Voor wie het vliegtuig het enige vervoermiddel is om op z’n verre bestemming te komen, zijn er gelukkig verschillende manieren om de CO2 uitstoot te compenseren. Vaak kun je via je reisorganisaties of de vliegmaatschappij bij het boeken direct kiezen voor klimaatcompensatie. Maar je kunt het ook zelf regelen. De mogelijkheden op een rijtje:

 

Vliegen imme

 

Bij Hivos vul je je gegevens in en de CO2 calculator berekent de hoeveelheid CO2 die door jouw vlucht wordt uitgestoten. Daarna word je uitgenodigd het bedrag dat gemoeid is met de compensatie, te doneren aan een project voor biogasinstallaties in Kenia.

Trees for all is een organisatie die als klimaatcompensatie bomen plant. Je kunt ook hier uitrekenen wat het kost om jouw reis te compenseren. Voorbeeld: Bij een retour Nederland – Thailand, met vier personen, stoot je 12 ton CO2 uit. De vergoeding per ton is gesteld op € 10,-. Met het geld dat Trees for all ophaalt, worden op dit moment bomen geplant in Nederland, Bolivia en Oeganda.

Greenseat, waar veel reisorganisaties mee samenwerken, heeft klimaatprojecten in India en Afrika. Dezelfde hoeveelheid CO2 die jullie reis uitstoot, wordt ergens anders ter wereld gereduceerd. En tegelijk draag je bij aan betere leefomstandigheden voor lokale families. 

Het Fair Climate Fund verstrekt milieuvriendelijke fornuizen aan vrouwen die nu nog voornamelijk op open vuur koken. Dit gaat ontbossing tegen en zorgt voor erg veel minder CO2 uitstoot. Daarnaast is het sneller omdat de vrouw geen hout hoeft te sprokkelen, en is het minder schadelijk door het ontbreken van rook in huis.

Meer informatie over klimaatverandering en klimaatcompensatie lees je op de (onafhankelijke) website van Milieu Centraal

 Om rekening mee te houden:

- Een directe vlucht is minder belastend voor het milieu dan een vlucht met tussenstops
- Reis als het kan met het OV van en naar het vliegveld
- Maak bij voorkeur een keer een hele lange verre reis, dan meerdere keren kortdurende verre reizen.

Lees meer tips over Vliegen met kinderen
Lees meer tips over Duurzaam reizen met kinderen

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!