Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wist je dat uit diverse onderzoeken blijkt dat op safari gaan jou en je gezin echt gelukkiger en gezonder maakt? Veel tijd in de buitenlucht, en dat vooral samen met de mensen die je het dierbaarst zijn, de fysieke beweging, het contact met de dieren, de locale bevolking en het opdoen van nieuwe kennis geeft enorm veel positieve prikkels aan lichaam en geest. Dus, waar wacht je nog op? Vergeet je verrekijker niet!
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wist je dat uit diverse onderzoeken blijkt dat op safari gaan jou en je gezin echt gelukkiger en gezonder maakt? Het vele buiten zijn samen met de mensen die je het dierbaarst zijn, de fysieke beweging, het contact met de dieren, de locale bevolking en het opdoen van nieuwe kennis geeft enorm veel positieve prikkels aan lichaam en geest. Dus, waar wacht je nog op? Vergeet je verrekijker niet!
In de psychiatrie wordt hier al eeuwen gebruik van gemaakt. De grote instellingen bevonden zich niet voor niks vaak in de bossen. En heb je wel eens gehoord van ornitherapie, het therapeutische effect van vogels kijken? Dit kan depressies en angsten helpen verminderen. Met meer dan 2600 vogelsoorten in Afrika kun je goed uitproberen of het werkt! Onlangs ontdekte ik de app birdnet. Je neemt het geluid van een vogel op en de app vertelt je welke vogel je hoort en verwijst je door naar de wikipedia pagina over deze vogel. In onze Amsterdamse binnentuin blijkt de merel het hoogte woord te hebben, maar de kool- en staartmees laten zich ook genoeg horen.
Wanneer je tijd doorbrengt in de natuur, zorgt dat voor een verlaging van spierspanning, hartslag en bloeddruk. Je ademt dieper, ontspant vanzelf meer en je humeur wordt er gelijk beter van. Japanners noemen dit: shinrin-yoku, bos baden.
Blootstelling aan natuurlijk licht, zoals de zon op de savanne, levert vitamine D op, wat de gezondheid van de botten verbetert. Het inademen van frisse lucht van verontreinigende stoffen verlaagt het risico op ademhalingsproblemen, waaronder allergieën en astma. Wanneer we de frisse lucht inademen, ademen we ook fytoncides in, chemicaliën in de lucht die door planten worden geproduceerd. Phytonciden hebben antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die planten helpen ziekten te bestrijden; wanneer mensen ze opnemen, reageren lichamen door het aantal en de activiteit van een type witte bloedcellen te verhogen dat de immuniteit versterkt. Er is ook enig bewijs dat buiten zijn de gezondheid van de ogen helpt, omdat je van verschillende afstanden naar objecten kijkt.
Dr. Lisa Nisbet, een psycholoog aan de Trent University in Ontario, Canada, die verbondenheid met de natuur bestudeert, merkt op: "Er is steeds meer bewijs, van tientallen en tientallen onderzoekers, dat de natuur voordelen heeft voor zowel fysiek als psychologisch menselijk welzijn." Experimenten onthullen dat blootstelling aan natuurlijke omgevingen het werkgeheugen, de cognitieve flexibiliteit en aandachtscontrole verbetert.
De American Psychological Association ontdekte dat het zijn in de natuur een aanzienlijke invloed heeft op iemands psychologische welzijn. Het helpt bij psychologisch herstel en verlaagt de kans op het ontwikkelen van enkele psychiatrische stoornissen. Buiten zijn kan ook helpen bij milde tot matige depressies en angstproblemen. In feite is diertherapie iets wat veel beoefenaars gebruiken om de emotionele en mentale gezondheid van patiënten te helpen. De sensatie die gepaard gaat met het zien van olifanten, giraffen en andere dieren in het wild, activeert endorfines die het geluk vergroten.
Mensen hebben een instinctief verlangen om in de wildernis te zijn, en zelfs de gelukkigste stadsbewoners hunkeren naar de natuur. Op de savanne zijn tussen zebra's, nijlpaarden, gazellen, brengt genezing in iemands ziel die niet echt kan worden beschreven, maar moet worden ervaren. Het is geen toeval dat veel geleide meditaties de natuur als een belangrijk visualisatiepunt hebben.
Het maken van zo’n bijzondere reis door de natuur versterkt de band met je gezinsleden en jullie leggen contacten met de lokale bevolking. Het ontmoeten van stamleden relativeert dingen op een manier die je misschien nog nooit in je leven hebt meegemaakt. In alles wat ze doen, is er een vrijgevigheid van geest. Zelfs als het niet in taal kan worden overgebracht, voel je het diep in je ziel.
>>> Ook op safari? Bekijk hier de mooiste familiereizen door Afrika. >>>
Met dank aan: https://wanderfultanzania.com/health-benefits-of-a-safari/