Reizen jullie al duurzaam en bewust? Dat wil zeggen dat je serieus rekening houdt met bescherming van natuur, milieu en cultuur, en soms ook mensenrechten. Op welke manier je dit kunt doen als je met kinderen reist? 11 tips om verantwoord op reis te gaan met kinderen.

 • Kies voor vervoer ter plaatse zoveel mogelijk voor openbaar vervoer. Neem bijvoorbeeld in plaats van een binnenlandse vlucht, de nachttrein. Voor kinderen vaak een onvergetelijke ervaring. 

 • Slow travel: Goed voor het milieu, en prettig voor je kinderen. Kies in een reis wat minder stops, en neem deel aan het leven buiten de grote highlights. Kinderen vinden het vaak ook fijn om langer op een plek te blijven en zich daar thuis te voelen. 

 • Slaap eens wat vaker in een homestay. Je geld gaat dan voor een groot deel naar de lokale gemeenschap, en met kinderen is contact makkelijk gelegd. Minder goedkoop, maar ook goed voor mens en milieu zijn eco-lodges. 

 • Vraag bij je reisorganisatie na wat zij doen aan duurzaamheid. Kunnen jullie ergens onderweg nog iets extra’s bijdragen?

 • Leen de spullen die je nodig hebt, of ook een goede tip: koop je (kinder)spullen ter plaatse en doneer ze na afloop van je reis aan iemand of een organisatie die het goed kan gebruiken. 

 • Koop geen plastic flesjes water, weet je dat je al snel 40 plastic flesjes per persoon gebruikt bij een rondreis van drie weken? Neem je eigen waterfles mee en vul die bij hotels en restaurants die schoon water aanbieden. Geen waterpunt aanwezig? Je kunt het water ook zelf reinigen. Een minuut koken doodt alle ziekteverwekkers. Of gebruik de Steripen, dat is een apparaatje dat met behulp van UV licht het water reinigt. Een andere manier om water te zuiveren is met een waterfilter voor onderweg. 

aapje thailand600

 • Eet als het even kan vegetarisch of veganistisch. De vleesindustrie zorgt voor veel CO2 uitstoot. Daarnaast is onzorgvuldige bereiding van vlees in warme landen vaak een oorzaak van ziektes. Dat voorkom je dan ook meteen. 

 • Onderneem vooral milieuvriendelijke activiteiten. Raften, paardrijden, avontuurlijke hikes, kanoën, fietsen, ziplinen, riviertuben etc. Of breng een bezoek aan lokale eco projecten. Minsten zo leuk als een pretpark, en beter voor mens en milieu.

 • Ga liever naar een dierenopvangproject in plaats van naar de dierentuin. Niet altijd zijn dierentuinen de meest diervriendelijke plekken. Wellicht kunnen jullie als vrijwilliger nog een handje meehelpen. 

 • Neem je eigen (linnen) boodschappentasjes mee. In veel verre landen is het gebruik van plastic tasjes nog niet aan banden gelegd, terwijl ze voor erg veel zwerfafval zorgen. 

 • Wees ook op reis zuinig met water en elektriciteit. Douche niet te lang en probeer het gebruik van airco te beperken. 

Heb je meer tips? Fijn als je een reactie achterlaat! 

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!