Bij wie staat dit fenomeen niet op haar bucketlist? De sprookjesachtig gekleurde hemel die we het Noorderlicht (Aurora Borealis) noemen en doet denken aan een magische balletvoorstelling, ontstaat door een botsing van zonnedeeltjes met de atmosfeer. Het is in de winter vooral zichtbaar tussen de 60 en 75 graden noorderbreedte. En met een beetje geluk kun je ook vanaf het noorden van Nederland (op 53 graden noorderbreedte) zien! Voor de beste kansen kun je beter noorderlijker gaan. Gaan jullie deze winter mee naar het licht? 

Weetjes over het noorderlicht

  • Het noorderlicht is nooit hetzelfde. De kleuren kunnen variëren van felgroen naar paars of zelfs oranje, rood, wit en blauw. Omdat het groene licht zich het dichtst bij de aarde bevindt, zie je die het vaakst.
  • Het noorderlicht bestaat het hele jaar door, maar is alleen zichtbaar als het donker genoeg is. Daarom nemen wij het alleen waar in de wintermaanden.
  • Bij de zuidpool is het poollicht ook te zien. Hier noemen we het -uiteraard- zuiderlicht. Of Aurora Australis. Vanwege kou en bereikbaarheid is het zuiderlicht moeilijker te bezoeken.
  • Wist je dat je camera andere kleuren waarneemt dan jij met je blote oog? Dat betekent niet dat je camera het verkeerd heeft, je oog kan nu eenmaal minder licht opnemen dan je camera. De kleuren op grotere hoogte, rood en wit, zijn op een foto veel feller.
  • Al duizenden jaren doen mythische verhalen de ronde over het poollicht. Zo geloofde men dat de lichten eigenlijk geesten van overledenen waren die een teken wilden geven aan hun familieleden. In Zweden en Denen dachten de mensen dat er op de Noordpool een vuurspuwende berg stond. Ook waren mensen angstig voor het licht en zagen ze het als een voorteken van oorlog en dood. Zo werd keizerin Sisi vermoord op de dag nadat het poollicht te zien was geweest in Rome. Ook een mooi verhaal is dat het licht eigenlijk een goddelijke vuurvos is, die door de atmosfeer rent.
  • Je kunt het poollicht niet alleen zien, maar ook horen. Ook uit onderzoek blijkt dat het licht gepaard gaat met doffe knallen. Niemand weet hoe dit geluid ontstaat.

huskytocht noorderlicht

Ook op zoek naar magie deze winter?

Hieronder de mooiste bestemmingen om het noorderlicht te bezoeken met je kinderen. Naast de speciale noorderlicht excursies, zijn er op deze plekken vaak ontzettend veel andere winterse activiteiten te ondernemen met het gezin. Je kunt wandelen met sneeuwschoenen, skieën, sleetje rijden, een huskytocht maken, op pad met sneeuwscooters, zoeken naar rendieren, een ijshotel bezoeken en op walvissafari.

-Tussen haakjes de beste tijd om het noorderlicht te zien-

Noorwegen met kinderen (oktober t/m februari)

Noord-Noorwegen: Alta, Tromsø en Lofoten.

Met eilanden, diepe fjorden en steile bergen. In Tromsø vindt eind januari het Noorderlichtfestival plaats. 

Bekijk de familiereizen naar Noorwegen

Noorderlicht Noorwegen

IJsland met kinderen (september t/m april)

Reykjavik, Akureyri en Myvatn

Met gletsjers, vulkanen en geisers, en de schoonste luchten van Europa, is IJsland een overweldigende plek om het Noorderlicht te bekijken.

Bekijk de familiereizen naar IJsland

Noorderlicht ijsland

 

Fins Lapland met kinderen (augustus t/m mei)

Rovaniemi, Ivalo en Ylläs

Voor een echt gezellige winterwonderland-ervaring met een dik pak sneeuw, ga je naar Fins Lapland. Doe je de groeten aan de kerstman? 

Bekijk de familiereizen naar Finland

Noorderlicht Finland

 

Zweeds Lapland met kinderen (september t/m maart)

Abisko, Kiruna en Luleå

Wil je zeker zijn van goed ijs om te schaatsen, én ook nog het Noorderlicht zien? Elke drie dagen is er minstens eentje waarop het licht te zien is! En na een dag in de sneeuw kun je heerlijk opwarmen in de sauna. 

Bekijk de familiereizen naar Zweden

Noorderlicht Zweden

 

Winterreis Canada met kinderen (augustus t/m maart)

Churchill, Yellowknife en Whitehorse

Misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor het noorderlicht, toch zijn deze Canadese steden in de afgelopen jaren uitgegroeid tot bedevaartsoorden voor noorderlicht liefhebbers. 

Bekijk de familiereizen naar Canada

Noorderlicht canada

 

Afbeeldingen © unsplash.com

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!