Voor er kinderen kwamen maakte je misschien avontuurlijke reizen door tropenlanden. Toen kon het nog. Nu breng je de vakantie door in een Nederlands bungalowpark of op de camping in Frankrijk. Helemaal niets mis mee, lekker comfortabel zo met de kinderen. Maar heel soms verlang je terug naar die tropische stranden, kruidige geuren, kleurrijke mensen en dat lekkere eten. Goed nieuws: als je echt wilt, hoeft niets je tegen te houden om samen met je kinderen het grote avontuur aan te gaan. Nieuwsgierig hoe je dat doet? Lees dan gauw verder…

 

Waarom op reis?

Om je reis niet op een grote teleurstelling uit te laten lopen is het belangrijk om te bedenken waarom je het wilt. Is het beeld dat je hebt wel realistisch? Als je denkt dat je maanden met een boekje in de zon kunt liggen, kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Het hele kindercircus reist ook mee. Tijdens het reizen vragen je kinderen misschien wel om meer aandacht dan wanneer ze thuis zijn in hun vertrouwde omgeving. En ook op reis breken er tandjes door, hebben kinderen bad-hair-days, moet er gepeuterpuberd worden en hebben ze redenen om jouw nachtrust te verstoren. Misschien wel meer dan thuis, is de stemming van de kinderen bepalend voor je eigen humeur. Maar aan de andere kant, zo’n reis kan je natuurlijk ook bakken nieuwe energie opleveren. Je hoeft je immers niet druk te maken over je huishouden, de boodschappen, afspraken, sociale verplichtingen, werk en alle andere dagelijkse beslommeringen. Als je reist met kinderen ervaar je indrukken zoveel intenser doordat je alles bekijkt door de ogen van je kinderen. Ook contacten met de locale bevolking van het land waar je verblijft, verlopen vaak veel relaxter. Kinderen openen deuren die voor gewone reizigers gesloten blijven.

Tips en aanraders: 
Lees reisverhalen van andere ouders die met hun kinderen hebben rondgereisd. Op het forum vind je veel tips van ouders met ervaring. Of neem een kijkje bij de reisboekenwinkel, hier zijn genoeg boeken te vinden die verhalen over het rondreizen met kinderen.

 

Is het maken van een reis financieel haalbaar?

Wat heb je er voor over? Heb je voldoende spaargeld? Wil je er een lening voor afsluiten? Of misschien heb je wel een gek familielid die de reis wil sponsoren. Het budget waar je over moet kunnen beschikken is helemaal afhankelijk van de eisen die je stelt. Als je het prima vindt om samen met je kinderen in een hotelkamertje van 4 bij 4 te slapen, je overwegend gebruik maakt van het locale openbaar vervoer, en je de maaltijden gebruikt bij stalletjes aan de weg dan heb je minder geld nodig dan wanneer je bij tijd en wijle kiest voor luxe en comfort. Onze ervaring is dat reizen met kinderen veel zwaarder en moeilijker wordt wanneer je lowbudget reist. Natuurlijk kun je een tocht van 800 kilometer voor een laag bedrag maken door twaalf uur in een volgepropte overheidsbus te zitten. Maar wat denk je hoe dat voor jezelf, je kinderen en je medepassagiers zal zijn? Dappere ouders die het zo doen! Een binnenlandse vlucht is misschien veel prijziger, maar het is minder vermoeiend, de kinderen blijven vrolijker en jij daarbij ook. Dat geldt natuurlijk ook voor de accommodatie en de plekken waar je verblijft.

Tips en aanraders: 
Maak een globale begroting. Op internet en in reisgidsen kun je genoeg informatie vinden over de prijzen die je voor vluchten en accommodatie moet betalen. Om een indicatie te geven: in Thailand gaven wij gemiddeld, met twee ouders en twee kleine kinderen, 100 euro per dag uit. Dit bedrag is inclusief binnenlands vervoer, accommodatie, eten/drinken/boodschappen, visaverlenging, dagtochten, entreegelden, massages, fooien, oppas en souvenirs, maar exclusief de vluchten en vooraf aangeschafte spullen. Hier een aantal van onze uitgaven op een rijtje:

Vlucht Amsterdam-Bangkok vv: 2500 euro
Binnenlandse vluchten: 650 euro
Binnenlands vervoer, taxi’s etc: 350
Accommodatie gemiddeld per nacht: 35 euro
Visa-kosten: 300 (inclusief verlenging)
Dagtochten/uitjes: 60 euro per dagtocht
Aanschaf laptop: 750 euro
Aanschaf rugzakken: 300 euro
Eten/drinken: 30 euro per dag
Luiers: 1 euro per twee
Boodschappen: 10 euro per dag

Andere maatregelen die je kunt treffen om de reis financieel minder zwaar te maken zijn:

-(Onder)Huurders voor je woning zoeken zodat je géén of minder woonlasten hebt tijdens je afwezigheid.
-Onnodige abonnementen en lidmaatschappen opzeggen
-Bij de crèche navragen of je gedurende je afwezigheid uitgeschreven kan worden zodat die kosten niet doorlopen
-Bekijken of spullen die je voor de reis wilt aanschaffen ook tweedehands via internet verkrijgbaar zijn
-Misschien kun je tijdens je reis nog iets voor je werkgever betekenen zodat je nog een deel van je salaris kunt blijven ontvangen.
-Het loont de moeite om te zoeken naar de goedkoopste aanbieder van vluchten. Je kunt hiermee honderden euro’s besparen.

 

Wat betekent het voor je carrière als je er langere tijd tussenuit knijpt?

Hoe zal je werkgever reageren? Het is een risico dat je neemt. Niet alle werkgevers staan te juichen als jij aangeeft dat je er een paar maanden tussenuit wilt om eens lekker met je kinderen naar het verre oosten te gaan. Als je per se je baan wilt behouden, is het aan te raden dit zorgvuldig aan te pakken. Hoe je dit doet, is helemaal afhankelijk van het soort werkgever dat je hebt. Bij de een moet je het langzaam inmasseren, de ander kun je er beter mee overrompelen. Bedenk ook of jouw reis in positieve zin iets oplevert voor je werkgever. Hij zal dan waarschijnlijk sneller meewerken aan je plannen.

Tips en aanraders:
Regel je verlof voor je daadwerkelijk de vluchten boekt en zorg dat de afspraken die je met je werkgever maakt zwart op wit staan. Er zijn verschillende vormen van verlof denkbaar. Heb je nog recht op ouderschapsverlof? Helemaal ideaal. Dit kan een werkgever eigenlijk niet weigeren. Anders heb je misschien nog stapels vakantiedagen liggen, via je levensloopregeling dagen gespaard of is je werkgever bereid om je een aantal maanden onbetaald verlof aan te bieden. Voor meer informatie over verlofmogelijkheden kun je een kijkje nemen op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: www.verlofregelingen.szw.nl. Tenzij je bereid bent om je baan op te zeggen, ben je altijd afhankelijk van de goodwill van je werkgever, dus denk met hem mee. Een eigen voorstel doen over je vervanging en overdracht van je werkzaamheden kan vast geen kwaad. Om te voorkomen dat je gestrest op reis gaat, is het aan te raden om de week voor vertrek al vrij te zijn. Deze tijd zul je nodig hebben om te pakken, de kinderen voor te bereiden, je huis verhuurklaar te maken en vooral om afscheid te nemen.

 

Kinderen hebben grote behoefte aan voorspelbaarheid.

Reizen is daarentegen verre van voorspelbaar. Het is een groot avontuur waarin je met regelmaat onvoorbereid in onverwachte situaties zal belanden. Wat zal dit met je kinderen doen? Natuurlijk is elk kind anders, en zal op zijn eigen manier reageren als het uit zijn dagelijkse ritme wordt gehaald. Misschien kun je vanuit je eerdere vakantie-ervaringen inschatten hoe ze zullen reageren. Over het algemeen zijn kinderen van ongeveer negen maanden tot een jaar of twee erg gehecht aan hun eigen huis, bedje, knuffels en hun vaste rituelen. Iets oudere kinderen, waarmee je al beter via taal kunt communiceren, kun je beter voorbereiden op wat er komen gaat en zullen wellicht plezier beleven aan het avontuur dat elke dag anders kan zijn. Er zijn wel een aantal dingen te bedenken om kinderen zich veilig en vertrouwd te laten voelen, ook al bevinden ze zich regelmatig op andere plekken. Belangrijk is om tijdens je reis nieuwe rituelen en patronen te vinden zodat ook elke nieuwe plek voor je kinderen snel vertrouwd zal zijn. En je hoeft niet elke drie dagen te verkassen, voor kinderen is het prettiger om langere tijd op een plek te blijven. En zeker als je een aantal maanden rondreist, heb je daar alle tijd voor. Het positieve effect dat reizen op kinderen kan hebben is het vergroten van hun flexibiliteit. Ze maken kennis met andere culturen en de daarbij behorende geuren, kleuren en gewoontes. Je leert ze dat de wereld groter is dan hun alledaagse omgeving.

 Tips, adviezen en aanraders: 
-      Probeer, voor zover mogelijk, de kinderen voor te bereiden op wat er komen gaat. Foto’s, plaatjes, boeken en muziek van het land waar je heen reist, kunnen hierbij helpen. Of wat dacht je van een bezoekje aan Schiphol?
-      Neem de tijd voor het nemen van afscheid. Wij lieten onze kinderen tropisch fruit trakteren op de crèche. Neem foto’s mee van alles wat vertrouwd is, maar achterblijft: familieleden, knuffels, speelgoed, vriendjes, crècheleidsters, het huis en hun eigen slaapkamertje. Het is goed om met regelmaat de herinneringen aan thuis op te halen én om ze voor te bereiden op de onvermijdelijke terugkeer. 
-      Grotere kinderen kun natuurlijk laten helpen bij het pakken van hun eigen tas. Laat ze zelf kiezen welke knuffel meegaat, en welke op het huis moet passen. Als verrassing kun je altijd stiekem een geliefde knuffel tussen je eigen spullen verstoppen om in geval van ernstig verdriet het leed te verzachten. Wij hadden een reserve-exemplaar van de lievelingsknuffels bij een familielid ondergebracht. Wanneer de lievelingsknuffel onverhoopt mocht verdwijnen – je weet maar nooit - zou deze altijd toegestuurd kunnen worden.
-      Als je een laptop meeneemt, is het leuk om geliefde televisieprogramma’s op dvd te zetten en mee te nemen, zodat je hummel ook in het bamboehutje sesamstraat kan kijken voor het slapen gaan. 
-      Voor de kleinere kinderen (tot een jaar of twee), kun je overwegen een eigen bedje mee te nemen. In veel tropenlanden zijn die (bijna) niet verkrijgbaar, en het is voor de kleinsten verwarrend als ze vaak in een ander bed slapen. Je kunt kiezen voor je een gewoon campingbedje, maar veel buitensportmerken verkopen ook speciale Travel Cots, die meestal niet zwaarder dan een paar kilo zijn en compact op te vouwen. Google op ‘lichtgewicht campingbedje’ en het aanbod is meteen duidelijk. Iedereen heeft baat bij de goede nachtrust van de baby!
-      Probeer binnen de onvoorspelbaarheid van je reis wel vaste patronen in te bouwen. Een voorbeeld: waar, wanneer en hoe laat de kinderen naar bed gaan kan per dag verschillen. Maar onafhankelijk daarvan, kun je wel altijd het zelfde ritueel uitvoeren. Een liedje zingen, een rustig spelletje spelen, een fotoboekje kijken etc. 
-      Juist op reis is het belangrijk om naar je kinderen toe duidelijk te zijn in waar de grenzen liggen van wat wel en niet kan en mag. Het biedt veiligheid in alle opzichten. Hanteer op reis de belangrijke regels die je thuis hebt minstens zo consequent.

  

Door op reis te gaan naar tropische oorden neem je een risico met je eigen gezondheid en die van je kinderen.

Niet in alle landen is de gezondheidszorg zo goed en betrouwbaar als in Nederland. Dit was voor ons de reden om voor Thailand te kiezen. De gezondheidszorg is daar minstens zo goed als in Nederland. Natuurlijk laat je de kinderen op advies van de gg&gd inenten waarvoor mogelijk. Maar dan nog. Er blijven nog genoeg ziektes en vervelende kwalen over waartegen je vooraf niets kunt ondernemen. En zeker kleine kinderen die nog alles in hun mond steken, lopen een groot risico om besmet te worden. Ook zul je merken, dat als je kind ziek wordt in een tropisch land, jij als ouder direct veel bezorgder bent door de angst dat het een gevaarlijke tropische infectieziekte heeft opgelopen. Als je kind thuis koorts krijgt, dan weet je wat het zou kunnen zijn: doorbrekende tandjes of een kinderziekte die heerst op de crèche. Er zijn ook gezondheidsvoordelen te noemen, zeker als je in de winter op reis gaat. Gewone griepjes komen een stuk minder voor, en de kans dat je kinderen met minder of geen snottebellen door het leven hoeven te gaan tijdens je reis, is erg groot. In Azie heeft men nogal moeite met het uitspreken van de letter ‘r’.  Zou het daarom zijn dat onze Nederlandse uitdrukking over de‘r’ in de maand daar niet opgaat?

Tips, adviezen en aanraders:
Ga op tijd bij de gg & gd langs om de nodige inentingen te halen. En in elke reisgids kun je lezen wat je wel en niet moet doen in het land waar je verblijft om gezond te blijven. Bij aankomst op een nieuwe plek is het handig om bij je hotel of bij de locale bevolking na te vragen waar je het beste heen kunt gaan in geval van gezondheidsproblemen. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis hoeft niet altijd de beste te zijn. Op het eiland Koh Chang, waar wij een maand verbleven, werd ons geadviseerd om niet naar het overheidsziekenhuisje te gaan, maar altijd naar de internationale privékliniek. Verder is het handig om voor vertrek te weten wat er in het land vrij verkrijgbaar is. Wij ontdekten dat er in Thailand geen paracetamol zetpillen te koop zijn voor kinderen, alleen mierzoete paracetamoldrankjes. Tja, dat moet je kind wel willen drinken als het hoge koorts heeft. Thaise artsen zijn in tegenstelling tot veel Nederlandse artsen erg makkelijk met het voorschrijven van medicijnen. Voor een keelontsteking kregen wij vijf verschillende soorten medicijnen voorgeschreven. Blijf dus altijd kritisch in wat je slikt of inneemt, zeker als het om je kinderen gaat. Bij sommige medicijnen zijn de bijwerkingen vervelender dan de kwaal. 

 

Niet iedereen in je omgeving zal enthousiast reageren als je verteld over je reisplannen.

Er zijn veel verschillende reacties mogelijk, en je zult ze allemaal voor je kiezen krijgen: afkeuring, jaloezie, bewondering, desinteresse, mensen die zich door je in de steek gelaten voelen en mensen die je een egoïst zullen noemen. Oma’s en opa’s zullen niet blij zijn met het vooruitzicht dat ze de kleinkinderen zolang niet zullen zien en daarbij een deel van hun ontwikkeling missen. En hoe zit het met je sportclub, je vrijwilligerswerk en andere clubs waar je lid van bent? Misschien mis je net het grote feest van de buren, is de vader van een goede vriend ernstig ziek of staat je zusje op het punt van bevallen. Gelukkig kun je met de huidige communicatiemiddelen de mentale afstand flink verkleinen. Wij schaften een laptop aan waarmee we konden bellen, videogesprekken konden voeren en het zorgde ervoor dat we meer contact met het thuisfront hadden dan wanneer we gewoon thuis in ons drukke dagelijkse doen waren. Ook hielden we een weblog bij, waardoor belangstellenden op elk moment van de dag konden lezen en zien hoe het ons verging tijdens de reis. Een andere mogelijkheid is om familie en vrienden uit te nodigen bij je op bezoek te komen aan de andere kant van de wereld. Je geeft hiermee aan dat de keuze voor een lange reis niet is vanwege hun, maar dat je ze juist graag om je heen hebt. Ook erg leuk als je, na de reis, weer herinneringen wilt ophalen.

Tips en aanraders:
Het is niet leuk als je vervelende reacties krijgt op je reisplannen, maar laat je hierdoor niet weerhouden. Als jij voor jezelf goed op een rijtje hebt waarom je deze reis wilt maken, zullen je critici uiteindelijk inzien dat je met iets heel bijzonders bezig bent. Onze ervaring is dat ook mensen die duidelijk hun afkeuring lieten merken, tijdens onze reis intensief meeleefden. Hun afkeuring zegt ook iets over hun betrokkenheid en hun angst dat er iets gebeurt met jou of de kinderen. Sommige mensen hebben even de tijd nodig om aan het idee te wennen. Geef ze die.

 

Alles goed en wel, maar zijn je plannen ook praktisch haalbaar?

Zijn er vluchten beschikbaar in de periode dat je de benen wilt nemen? Ook moet je rekening houden met het seizoen waarin je wilt reizen. De meeste regio’s hebben een periode die uitermate geschikt is om te reizen qua klimaat, en een aantal maanden waarin je die plek beter kunt vermijden. En heb je bij Buitenlandse Zaken gecheckt of er geen negatief reisadvies is voor het land waar je heen wilt? En hoe zit het met de visa-verstrekking?

Tips en aanraders:
Het is een kleine moeite om te controleren hoe het zit met de verkrijgbaarheid van tickets, bijvoorbeeld via www.vliegtarieven.nl. Via internet (www.visum.nl of www.visumdienst.nl) of door te bellen met de ambassade van het land kun je uitzoeken of je visa nodig hebt. Vergeet niet na de vragen hoelang je in het land kunt blijven, en wat de eventuele kosten van een visumverlenging zijn. Hoe veilig het land is kun je checken op www.minbuza.nl.

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!