Maaike en Wesley droomden al van een lange verre reis voor er kinderen waren. Nu Guus (4) en Pim (2) nog niet leerplichtig zijn, hebben ze hun backpacks gepakt en zijn ze voor drie maanden naar Azië gevlogen. In dit interview vertellen ze over hun reisplannen en hun ervaringen tot nu toe en geven ze tips aan ouders die ook zo’n verre reis overwegen. Ze reizen niet alleen met kinderen, maar hebben ook hun drone meegenomen. Die bijzondere beelden, en hun verhalen, kun je vinden op hun eigen blog!
Wie zijn jullie en waarom zijn jullie op reis gegaan?
Wij zijn Maaike en Wesley Dorrius (36 en 39 jaar). Maaike werkt als onderwijsontwikkelaar in het middelbaarberoepsonderwijs. Wesley is grafisch vormgever en heeft naast een parttime vaste baan, twee eigen bedrijven in ontwerp & events en in duurzaam entertainment voor festivals. Hij draait ook als Deephouse DJ onder de naam Wesdex. Onze twee zoontjes heten Guus en Pim (4 en 2 jaar). Voordat we kinderen kregen maakten wij heel regelmatig een verre reis. Zo kwamen we samen in Indonesië, Sri Lanka, Vietnam, India, Thailand, China, Mexico, Guatemala, Belize, Noord-Amerika en Zuid-Afrika. Ook landen minder ver van huis zoals Egypte en Marokko hebben we samen met de backpack ontdekt. We hebben een voorkeur voor Azië vanwege de mooie natuur, lieve bevolking, de heerlijke (vegetarische en veganistische) keuken en de lage kosten voor het levensonderhoud. Oja, we leggen onze reis vast met drone-beelden! Deze vind je terug in ons reisblog!
Wat zijn jullie reisplannen?
Al voor dat we kinderen kregen fantaseerden we wel eens over het maken van een langere verre reis. Vanwege verplichtingen op het werk zijn we samen nooit langer dan vier weken weggeweest. Alleen Maaike heeft na haar eerste opleiding drie maanden met een vriendin door Thailand gereisd. Dit vond ze zo'n te gekke ervaring! Ze kwam in die drie maanden echt helemaal los van het dagelijkse leven in Nederland. De vrijheid die je ervaart als je wat langer van huis weg bent vond zij heerlijk en datzelfde gevoel hopen we nu te ervaren als gezin. Het lijkt (en het blijkt ook zo te zijn) ons superfijn om een paar maanden exclusieve aandacht voor elkaar te hebben. En dan ook nog eens in een mooie, inspirerende en spannende omgeving.
Omdat we met kleine kinderen reizen hebben we gekozen voor een niet al te avontuurlijke start in Singapore en vervolgens Maleisië. Eerder stonden deze bestemmingen niet heel hoog op ons wensenlijstje. Maar nu vinden we het bijvoorbeeld een prettig idee dat er goede gezondheidszorg redelijk in de buurt is. Ook zouden we nu niet gauw kiezen voor een bestemming met een groot risico op malaria. Het leek ons fijn om in het begin met een huurauto te kunnen reizen. Onze jongens kunnen heel goed in een auto reizen, maar uren stil zitten in een bus, daar hebben we geen ervaring mee. Om de reis dus ontspannen te starten hebben we gekozen voor een bestemming wat goed te bereizen is met een huurauto. Dit blijkt overigens heel fijn. Je bent namelijk heel flexibel met eigen vervoer.
Na Singapore en Maleisië bezoeken we twee weken de zuidelijke eilanden van Thailand. We bezoeken de ouders van Wesley die daar op vakantie zijn. Zij missen hun kleinkinderen erg en het lijkt ons fijn om eens met z'n tweeën op pad te kunnen ;-) Daarna weten we het nog niet helemaal zeker. We zouden graag nog Angkor Wat bezoeken in Cambodja en we denken er ook over na om de omgeving van Kuching in Maleisisch Borneo aan te doen. Indonesië met haar fijne koelere klimaat lonkt ook, we weten het nog niet.
Hoe hebben jullie deze reis voorbereid?
De belangrijkste praktische voorbereiding zat hem in de eerste plaats om onbetaald verlof aan te vragen op het werk. Toen dat gelukt was kon de voorpret beginnen!
We maakten een spaarplan, namen besluiten over de bestemming, lieten ons informeren en inenten bij de GG&GD en kochten een voordelig ticket rechtstreeks naar Singapore. Verder lezen we veel over reizen met kinderen door Azië en dat doen we met name online. Er bestaan veel leuke blogs met tips van andere reizigers. Op internet is zo veel handige informatie te vinden. Zo ontstond er een globaal reisplan en route. We legden de eerste twee accommodaties vast en verder nog niets omdat we flexibel willen blijven.
Omdat onze oudste zoon nog niet leerplichtig is hadden we met de school niets te regelen. De juf vond ons plan erg leuk en we spraken met elkaar af iedere week een mail met foto's te sturen naar de klasgenoten van Guus. We krijgen dan een filmpje met vragen van zijn klasgenootjes terug. Erg leuk!
Op welke manier hebben jullie de kinderen voorbereid?
Met onze oudste zoon hebben we ter voorbereiding een collage gemaakt van plaatjes waarvan hij hoopt het te zien op reis. We hebben thuis veel met ze besproken over de reis en met elkaar foto's gekeken van onze vorige reizen. Daarnaast zijn we twee weken van tevoren met hen de dagen gaan aftellen door stickers te plakken. Onze jongste van twee beseft het allemaal nog niet zo goed. Voor hem geldt nog; als hij maar dicht bij zijn papa en mama is, dan is het goed. Maar onze oudste is zich nu zo goed bewust van alles. De impact die onze reis heeft op onze 4-jarige hebben wij onderschat. Hij kan bijvoorbeeld erg onder de indruk zijn van een drukke stad waar in zijn ogen alles 'oud, vies en kapot' is. Daarom zijn wij tijdens het reizen steeds bezig met de kinderen voorbereiden op wat er op het programma staat. En bieden we hen rust en regelmaat door op gezette tijden te eten, te rusten en naar bed te gaan.
Jullie zijn nu drie weken onderweg, waar zijn jullie geweest en wat zijn de hoogte en dieptepunten?
We zijn gestart in Singapore. Na zes dagen van deze bruisende stad te hebben genoten zijn we naar Maleisië vertrokken. Daar hebben we een auto gehuurd en zijn we via Johor Bahru naar Pulau Tioman gereisd. Na Tioman zijn we via Cherating, een badplaatsje aan de oostkant van Maleisië in Taman Negara aangekomen. De hoogtepunten tot nu toe zijn Pulau Tioman en Taman Negara. Op Tioman hadden we echt een 'Robinson' gevoel. Het is zo'n prachtig ongerept bounty eiland en heerlijk rustig. Vanuit je accommodatie duik je zo de helderblauwe warme tropische zee in. Onze jongens hebben zich daar uren vermaakt met water en zand. In Taman Negera hebben we met de kinderen het regenwoud beleefd door er te varen in een klein bootje en te zwemmen in de jungle rivier terwijl de leguanen voorbij zwommen. En ook door met hen daar te wandelen over nauwelijks zichtbare paden, langs enorme bomen en te klauteren over boomstronken en wortels omringd door reuze insecten en prachtige vlinders. Zonder andere toeristen tegen te komen. Dat was magisch.
Maar er zijn ook al dieptepunten geweest. Bijvoorbeeld de avond dat we in Singapore naar de lichtshow in Gardens by the Bay wilden kijken. In een restaurantje vlakbij de lichtshow bestelde we een pizza voor onze zoon. Hij kreeg een driftbui bij het zien van de kleine groene kruiden op zijn pizza Margarita. Je wil toch dat hij wat eet dus ben ik opnieuw in de rij gaan staan om een broodje te kopen. Dat duurde zo lang waardoor we de lichtshow net hebben gemist. Ook op het eiland Tioman waren de jongens de eerste dagen van slag en niet te genieten. We waren een week onderweg en drie hotelkamers verder. Al het vertrouwde van thuis was weg en dat vonden ze lastig. Vanaf dat moment zijn we hen zorgvuldiger aan het begeleiden tijdens de reis en proberen we hen rust, regelmaat en structuur te bieden. Dat werkt goed. Ze genieten echt zichtbaar van alle avonturen die we beleven.
Wat is anders aan reizen met kinderen, en welke tips heb je voor andere ouders?
Wij vinden reizen met kinderen heel anders dan reizen zonder kinderen. Kinderen beleven en zien de reis vanuit het perspectief van een kind en dat vinden wij heel verfrissend. Hierdoor genieten we meer van kleine dingen zoals een mooie vlinder of een middagje spelen in het zand. Wat we ook leuk vinden is dat onze kinderen snel voor interactie met de lokale bevolking zorgen. Tot nu toe vindt iedereen onze witte kindjes heel schattig en ontwapenend. Dat levert leuke gesprekken op. Waar we aan moeten wennen is het langzamere reistempo. Onze kinderen vinden het fijn om minimaal zo'n 5 nachten ergens te verblijven. Dat lukt niet altijd en dat merken we dan gelijk aan hun humeur. Ook proberen we onze dagen niet te vol te plannen met activiteiten waardoor je aan minder toe komt dan wanneer je zonder kinderen op reis bent. Voor sommige ouders misschien een 'no go' maar wij vinden het heerlijk om af en toe de kinderen (en ons) wat schermtijd te gunnen. Bijvoorbeeld even na het eten zodat je samen ook nog even een leuk gesprek kunt voeren. Omdat de WiFi niet overal even sterk of aanwezig is raden wij aan om van tevoren wat series voor de kinderen te downloaden van Netflix ;-)
Wat kunnen we op jullie website www.lovetotravelfamily.com vinden?
Op onze website lees je ons eerlijke reisverslag met alle gave avonturen die we beleven en we draaien er ook niet omheen als het een keer tegenzit. We delen tips voor kindvriendelijke activiteiten, restaurantjes en accommodaties die geschikt zijn voor kinderen. Daarnaast verrijken we ons blog met drone- en videobeelden. Wij hopen met bewegend beeld de sfeer of omgeving nog beter weer te geven dan onze foto's doen. Naast onze website zijn we ook te volgen via Instagram en Facebook.
Meer over het werk van Wesley Dorrius: www.WESDEX.nl en ww