Misschien niet de bestemming waar je het eerst aan denkt: Kaapverdië. Even ten westen van Senegal vind je dit exotische stukje Portugees Afrika. Negen bewoonde en tal van kleinere onbewoonde eilandjes vormen samen de Kaapverdische eilanden. Een heerlijke plek voor zon, strand, watersport en wandelen. Exotische muziek (Cesaria Evora) en veel keus voor de visliefhebber. Ga jij eilandhoppen met je kinderen? Lees dan eerst onderstaande informatie over reizen met kinderen door Kaapverdië.

Door Sabine Hessels

 

Algemeen
Kaapverdië bestaat uit negen bewoonde en enkele onbewoonde eilanden, zo’n 500 kilometer ten westen van de kust van Senegal. Het is een Portugese kolonie geweest, waarvan de taal nog steeds de voertaal is. Het is als toeristische bestemming nog erg in ontwikkeling; je ziet veel hotels en resorts in aanbouw, vooral op de eilanden Sal en Boavista. Met een gemiddelde temperatuur van 27ºC overdag en 21ºC ’s nachts en een redelijk constante wind is deze bestemming het hele jaar door goed te bezoeken. Het is een bestemming die vooral in trek is bij zonaanbidders, watersportliefhebbers en wandelaars. Het is geen bestemming om erg lang te verblijven, de pakketreizen die worden aangeboden duren niet langer dan drie weken. Per eiland is één week meer dan voldoende.

Doordat bijna alle levensmiddelen geïmporteerd worden, moet je hier rekening houden met Europese prijzen. Het is geen backpackbestemming en je moet wat meer moeite doen als je geen pakketreis wilt boeken en alles zelf wilt regelen, maar dit loont de moeite wel. Het is aan te raden vooraf accommodatie te bespreken, zeker als je met een kleintje reist.

 

De eilanden
Santiago is het meest Afrikaanse eiland, bergachtig en met groene valleien. Aan de oostkust zijn bananenplantages en in het noorden, zo'n 80 kilometer vanaf de onaantrekkelijke hoofdstad Praia, is de rustieke baai van Tarrafal, waar een palmenbos grenst aan het strand in de baai. Tarrafal is een geliefde bestemming, ook voor de Kaapverdianen zelf. Vlakbij de hoofdstad Praia bevindt zich de oude hoofdstad 'Cidade Velha' die een toeristische bezienswaardigheid is geworden.

(Ilha do) Sal is een kaal en droog eiland dat gezegend is met een acht kilometer lang, maar ook breed zandstrand dat grenst aan het rustieke vissersdorpje Santa Maria. Watersporters (surfen, kiteboarden) kunnen hier volop uit de voeten. Het eiland zelf heeft naast mooie stranden en een oude vulkaankrater waar zout wordt gewonnen, weinig méér te bieden. De meeste toeristen verblijven hier in resorts of hotels/appartementen.

São Vicente ligt net als Ilha do Sal bovenwinds. Het is een uurtje vliegen, zowel vanaf Praia als Ilha do Sal. De bedrijvigheid concentreert zich in het havenstadje Mindelo dat veel uitgaansgelegenheden heeft. 's Avonds komen veel Kaapverdianen samen op het dorpsplein, de Praça. Op São Vicente zijn een paar kleine stranden, o.a. bij de luchthaven en in het oosten (Calhau). Beroemd is het strand van Baia das Gatas met het jaarlijkse muziekfestival.

Santo Antão ligt pal naast São Vicente en kan alleen met de ferryboot van daaruit worden bereikt. Het is vrijwel de enige betrouwbare ferryverbinding op de archipel, maar er zijn dan ook geen vliegverbindingen meer naar dit prachtige groene eiland. Dennenbossen, smalle bergpassen, papayas, kleine boerendorpen en prachtige groene valleien kenmerken dit eiland.

Boavista is naast Ilha do Sal het tweede strandeiland. Dadelpalmen en duinen kenmerken het landschap. Het eiland is wordt steeds meer door Europeanen (Italianen) bevolkt en heeft een relaxte sfeer. Hier zijn erg mooie en uitgestrekte stranden te vinden. De accommodaties zijn gelegen in het dorpje Sal Rei, 10 minuten rijden vanaf de kleine luchthaven. Boavista ligt tussen Ilha do Sal en Santiago en heeft een heel eigen karakter. Het eiland is ideaal voor rustzoekers, watersporters en strandliefhebbers.

Fogo is het eiland met de vulkaan. Samen met Maio ligt het schuin onder Santiago en is op een half uur vliegafstand vanaf Praia bereikbaar. De vulkaan is de blikvanger van het eiland. De natuur op weg naar de vulkaan is prachtig. Het eiland is arm en allerminst toeristisch. Onderweg kom je bewoners tegen met ezels en waterkruiken en langzamerhand bepaalt de vulkaan met lava het volledige beeld.

Maio is een vlak eiland met zoutpannen en een strand dat grenst aan het authentieke Kaapverdische dorpje Vila do Maio. Wie een strand voor zichzelf alleen wil hebben, maakt de beste kans op Maio, maar hier is nog weinig accommodatie.

São Nicolau noemt men de bakermat van de Kaapverdische cultuur. Het dorpje Ribeira Brava ligt vlakbij de luchthaven. Oude huizen met lantarens, smalle straatjes en een gezellig dorpsplein. De tijd lijkt er stil gestaan te hebben. Veel mensen die dit eiland bezoeken, verblijven in het havenplaatsje Tarrafal. Het is een prachtige rit van anderhalf uur door de bergen, vaak met een pick-up, naar deze havenplaats. Hier is ook naturisme mogelijk. Beide plaatsen zijn een prima uitgangspunt voor wandelaars.

Wij hebben Sal, Santiago en Boavista bezocht, onze verdere aanbevelingen betreffen voornamelijk deze eilanden.

 

Hoe kindvriendelijk zijn de inwoners van Kaapverdië?
De inwoners zijn qua vriendelijkheid vergelijkbaar met Europeanen, maar blanke, blonde kinderen vallen wel extra op. Soms willen ze je kleintje op de wang aaien. Met een kind heb je wel een streepje voor en proberen ze je het extra naar de zin te maken. Buggy’s zijn op sommige eilanden wat meer een bezienswaardigheid, zeker als je kleine al wat groter is. Verwacht hier geen strak geplaveide of geasfalteerde wegen en hou rekening met slijtage van je buggy!

 

Wat is verkrijgbaar en wat neem je zeker mee?
Gewone supermarkten kennen ze alleen in de grote stad. In de andere steden en dorpjes kun je vooral kleine winkels vinden. Luiers, billendoekjes en andere verzorgingsproducten zijn goed verkrijgbaar, niet bij de levensmiddelenwinkeltjes, maar bij de Chinese winkeltjes (Loja China), die je overal ook weer aantreft. Na goed zoeken vonden we op Sal enkele potjes met avondeten (van Nestlé), fruithapjes zijn wat beter verkrijgbaar en melkpoeder is hier wel te vinden, maar niet van bekende merken. Hier geldt weer dat bijna alles wordt geïmporteerd en dat je Europese (of soms hogere) prijzen betaalt voor je levensmiddelen.

Speelgoed en kleding is vooral verkrijgbaar bij de Chinese winkeltjes. Zandspeelgoed is hier alleen in een enkel souvenirwinkeltje te vinden en dan vaak belachelijk duur (15,00 euro voor een emmertje met schep e.d.).

 

Waar kunnen we slapen?
Via internet is de accommodatie in appartementen, hotels of B&B al vooraf te boeken. De accommodatie is over het algemeen goed verzorgd, naar Europese maatstaven. Bij enkele hotels of appartementen kon een babybedje geregeld worden, maar het is handiger om (als je met een baby of peuter reist) een eigen bedje (evt. met klamboe of muskietennet!) mee te nemen. We hebben hier steeds wel ruimte voor kunnen maken.

 

Vervoer naar Kaapverdië
Internationale vluchten komen voornamelijk aan op Sal, maar ook Santiago, Boavista en São Vicente hebben een internationale, maar minder gebruikte luchthaven. De afstand tussen de eilanden is soms zo'n 350 kilometer. Door het ontbreken van ferryboten op veel trajecten bent is vliegen de beste optie. Kaapverdië heeft een eigen luchtvaartmaatschappij, TACV, die ook rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam verzorgt. Doordat veel Kaapverdianen die in Nederland wonen hier gebruik van maken, is het zaak ruim van tevoren te boeken. Het is ook mogelijk met TAP (luchtvaartmaatschappij van Portugal) te vliegen, met een tussenstop op Lissabon. Het voordeel hiervan is, dat je via deze maatschappij een airpass aan kan schaffen, zodat je tussen de eilanden voordeliger kan vliegen.

Wij zijn met TUI-fly vanaf Düsseldorf gevlogen. Dat scheelde een hoop belasting en zij vliegen op de heenweg met een tussenstop op Las Palmas (Canarische Eilanden), waar alleen de bemanning wordt gewisseld, terwijl de passagiers moeten blijven zitten, en rechtstreeks op de terugweg. Door de site van TUI-fly in de gaten te houden, kun je heel voordelige tickets aanschaffen, vooral last-minute.

 

Vervoer in Kaapverdië
Tussen de eilanden is vliegen met TACV de beste optie. Het is raadzaam de tickets ruim van tevoren te boeken, maar ter plekke is ook mogelijk, zeker als je Portugees spreekt. Op de eilanden zelf is het openbaar vervoer verzorgd door aluguers: pick-ups met bankjes achterin die tussen de belangrijkste bestemmingen pendelen. Daarnaast zijn er ook bussen en mini-busjes, bijvoorbeeld op Santiago. Een auto huren (vanaf 50,00 euro per dag) geeft je de mogelijkheid om zelf je tijd en route in te delen. Het is wel handig als je enigszins bedreven bent in het rijden op hobbelige wegen of met 4x4. Kinderstoeltjes kennen ze niet, maar het verkeer is ook niet erg hectisch. Wel altijd op blijven passen! Er zijn enkele doorgaande asfaltwegen, maar daarnaast voornamelijk verharde (met stenen) of onverharde wegen.

 

Visa
Je hebt een visum nodig voor Kaapverdië. Kinderen zonder eigen paspoort kunnen bij de ouders op een family-visa. Je kunt het vooraf regelen bij het consulaat in Rotterdam, maar eventueel ook bij aankomst. Voor een enkel visum betaal je 40 euro, een familievisum (kind(eren) bij een v/d ouders) kost 56 euro.

 

Eten en drinken
Fruit is hier niet zo divers als je op een tropische bestemming zou verwachten en ook groenten worden niet veel geserveerd of verkocht. Ook hier geldt weer dat bijna alles wordt geïmporteerd en dat je Europese (of soms hogere) prijzen betaalt voor je levensmiddelen.

Daarnaast kan de visliefhebber hier zijn lol op. Als je bij wat minder toeristische restaurantjes eet, ben je voor twee personen ongeveer 15,00 euro kwijt. Bij toeristische/Europese restaurants vaak het dubbele. Omdat hier ook veel Italianen zitten, kan je hier ook prima terecht voor een pizza of pasta. Kinderstoelen hebben ze overigens op weinig plekken.

 

Telecommunicatie
Waar je ook komt, overal kom je telefoonwinkeltjes tegen waar je kan bellen of terecht kan voor mobiele abonnementen of kaarten. Vaak kan je hier ook internetten.

De televisie ontvangt hier maar drie sneeuwerige netten, met een schotel (van een enorme omvang) ontvingen wij, afhankelijk van de herkomst van de eigenaar, Duitse, Italiaanse of Portugese zenders.

 

Gezondheid en veiligheid
Hepatitis A en DTP vaccinaties worden aanbevolen. Als er muggen zijn, zijn het geen malariamuggen (maar wel hele venijnige!). DEET en andere muggenwerende middelen moeten dan afdoende zijn.In de apotheek zijn ook middelen verkrijgbaar.

Er zijn wel ziekenhuizen en doktoren, maar deze hebben een andere standaard. Wij hebben er gelukkig geen gebruik van hoeven maken, maar raadzaam is om naar een ziekenhuis in de grote stad op een dichtbevolkter eiland (Santiago) te gaan als dit noodzakelijk is. Op Boavista stond bijvoorbeeld wel een nieuw ziekenhuis, maar was binnen slecht geoutilleerd.

Qua veiligheid stond alleen de grote stad (Praia op Santiago) ons erg tegen. Voor de rest is het raadzaam om gebruik te maken van de kluis van het hotel (indien beschikbaar) en wel op je hoede te blijven, er is armoede en daarmee ook criminaliteit.

 

Financiën
Voor twee personen moet je, zonder uitstapjes e.d., toch vanaf 70 euro per dag rekenen voor accommodatie en voedsel. Sommige plekken zijn iets goedkoper, maar andere juist weer duurder en dan is dit een minimale richtlijn. Er zijn wel diverse pinautomaten te vinden, maar deze accepteren alleen VISA. Neem voldoende euro’s mee, of ga naar de bank om met je Mastercard-creditcard geld te halen. Neem hier dan ook de tijd voor, het leek elke keer druk te zijn bij de bank, ook als er maar enkele wachtenden waren. Euro’s worden overal geaccepteerd, maar met een wat ongunstigere koers dan de vaste 1 euro = 110 Esc. Beter is dan om met Escudos te betalen.

 

Meer info
Meer lezen over de Kaapverdische eilanden? Klik hier voor het reisverslag van Sabine, Remus en Milo

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!