Waarheen je ook met je gezin reist, naar India, Amerika of het eind van de wereld, regel je visa op tijd! 

Voor veel landen buiten Europa geldt een visumplicht. Dit betekent dat je voordat je op reis gaat, of bij aankomst in een land, tegen betaling de toestemming koopt om het land in te mogen. Omdat de procedure voor elk land verschilt, is het raadzaam om op tijd je informatie hierover te in te winnen. Lees hier de handige tips en informatie over het verkrijgen van een visum.

Wat is een visum?
Een visum bestaat uit een stempel of een sticker die wordt aangebracht in het paspoort van degene die hem heeft aangevraagd. Een visum geldt altijd voor een bepaalde periode en wordt afgegeven door het consulaat of de ambassade van het land waar je naartoe reist. Na afloop van de visumperiode ben je zonder toestemming in het land. 

Waarom heb je een visum nodig?
Door van bezoekers te vragen om een visum aan te schaffen, kan een overheid controleren wie er het land binnenkomt en het geeft informatie over de reden van het bezoek. Dit houdt ook verband met veiligheid en terrorismedreiging. Soms is de visumplicht een negatieve reactie van een land op het besluit van de Nederlandse overheid om een visum te verplichten of wordt het visum gebruikt als dwangmiddel bij onenigheid tussen verschillende landen. Zo zorgde de slechte verstandhouding tussen Amerika en Turkije er in 2017 voor dat Amerika geen visa meer verstrekte aan Turken die de VS wilden bezoeken. In reactie daarop deed Turkije hetzelfde. Oog om oog…

Soorten visa
Er zijn toeristenvisa, werkvisa, zakelijke visa, studenten visa, werk-vakantie visa, transit visa, partner visa, immigrant en non immigrant visa, e-visa, single entry visa, double entry visa, multiple entry visa. Welk visum je nodig hebt, is afhankelijk van de reden en duur van je bezoek. 

visa stempel paspoort2

Voor welke landen heb je een visum nodig? 
Als bezitters van een Nederlands paspoort hebben we geluk; zonder visum zijn we welkom in maar liefst 125 landen, kunnen we bij aankomst in 41 landen een visa-on-arrival aanschaffen en hoeven we maar voor 32 landen van tevoren een visum te regelen. Ter vergelijking: een bezitter van een Afghaans paspoort kan maar vrij naar vijf landen reizen, krijgt in 25 landen een visa-on-arrival en moet voor 168 landen zijn visum vooraf organiseren. Deze informatie vind je allemaal op https://www.passportindex.org.

Wil je weten of je een visum nodig hebt voor je komende vakantiebestemming? De meest actuele informatie lees je op de website van de ambassade van het betreffende land. 

Hoe werkt het?
Je kunt het natuurlijk zelf regelen bij de ambassade of het consulaat van het land dat je wilt bezoeken. In het verleden hebben we dat wel gedaan. Tegenwoordig doen we de aanvraag bij een visum bureau en die extra kosten hebben we er vaak graag voor over. Ze weten precies wat je nodig hebt en je weet direct waar je aan toe bent. Het loont de moeite om de kosten van de verschillende bureaus te vergelijken, en soms is het echt voordeliger en net zo makkelijk om het zelf te regelen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een visum dat je online kunt regelen op de website van het land. 

Tip: Start je aanvraag minimaal een maand voor vertrek. Voor sommige landen neemt het aanvragen veel tijd in beslag. 

Kosten van het visum
Elk land bepaalt zelf wat de kosten van het visum zijn. Daarbij kunnen nog extra kosten komen. Het uiteindelijke bedrag dat je kwijt bent, wordt bepaald door:

  • Kosten die de ambassade in rekening brengt
  • Kosten voor bemiddeling via een visumbureau
  • Verzendkosten
  • Eventuele kosten voor extra diensten zoals bij een spoedaanvraag, een uitnodigingsbrief etc.

{jcomments on}

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!