israël, werden bijna opgegeten door een zwarte beer in Californië, En kregen bijna een boete in Bangkok omdat ik ons kind liet plassen in een flesje in de trein (leek mij beter dan in zijn broek). Maar het was fantastisch! 

Door Hilde Brontsema

 

Tip 1 Ga huizen ruilen

Uit eten met jonge kinderen is een ramp. Tenminste met die van mij wel. Ruil daarom van huis. Dan kun je een aantal dagen in de week thuis eten. En als je kroost in bed ligt ben je niet geketend aan je hotelkamer en kun je gewoon je gang gaan. Probeer huizen te ruilen met mensen die ook kinderen hebben, dat scheelt een hoop gesjouw met speelgoed, kinderbedjes en dat soort zaken.

Huizen ruilen kun je o.a. via:

homeexchange.com, lovehomeswap.com.

 

Tip 2 Begin niet te moeilijk

Ga je voor het eerst met je jonge kind ver reizen kies dan een bestemming die niet al te erg ´off the beaten track´is. In Amerika kun je overal met je kind eten, naar een dokter of een zwembad en in Thailand verschijnt zelfs een lach op het gezicht van de meest norse taxi chauffeur als je met je kinderen instapt.

 

fiets bagage klimmen

 

Tip 3 De vlucht

Als je aan mijn kinderen vraagt wat ze het allerleukste vonden van de vakantie dan was dat 11 uur tv mogen kijken in het vliegtuig. Probeer je vluchten echter zo te plannen dat je kinderen een groot gedeelte van de tijd zullen slapen. En neem extra kleren mee. Het kan zijn dat er zes mensen voor jou en je kind in de rij staan voor het toilet en dan gaat het wel eens mis. Soms wel drie keer zodat je kind met jouw vest ondersteboven als kinderbroek het vliegtuig uitkomt.

 

Tip 4 Structuur

Kinderen op vakantie kunnen monsters worden. Zo kreeg Sid toen hij twee was door, dat wanneer hij maar hard genoeg ging zitten gillen om patat in een restaurant dat het dan vanzelf kwam. De service wordt er overigens wel een stuk sneller op met een gillend kind. Net als je hartslag. Bij elke gift shop moest er iets gekocht worden en de speen, die normaal gesproken alleen maar voor in bed was, is de hele vakantie nauwelijks uit zijn mond geweest. Behalve dan wanneer er patat in moest.

Op vakantie weten kinderen totaal niet wat ze te wachten staat omdat echt alles anders is. Neem daarom met je kind door wat het programma van de dag is en zorg, waar kan, voor structuur. Elke avond rond dezelfde tijd naar bed. Spreek een vast moment af waarop je kind een film mag kijken of een computerspelletje mag doen of een ijsje mag.Spreek een dag af waarop je kind iets leuks mag kopen of geef hem zakgeld dat hij naar eigen inzicht uit mag geven. Dat voorkomt gezeur en voorkomt ook dat je kind je vakantie bepaalt.

 

Tip 5 Pas je tempo aan

Dit klinkt makkelijker dan het is. Kon je vroeger nog een driedaagse rafttocht doen, die tijden zijn nu echt voorbij. Ik heb in Australië knetterende ruzie gehad met mijn vriend omdat hij koste wat kost wilde gaan canyoningen. Met twee kinderen onder de vier vond ik dat echt geen goed idee. Leg je erbij neer dat je vakanties er niet meer precies zullen uitzien als vroeger. Alles moet langzamer, houd daar rekening mee als je je reis plant. Mensen zijn geneigd in de vakantie alleen maar dingen te doen die de kinderen leuk vinden, maar verdeel de dagen gewoon eerlijk. Doe elke dag iets dat jezelf leuk vindt en ook iets dat de kinderen leuk vinden. Zo heeft iedereen een leuke vakantie. Plan af en toe ook dagen in waarop je niets hoeft en je gewoon een dag aan het zwembad hangt.

 

australie waterval tempel

 

Tip 6 Neem een dag voor jezelf

In het echte leven is werk vaak ook een rustpunt; een welkome afleiding van twee krijsende jongens die elkaar de kop inslaan met plastic zwaarden. Maar op vakantie ontkom je daar niet aan. Spreek daarom af dat je af en toe een dagje voor jezelf mag. Zodat je in alle rust kunt gaan winkelen, of toch kunt gaan canyoningen.

 

Tip 7 Dingen die je mee moet nemen

Travel light en kinderen gaan niet samen. Mijn oudste zoon was ontzettend verbolgen over het feit dat we zijn Thunderbirds eiland niet mee konden nemen toen we twee maanden naar Australië gingen. Maar naast een autozitje, twee fietszitjes, een tent, een bugaboo en drie rugzakken was er echt geen ruimte meer over. En dan hadden we nog niet eens slaapzakken, luchtbedden of een gasstel mee. In westerse landen zijn garage sales, rommelmarkten of de lokale Marktplaats sites ideaal om extra speelgoed te kopen voor je kinderen, of dus kam-peerspullen. Kinderwagens zijn overigens fijn maar niet voor landen waar ze geen stoep hebben. Rugdraagzakken zijn dan een uitkomst.

 

rugdragers boot olifant

 

Tip 8 Zorg dat ze zich niet vervelen

Neem kleine spelletjes mee voor als je moet wachten op een vliegtuig of op het eten. Wij hebben uren lang zitten Pesten of Mens erger je niet gespeeld terwijl dat vliegtuig een paar uur vertraging had.

 

Tip 9 Ga voordat ze leerplichtig zijn

Zowel tickets als hotels zijn twee keer zo duur in het hoogseizoen. Voordat je kinderen vijf zijn kun je ze dus nog in het low season meenemen dat scheelt aanmerkelijk in kosten en drukte. Kinderen onder de twee vliegen gratis als je ze op schoot neemt.

 

Tip 10 Boek vooruit

Als je met twee kinderen laat in de avond aankomt heb je echt geen puf meer om een betaalbaar hotel te zoeken. Boek daarom je hotel van te voren. Dat kan vanuit Neder-land, maar dan moet je je hele reis al vastleggen. Het kan ook vanuit het land zelf, waardoor je reis iets flexibeler wordt.

Voor de kinderen hoef je het overigens niet te doen. Als ik hen vraagt: “wat was het leukste aan de vakantie?” Dan was dat de elektrische peper- en zoutmolen, overal echte Zaza’s (de kakkerlak van Pluk van de Petteflet). En als ik ze zelf laat kiezen dan willen ze dolgraag nog een keer terug naar België naar die camping met dat zwembad.

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!