altGeen brug te ver, geen zee te hoog. Ook met kinderen kun je de wereld rond. In principe kun je kinderen overal mee naartoe nemen, waar jij zelf als zelfstandig reiziger ook heen zou reizen. Toch zijn er bepaalde bestemmingen meer geschikt dan andere. Afhankelijk van je eigen reiservaringen, je behoefte aan westerse voorzieningen en de risico's die je (je kinderen) wilt (laten) lopen. Lees hier over de keuzemogelijkheden die je hebt.


De favorieten
Een aantal verre bestemmingen zijn favoriet onder gezinnen. Allereerst de VS en dan met name de Westkust en Florida. Ook de Caraïben met de Nederlandse Antillen, Cuba, Jamaica, Trinidad en Tobago ontfermen zich jaarlijks over avontuurlijke toeristengezinnen. In Midden Amerika zijn met name Mexico (als strandbestemming) en Costa Rica populair, terwijl in Zuid Amerika de landen Equador (Galapagos eilanden) en Argentinië goed scoren bij reizende gezinnen.

Aan de andere kant van de wereld doen Australië en Nieuw Zeeland het goed. Op het Afrikaanse continent trekt vooral Zuid Afrika/Namibië en in mindere mate Zambia en Tanzania. In het Midden Oosten spelen Jordanië, Egypte en Marokko de hoofdrol. Toppers in Azië zijn natuurlijk Thailand en Maleisië, maar ook het Indonesische Bali en Sri Lanka zijn gangbare bestemmingen met kinderen.

Natuurlijk zijn er vele andere bestemmingen mogelijk zoals gezinnen op wereldreis kunnen getuigen. De hierboven genoemde landen hebben echter het meest te bieden aan goede infrastructuur, kindvriendelijkheid, bijzondere flora en fauna en (kinder)attracties. De meeste reisbureaus die zich richten op reizen met kinderen beperken hun aanbod tot (een deel) van deze landen.

Om rekening mee te houden
Waarschijnlijk heb je al een (vaag) idee waar je naar toe wilt en hoeveel tijd je vrij kunt maken voor jullie verre reis. Hieronder gaan we wat dieper in op de keuzes waar je voor komt te staan en zaken waar je rekening mee zult willen houden.

Reisperiode
Regen in VietnamBen je aan de Nederlandse zomervakantie gebonden om op reis te gaan, dan liggen een aantal bestemmingen wat minder voor de hand. Nieuw Zeeland, het zuidelijk deel van Australië als ook delen van Zuid Afrika en Latijns Amerika kunnen winters weer hebben, waar je wellicht niet naar op zoek bent. Andere streken kunnen in die periode juist te heet (Midden Oosten) of te nat (Zuidoost Azië) zijn. 

Zijn je kinderen nog niet leerplichtig of heb je mazzel met de leerplichtambtenaar, dan heb je meer mogelijkheden. De Nederlandse winter is hoogseizoen in Zuidoost Azië, de ideale tijd voor een verblijf in Nieuw Zeeland en Zuid Australie en een goede tijd om Zuid Amerika te bezoeken.

Georganiseerd of op eigen houtje
Heb je in het verleden veel zelfstandig gereisd en heb je voldoende tijd om je reis voor te bereiden, dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Met kinderen reizen vraagt om wat aanpassingen en voor de meeste gezinnen ook wat meer vooruit plannen. Met de informatiestroom van het internet kun je je echter steeds beter en gedetailleerder voorbereiden.

Wil je wat meer zekerheid of laat je het uitpuzzelen liever over aan het reisbureau, dan heb je tegenwoordig een ruime keuze uit georganiseerde verre gezinsreizen. Hiervoor zijn er een aantal reisbureaus die zich specifiek richten op verre reizen met kinderen. Zij organiseren groepsreizen maar kunnen ook voor jouw gezin een reis op maat leveren. Een tussenvorm is ook mogelijk. Je kunt delen van je reis laten organiseren door gebruik te maken van de aangeboden bouwstenen.

Budget
Oftewel, wat wil je aan je reis uitgeven? Een verre vlucht voor een korte vakantie zal over het algemeen de gemiddelde prijs per dag flink opjagen. Voor een korte georganiseerde vakantie naar Equador (zeker als je die combineert met een bezoek aan de Galapagos eilanden) zul je een veelvoud betalen van wat je uitgeeft aan een even lange vakantie in Marokko op eigen houtje.

Veel gezinnen, zeker die ongeorganiseerd op reis gaan, zoeken naar mogelijkheden om hun drieweekse vakantie op te rekken naar vier of zes weken. Een ouder berekende dat haar vakantie van twee weken naar het Gardameer plus twee weken in Nederland meer kostte dan haar geplande vier weken naar Thailand. Dat heeft alles te maken met de lage kosten voor levensonderhoud. Buiten Azië, het Midden Oosten en Latijns Amerika liggen de kosten voor levensonderhoud in de meest gangbare landen echter op vergelijkbaar niveau als Nederland. Uiteraard is het ook van belang welke luxegraad je wenst. Meestal heb je de keuze: wordt het een guesthouse, een knusse familiecamping, of wordt het een verblijf op een veel sterren camping of luxe hotel?

Leeftijd van je kinderen
Veel ouders met heel jonge kinderen kiezen voor een 'westerse' bestemming als Canada, de westkust van de VS of Australië. De voorzieningen zijn er prima, de gezondheidszorg op goed niveau en de taal en cultuur verwant met de onze.

Er zijn echter op andere continenten landen die wat voorzieningen en gezondheidszorg betreft nauwelijks onder doen voor het Westen. Thailand en Maleisië kennen bijvoorbeeld een prima gezondheidszorg, de infrastructuur van Zuid Afrika en het zuidelijk deel van Latijns Amerika is vergelijkbaar met die van Australië en in het Caraïbische gebied vind je voldoende eilanden die zich qua voorzieningen kunnen meten aan de westerse norm. 

Vervoer
Wil je met je eigen (huur)auto op stap of laat je je liever rijden? Ieder continent zijn eigen vorm van vervoer, zo lijkt het. Voor Australië, Nieuw Zeeland, Canada en de VS kiezen de meeste gezinnen voor een camper of een enkele keer voor een 4WD met caravan. Over een personenauto met een tent als huis, lees je vooral in Zuid Afrika. De combinatie eigen vervoer met hotel kom je tegen in Azië, Midden en Zuid Amerika en het Midden Oosten. Voor de laatste bestemmingen maken de meeste gezinnen echter gebruik van het plaatselijk aangeboden vervoer, openbaar of privé gecharterd.

Wel of niet door malariagebied
Voor veel gezinnen een brandende vraag. Malariatabletten slikken vermindert het risico maar biedt geen volledige bescherming. Vaak voldoende reden om malariagebieden te schrappen als bestemming. Maar wat zijn nu precies malariagebieden? De meeste GG&GD’s hanteren een grove kaart om malariagebieden aan te duiden.  Zo zul je voor een bezoek aan Laos of Cambodja al snel het advies krijgen malariatabletten te gebruiken. En dat terwijl je in die landen ook heel goed de malariagebieden kunt mijden. Het havenziekenhuis in Rotterdam lijkt daarover het meest gedetailleerde advies te geven.

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!